Πολιτισμός

19. 200 μαθητές και 400 σχολεία στον 13ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης

 

 

Ολοκληρώθηκε με την κλήρωση 10 σχολείων που κερδίζουν από 50 τίτλους βιβλίων για τη βιβλιοθήκη τους, ο 13ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2023 έως τον Μάιο του 2024. Οι μαθητές κάθε τάξης με τη συνδρομή και τη βοήθεια των δασκάλων τους από την Α’ μέχρι και τη Στ’ Δημοτικού κλήθηκαν να διαβάσουν τρία λογοτεχνικά έργα γνωστών συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν μεγάλη. Συνολικά συμμετείχαν 19.200 μαθητές και 400 σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και του εξωτερικού.

Ρεπορτάζ:
Θεοδοσίου Βιολέττα

Στόχος αυτής της προσπάθειας ήταν η καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση και εν τέλει της αγάπης τους για το βιβλίο, καθώς και η γνωριμία με το έργο Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, πολλοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία για τη συγγραφική τους δραστηριότητα.
Στον φετινό μαραθώνιο είχαν επιλεγεί βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που καταπιάνονται με το θέμα του σχολείου.
Μέσα από τα κείμενα των βιβλίων τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν διάφορες πλευρές της ζωής στο σχολείο.
Να ακουμπήσουν σχέσεις διαφορετικότητας, να γνωρίσουν και να συνειδητοποιήσουν τις αξίες της ζωής, όπως η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και γενικά να συνειδητοποιήσουν πως η ζωή στο σχολείο είναι ωραία.

Το 1ο Δημοτικό Αλμυρού μεταξύ
των 10 πανελλαδικά που
θα εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη τους
Στον διαγωνισμό αυτό το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού ήταν μεταξύ των 10 σχολείων πανελλαδικά που κληρώθηκαν για να εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη τους με 50 τίτλους βιβλίων.
Σε επικοινωνία της «Θ» με τη διευθύντρια επικοινωνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο κ. Ντόρα Τσακνάκη μάς μετέφερε την ικανοποίηση του οίκου για τη μεγάλη ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των σχολείων και των μαθητών στον 13ο μαθητικό διαγωνισμό. «Ο διαγωνισμός ξεκίνησε αρχικά για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και εδώ και πέντε χρόνια από το 2019 και για τους μικρούς μαθητές των Νηπιαγωγείων. Στους μαθητές/τριες των Δημοτικών διανέμονται ερωτηματολόγια και στους μικρούς μαθητές/τριες από το 2011 και εδώ φυλλάδια με βιωματικές ασκήσεις έτσι ώστε να προωθηθεί μέσω αυτών η κουλτούρα για την επικοινωνία με το βιβλίο» τόνισε η ίδια.
Η κ. Ντόρα Τσακνάκη επισήμανε πως «ειδικότερα φέτος που το θέμα ήταν «Η ζωή στο σχολείο» ανταποκρίθηκε μεγάλος αριθμός σχολείων και μαθητών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και αυτό μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε και στο μέλλον τέτοιες πρωτοβουλίες. Ήδη για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο υπάρχουν σκέψεις για θεματολογία σχετικά με το περιβάλλον, την οικολογία και το κλίμα».
Με νέες πρωτοβουλίες οι εκδόσεις Μεταίχμιο θα εξακολουθήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να μεταδώσουν σε όλους την αγάπη για το βιβλίο και γενικά για το διάβασμα. Γιατί το διάβασμα είναι δικαίωμα όλων.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τέμπη: Νέα δικογραφία στη Βουλή κατά του Καραμανλή

Νέα δικογραφία κατά του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή και του υφυπουργού…

13 Ιουνίου 2024

Καύσωνας: Στα ύψη οι θερμοκρασίες στην Αθήνα – Θερμική κάμερα κατέγραψε 96,2 βαθμούς στην Ομόνοια

Στην κορύφωσή του φτάνει σήμερα ο καύσωνας, καθώς σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης…

13 Ιουνίου 2024

Βρήκαν χασισοφυτεία με 1.714 δενδρύλλια

Περισσότερα από 2.000.000 ευρώ θα αποκόμιζαν οι άγνωστοι, μέχρι στιγμής, καλλιεργητές μιας τεράστιας χασισοφυτείας με…

13 Ιουνίου 2024

Πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο: «Εφαρμογή Παρεμβάσεων για την Αντιμετώπιση των Συμπεριφορικών & Συναισθηματικών Δυσκολιών των Μαθητών στη Σχολική Τάξη»

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμοσμένης &…

13 Ιουνίου 2024

Σάλος στη ΝΔ από τις δηλώσεις Λοβέρδου για «τενεκέδες» – «Άδειασμα» από Μαρινάκη

Γκρίνια και… αδειάσματα έχει φέρει και στη Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η επιστολή…

13 Ιουνίου 2024

Εμπορικός Σύλλογος Βόλου: “Αισχροκερδείς πρακτικές από τις εταιρείες -παρόχους ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων & αύξηση 3.000% στο κόστος λειτουργίας έκδοσης αποδείξεων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Ανάπτυξης και τον Διοικητή της…

13 Ιουνίου 2024