Κατηγορίες: Ελλάδα

Διπλή «μάχη» για το Ασφαλιστικό


Διμέτωπη μάχη εντός και εκτός συνόρων ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση για να ξεπεράσει τον σκόπελο του Ασφαλιστικού χωρίς απώλειες. «Κόκκινη γραμμή» παραμένει το θέμα των κύριων συντάξεων, με το υπουργείο να επεξεργάζεται σενάρια για να κλείσει η μαύρη τρύπα των Ταμείων.

Διμέτωπη μάχη εντός και εκτός συνόρων ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση για να ξεπεράσει τον σκόπελο του Ασφαλιστικού χωρίς απώλειες. «Κόκκινη γραμμή» παραμένει το θέμα των κύριων συντάξεων, με το υπουργείο να επεξεργάζεται σενάρια για να κλείσει η μαύρη τρύπα των Ταμείων.

Η τελική παρτίδα στο υψηλού επιπέδου παιχνίδι «πόκερ» είναι προγραμματισμένη για τις 8 Ιανουαρίου, οπότε και θα συναντηθεί ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με το κουαρτέτο. Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει πως δεν θα υπάρξει νέα περικοπή ?η 12η στη σειρά? στις κύριες συντάξεις. Επομένως είναι κρίσιμο για την κυβέρνηση να περάσει το εναλλακτικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση του συστήματος.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη πως «η λύση στο Ασφαλιστικό είναι η αύξηση των εσόδων και όχι η περικοπή των κύριων συντάξεων. Η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, όπως ζητούν κόμματα που έχουν ήδη μειώσει κατά έντεκα φορές τις συντάξεις».

Προτάσεις
Οι προτάσεις προς το κουαρτέτο θα σταλούν στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του Γ. Κατρούγκαλου στη Γερμανία στις 9 και 10 Ιανουαρίου. Από το πόσο γρήγορα θα ψηφιστεί το Ασφαλιστικό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ενδεικτική της βαρύτητας που δίνεται στο θέμα είναι και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Μεταξύ άλλων τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο και πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Εκτός από τη μάχη στο εξωτερικό έχουν ήδη αρχίσει και οι πολιτικές ζυμώσεις στο εσωτερικό για να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία. Παρά τις γιορτές το πολιτικό μασάζ στους βουλευτές δεν έχει σταματήσει, ώστε να ανιχνευθούν εγκαίρως τυχόν… ύποπτοι.

Οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το Ασφαλιστικό είναι η «μητέρα των μαχών». Σε περίπτωση που κλείσει αναίμακτα αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να δρομολογηθεί σταδιακά η συζήτηση για το χρέος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν να δουν πού θα καταλήξουν και οι ζυμώσεις στα άλλα κόμματα. Για παράδειγμα αν θα υπάρξουν κόμματα που θα πουν «παρών» ή ενδεχομένως και αν θα στηρίξουν κάποιες από τις παρεμβάσεις.

Βασική πρόταση της κυβέρνησης για να αποφευχθούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% στην κύρια ασφάλιση. Στην επικουρική ασφάλιση η αύξηση θα είναι 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους.

Ωστόσο οι δανειστές αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά ανάλογα σχέδια και ζητούν ως αντιστάθμισμα να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που «κολλήσει» αυτό το θέμα θα προκριθεί η επιβολή μιας μικρής εισφοράς στις τραπεζικές συναλλαγές, σε συνδυασμό με τη «μεταφορά» τμήματος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις στο Ασφαλιστικό.

Στο «μέτωπο» των επικουρικών συντάξεων η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια οριζόντια περικοπή και αναζητά ένα πιο περίπλοκο μοντέλο. Στόχος είναι όσοι παίρνουν κάτω από 170 ευρώ να μην επηρεαστούν, ενώ για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους θα λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές που έχουν καταβάλει. Σε αυτήν την περίπτωση οι μειώσεις μπορεί να κυμαίνονται από 5% έως 15% για ποσά από 170 μέχρι 399 ευρώ και να φτάνουν στο 20% στο υπερβάλλον των 400 ευρώ ποσό (αφορά 82.000 άτομα).

Σε μελέτη του Σάββα Ρομπόλη ?που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων? καταγράφονται εναλλακτικοί τρόποι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2031 χωρίς μειώσεις στις συντάξεις. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για την είσπραξη των εισφορών σε όλα τα Ταμεία, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στα προγράμματα απασχόλησης και με την επέκταση του εργοσήμου (που καλύπτει περιστασιακά απασχολούμενους).

Αντιδράσεις
Πάντως, τα κυβερνητικά σχέδια προκάλεσαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που απαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο επεσήμανε πως «έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό περικοπές συντάξεων 1,7 δισεκατομμυρίου».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε πως η μείωση κατά 15% στην επικουρική σύνταξη είναι μεγάλη και φθάνει στα 30 ευρώ κατά μέσον όρο. Παράλληλα σημείωσε πως έχουν προγραμματιστεί και περικοπές έως 15% στο εφάπαξ, ενώ πρόσθεσε πως η αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς θα προκαλέσει προβλήματα με μείωση της εισπραξιμότητας.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δύο αστυνομικοί τραυματίες από επεισόδιο με επιχειρηματία – Πληροφορίες ότι δέχθηκαν και δαγκώματα

Επεισόδιο με δύο αστυνομικούς, έναν άνδρα και μια γυναίκα, να τραυματίζονται σημειώθηκε το πρωί της…

26 Μαΐου 2024

19. 200 μαθητές και 400 σχολεία στον 13ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης

    Ολοκληρώθηκε με την κλήρωση 10 σχολείων που κερδίζουν από 50 τίτλους βιβλίων για…

26 Μαΐου 2024

Το E-Thessalia.gr και τα Φροντιστήρια “Εν Τάξη” παρουσιάζουν τις λύσεις των θεμάτων των πανελλαδικών

Το E-Thessalia.gr και τα Φροντιστήρια "Εν Τάξη" παρουσιάζουν τις λύσεις των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.…

26 Μαΐου 2024

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΕ 60’’ – ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ (video)

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, για την…

26 Μαΐου 2024

Ο πόλεμος των τσιπς… στην Τουρκία – Γιατί μεγάλη εταιρεία μπαίνει στο στόχαστρο

Η τουρκική αρχή ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα εναντίον μεγάλης εταιρείας τσιπς για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.…

26 Μαΐου 2024