Οικονομία

ΔΝΤ: Δεν πιέσαμε για «κούρεμα» χρέους, αλλά δεν το αποκλείουμε

ευρω
Σε διευκρινίσεις προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που ανέφερε ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, ζήτησε από το Eurogroup να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας η ελληνική κυβέρνηση. Το ΔΝΤ δεν ζητά προς το παρόν ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, όμως όσο απομακρύνεται η Αθήνα από το καθορισμένο πρόγραμμα, τόσο περισσότερο θα πρέπει να εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο, αναφέρει.
«Στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ στη Ρίγα τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ δεν πίεσε για μια ελάφρυνση του χρέους σε μεγάλη κλίμακα, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες στον Τύπο”, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το Ταμείο.
Ομως, «όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των αποφασισμένων μέτρων και των αρχικών στόχων (που τέθηκαν) του 2012, τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται η ανάγκη για μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση και μια ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν δεσμευτεί να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μέτρα για την απομείωσή της αξίας του στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, εφόσον η Ελλάδα τηρούσε τον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το τις πληροφορίες για το αίτημα του ΔΝΤ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, είχε μεν προειδοποιήσει, απευθυνόμενος στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στην Ρίγα, ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώνεται, αλλά δεν είχε κάνει λόγο για την ανάγκη «κουρέματος». «Το ΔΝΤ δεν έκανε βεβαίως τέτοιο σχόλιο», τόνισε και εξήγησε ότι από το Ταμείο είχε γίνει γνωστό ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά χειροτερεύουν καθώς η πορεία των μεταρρυθμίσεων διεκόπη λόγω των εκλογών και των αλλαγών που σημειώθηκαν κατόπιν.
Σε ό,τι αφορά πάντως τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παρέπεμψε στους θεσμούς και υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα καταστεί βιώσιμο το 2022. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με την βιωσιμότητά του, θα συνιστούσε σημαντική αλλαγή του προγράμματος και, ως εκ τούτου, θα χρειαζόταν την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Ο ίδιος, πάντως, επισήμανε ότι ισχύει η συμφωνία για ενδεχόμενη μείωση του χρέους, ωστόσο, όπως είπε, αυτή την στιγμή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.
«Η βιωσιμότητα του χρέους είναι το βασικό στοιχείο κάθε προγράμματος, διότι στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές. Το 2012 είχαμε πει ότι αν η Ελλάδα το 2015, μετά το τέλος του προγράμματος -το οποίο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί-, έχει πρωτογενές πλεόνασμα, έχει εκπληρώσει τις περισσότερες υποχρεώσεις της και εάν υπάρχει ακόμη περαιτέρω ανάγκη χρηματοδότησης, τότε θα συζητήσουμε την ελάφρυνση χρέους. Αυτές οι προϋποθέσεις τώρα λείπουν.
» Ο κ. Τόμσεν μας επισήμανε και ποιες συνέπειες έχει στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα από τα δύσκολα θέματα στις τρέχουσες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών Θεσμών. Αλλά δεν αλλάζει κάτι. Έτσι είναι το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτώμενος εάν υπάρχει στην Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε ότι οι αριθμοί έχουν χειροτερέψει, για να προσθέσει ότι «αυτό δεν αποτελεί έκπληξη».
Δεν θέλησε ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, διότι, όπως είπε, αφορούν εμπιστευτικές συζητήσεις στο πλαίσιο του Eurogroup, ενώ πάνω κάτω αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το