Τοπικά

Διθυραμβικά σχόλια για τη διαδικτυακή συζήτηση της Ζέττας Μακρή με τον Δ. Καιρίδη για την τουρκική προκλητικότητα

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και διθυραμβικά σχόλια των συμμετεχόντων απέσπασε η έβδομη, κατά σειρά, ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα, που διοργάνωσε η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή με προσκεκλημένο τον Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτή Β1 του Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ κ. Δημήτρη Καιρίδη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η πολιτευτής και διεθνολόγος κ. Έλενα Αντωνοπούλου, τα μέλη της Διοίκησης των Εγγλεζονησιωτών και Ιώνων κ. Πασχάλης Δήμου και Νίκος Θεραπιώτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Βόλου – Μαγνησίας κ. Δημήτρης Κοντούρης, καθώς και πολλοί πολίτες και μέλη της ΟΝΝΕΔ.

Ο κ. Καιρίδης έκανε μία ιστορική καταγραφή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θέμα, που κυριαρχεί στην επικαιρότητα, εδώ και πολλούς μήνες και οδήγησε στη σημερινή ανησυχητική κατάσταση, εξαιτίας του γεωστρατηγικού κενού στην ευρύτερη περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να επαινέσει τις ορθές διπλωματικές κινήσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Ο βουλευτής τόνισε ότι υπάρχουν, από τη δεκαετία του 70, οι παραδοσιακές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που αφορούν στις θαλάσσιες ζώνες και στα κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα, ενώ κατέγραψε και ανέλυσε την πολιτική έντονου ηγεμονισμού, που καλλιεργείται από την Τουρκία, την τελευταία δεκαετία, τις ανοικτές παρεμβάσεις της στον αραβικό κόσμο και τη στροφή της μακριά από την ευρωπαϊκή πρόκληση, τις μεταρρυθμίσεις και τον εκδημοκρατισμό, καθώς και την πρωτοφανή, σε διάρκεια και ένταση, κρίση στα ελληνοτουρκικά, την, για πρώτη φορά, ισχυρή, ταυτόχρονη, στήριξη της Ελλάδας από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ορθή επιλογή του Πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει με διπλωματικές ενέργειες την προκλητικότητα των Τούρκων βασιζόμενος στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και την απόφαση μηδενικής υποχωρητικότητας.

Ο κ. Καιρίδης, αφού έκανε, μία εξαιρετικά μεγάλη και σε βάθος ανάλυση των παραμέτρων της τουρκικής προκλητικότητας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, δέχθηκε πολλές και εύστοχες ερωτήσεις αλλά και συγκεκριμένες και σοβαρές τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες, γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη εθνική ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και την γνώση τους, που πηγάζει από δικαιολογημένο ενδιαφέρον.

Η κ. Μακρή δήλωσε την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό της για την συμμετοχή αλλά και για το επίπεδο της συζήτησης, καθώς αποδείχθηκε, για ακόμη μία φορά, ότι οι πολίτες της Μαγνησίας παραμένουν ενεργοί και καταρτισμένοι, στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, ιδίως για τα θέματα που αφορούν στην εθνική πολιτική και ευχαρίστησε, θερμά, τον φίλο και συνάδελφό της κ. Δημήτρη Καιρίδη για την εξαιρετικά κατατοπιστική και τεκμηριωμένη συζήτηση, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση, που, ήδη, ο καθηγητής έχει αποδεχθεί, για μία ανοικτή εκδήλωση στον Βόλο, με το ίδιο θέμα, μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το