Τοπικά

Δωρεά για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες από τον Βρετανό σεφ Τζέιμς Όλιβερ

 

Ο διάσημος Βρετανός σεφ Τζέιμς Όλιβερ στις αρχές Σεπτεμβρίου επισκέφτηκε το νησί των Βορείων Σποράδων, πραγματοποιώντας γυρίσματα για την ταξιδιωτική σειρά ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει. Κατά την παραμονή του στη Σκιάθο βρέθηκε – μεταξύ άλλων – στην εξοχική κατοικία της οικογένειας Ποταμιάνου στον Τρούλο. Έτυχε άριστης φιλοξενίας, η οποία κατέληξε σε δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σκιάθου από την οικοδέσποινα κ. Φλερ Ποταμιάνου.

Η ολοκλήρωση των γυρισμάτων βρήκε τον Όλιβερ να προσφέρει για τη φιλοξενία ένα χρηματικό ποσό στη σύζυγο του αείμνηστου Ανδρέα Ποταμιάνου, ο οποίος πέρα από την εφοπλιστική δραστηριότητά του, ήταν γνωστός για τους ισχυρούς δεσμούς του με το νησί του Παπαδιαμάντη πολλές δεκαετίες τώρα. Τι συνέβη στη συνέχεια; Την απάντηση έδωσε η κ. Φλερ Ποταμιάνου: «Πράγματι, ο Τζέιμι ήθελε να μου δώσει χρήματα, επειδή χρησιμοποίησε το σπίτι μου. «Οπωσδήποτε όχι», του απάντησα. «Εάν θέλεις, διέθεσε το ποσό στη Σκιάθο για καλό σκοπό», του πρότεινα στη συνέχεια και δέχθηκε με μεγάλη χαρά».
Η επόμενη κίνηση τής ήταν να έρθει σε επαφή με τον δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, με τον οποίο υπάρχει μακροχρόνια γνωριμία και αμοιβαία εκτίμηση. Συζητώντας μαζί του, κατέληξαν στη διάθεση του ποσού για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού σε μια σχολική μονάδα που λειτουργεί από φέτος στο νησί, το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Βορείων Σποράδων, με έδρα τη Σκιάθο.
Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι ο Ανδρέας Ποταμιάνος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εγκαθίδρυση του πρώτου προγράμματος Special Olympics στην Ελλάδα και επί σειρά ετών εργάστηκε με αφοσίωση για τα άτομα με νοητική αναπηρία στην Ελλάδα. Η σύζυγος του αείμνηστου ιδρυτή και επίτιμου προέδρου των Special Olympics Hellas, έχοντας την ίδια ευαισθησία, συμφώνησε με την πρόταση να αξιοποιηθεί το χρηματικό ποσό για τις ανάγκες του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και προχώρησε έτσι σε μία ευγενική χειρονομία αγάπης και αλληλεγγύης. Φρόντισε, λοιπόν, για την προμήθεια δύο ηλεκτρονικών υπολογιστών και ενός εκτυπωτή, που βρίσκονται ήδη στη διάθεση της διεύθυνσης και θα βοηθήσουν το έργο των εκπαιδευτικών για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που ξεκίνησαν να φοιτούν στο σχολείο.
Όσο για τις εντυπώσεις της κ. Φλερ Ποταμιάνου από τον υψηλό προσκεκλημένο της; «Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Παραμένει απλός και ταπεινός, ενώ διαθέτει πολύ χιούμορ και είναι πάντοτε με το χαμόγελο. Έμαθε για το σπίτι μας από τον καλύτερο φίλο του, ο οποίος έχει εξοχικό στη Σκιάθο. Το σπίτι του βρίσκεται πλάι στο δικό μας. Και από τη στιγμή που ήθελε να κινηματογραφήσει μέσα στη φύση, είπαμε: «Ας έρθει, γιατί όχι;». Την πρώτη ημέρα έγινε η προετοιμασία και στήθηκε το σενάριο, ενώ τα γυρίσματα έγιναν στις 9 Σεπτεμβρίου. Διάλεξε ένα σημείο μέσα στο δάσος, όπου και μαγείρεψε, επιλέγοντας συνταγές από τη μεσογειακή κουζίνα».
Η σειρά ντοκιμαντέρ του Όλιβερ αναμένεται να προβληθεί στην τηλεόραση το αργότερο σε πέντε μήνες από τώρα. Και σύμφωνα με την κ. Ποταμιάνου, όλο αυτό κατέδειξε πως η γαστρονομία μπορεί να εξελιχθεί σ’ ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» για την τουριστική ανάπτυξη της Σκιάθου και την περαιτέρω προβολή της, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός ελληνικών συνόρων.
Όσο για τη δική της εμπειρία; Δεν έκρυψε πως απόλαυσε κάθε στιγμή: «Όλο αυτό με τις κάμερες, τον σκηνοθέτη και τα γυρίσματα, ήταν κάτι πρωτόγνωρο και ταυτόχρονα εξαιρετικά ευχάριστο. Αισθάνθηκα υπερήφανη που ήθελε να είναι στη Σκιάθο μαζί μας. Το γεγονός ότι προτίμησε τις Βόρειες Σποράδες για να μαγειρέψει, είναι πολύ σημαντικό για την τοπική γαστρονομία», είπε, για να υπενθυμίσει στη συνέχεια την αγάπη της για το νησί, στο οποίο διατηρεί την εξοχική κατοικία της από το 1974: «Η Σκιάθος είναι το πιο ωραίο νησί του κόσμου. Τη λατρεύω».

(Πηγή: SkiathosLife.gr)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το