Οικονομία

Δώρο Πάσχα: Μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη η πληρωμή – Τι ισχύει για τις αναστολές συμβάσεων

Η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή στο Δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους έχει ξεκινήσει για φέτος ενώ κάποιοι έχουν ήδη δει χρήματα στον λογαριασμό τους. Την χρονιά αυτή βέβαια η πληρωμή θα είναι διαφορετική, καθώς υπάρχουν περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ετσι σε τρία τμήματα και δυο δόσεις σπάει το φετινό Δώρο Πάσχα, όπως ακριβώς έσπασε και το Δώρο Χριστουγέννων. Ο εργοδότης θα πληρώσει το τμήμα που του αναλογεί για την περίοδο της ενεργής απασχόλησης, με βάση τον ονομαστικό μισθό και το κράτος θα πληρώσει με βάση τα 534 ευρώ για την περίοδο της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του 2021, όπως για παράδειγμα εργαζόμενοι στην εστίαση, θα λάβουν Δώρο Πάσχα μόνο από το κράτος σε δυο δόσεις Η πρώτη δόση που αντιστοιχεί στα 3/4 του Δώρου θα καταβληθεί εγκαίρως, δηλαδή τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ η δεύτερη δόση, που αντιστοιχεί στο 1/4 θα καταβληθεί μετά το Πάσχα και έως 31 Μάη.

Το ίδιο θα συμβεί και με όσους μισθωτούς δεν ήταν σε αναστολή σύμβασης ολόκληρο το πρώτο 4μηνο φέτος, αλλά έχουν ένα τμήμα αναστολής πριν τον Απρίλιο και ένα άλλο τμήμα αναστολής εντός Απριλίου, όπως για παράδειγμα εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο που επανήλθαν εντός Απριλίου σε ενεργή απασχόληση.

Αντίθετα όσοι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή έως 31 Μαρτίου, αλλά από την 1η Απριλίου επέστρεψαν σε ενεργή απασχόληση θα λάβουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα από το κράτος εγκαίρως, δηλαδή πριν το Πάσχα.

H τελική φόρμουλα για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα σύμφωνα με την ΚΥΑ
-Την Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή στις 28 Απριλίου θα καταβληθεί από το κράτος η αναλογία του Δώρου Πάσχα για την περίοδο της αναστολής σύμβασης από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Μαρτίου, με βάση τα 534 ευρώ
-Την Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή στις 28 Απριλίου πρέπει να καταβληθεί από τον εργοδότη η αναλογία του Δώρου Πάσχα για την περίοδο της ενεργής απασχόλησης από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και την 30η Απριλίου με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου
-Μετά το Πάσχα και έως 31 Μαίου θα καταβληθεί από το κράτος η αναλογία του Δώρου για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1 Απριλίου έως 30 Απριλίου, με βάση τα 534 ευρώ

Παραδείγματα
Εργαζόμενος στην εστίαση που είναι σε αναστολή χωρίς διακοπή από την 1η Ιανουαρίου έως την Δευτέρα 3 Μαίου.
-Δικαιούται Δώρο Πάσχα μόνο από το κράτος, της τάξης των 267 ευρώ, συν προσαύξηση επιδόματος αδείας 11 ευρώ, σύνολο Δώρου 278 ευρώ
-θα λάβει την Μεγάλη Τετάρτη 208 ευρώ και
-τα υπόλοιπα 70 ευρώ θα τα λάβει μετά το Πάσχα και έως 31 Μαίου.

Εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, που εργάστηκε κανονικά Ιανουάριο και Φεβρουάριο αλλά τέθηκε σε αναστολή σύμβασης από 1η Μαρτίου έως 30 Απριλίου.
-Δικαιούται Δώρο Πάσχα από το κράτος και τον εργοδότη
-Πρέπει να λάβει από τον εργοδότη την Μ. Τετάρτη : 256 ευρώ
-Θα λάβει από το κράτος την Μ. Τετάρτη : 70 ευρώ
-Θα λάβει τέλος από το κράτος μετά το Πάσχα και έως 31 Μαίου άλλα 70 ευρώ.

Εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 850 ευρώ, που ήταν σε αναστολή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου, αλλά από 1η Απριλίου εργάζεται κανονικά
-Δικαιούται Δώρο Πάσχα από το κράτος και τον εργοδότη
-Πρέπει να λάβει από τον εργοδότη την Μ. Τετάρτη : 110 ευρώ
-Θα λάβει από το κράτος την Μ. Τετάρτη : 208 ευρώ

Το κράτος θα πληρώσει το τμήμα που του αναλογεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων. Την ίδια ημέρα, δηλαδή την Μεγάλη Τετάρτη, πρέπει να πληρώσει και ο εργοδότης το τμήμα του Δώρου που του αναλογεί για την περίοδο ενεργής απασχόλησης του μισθωτού εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος 2021. Προσοχή, καθώς ο εργοδότης πληρώνει ολόκληρο το τμήμα του Δώρου που του αναλογεί εγκαίρως, δηλαδή την Μεγάλη Τετάρτη το αργότερο.

Πώς θα πληρωθεί το Δώρο Πάσχα στο «Συν – Εργασία»
Η ίδια φόρμουλα θα εφαρμοστεί και για τους εργαζόμενους που έχουν υπαχθεί στο Μηχανισμό «Συν- Εργασία» το πρώτο 4μηνο του 2021. Το τμήμα του Δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:

-για το διάστημα υπαγωγής έως την 31η Μαρτίου η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μ. Τετάρτη (28.4.2021) και
-για το διάστημα υπαγωγής από 1.4.2021 έως 30.4.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.5.2021.

Η αναλογία στην περίπτωση αυτή υπολογίζεται επί του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας του αντίστοιχου διαστήματος.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στην περίπτωση των εργαζομένων που εντάχθηκαν στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το ποσό του δώρου Πάσχα, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στον Μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται από αυτούς εγκαίρως δηλαδή έως την Μ. Τετάρτη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το