Τοπικά

Διογκώνονται συνεχώς οι ελλείψεις φαρμάκων

 

Όλο και πιο έντονο γίνεται το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, με αποτέλεσμα σε ορισμένους κωδικούς οι φαρμακοποιοί να μην τους έχουν δει εδώ και έναν μήνα.
Η κατάσταση αυτή περιπλέκει τις προσπάθειες των φαρμακοποιών να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια έχουν διαμορφώσει μια προσωπική σχέση.
Η κύρια αιτία των ελλείψεων είναι οι εξαγωγές των φαρμάκων στο εξωτερικό που σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς είναι νόμιμες, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και διογκώνονται.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» πως «είμαι δώδεκα και πλέον χρόνια πρόεδρος στον τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο, ουσιαστικά από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, και το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα, όχι μόνο παραμένει, αλλά διογκώνεται. Σε όλες τις κατηγορίες παθήσεων υπάρχουν κωδικοί που είναι ελλειμματικοί. Η λέξη «έλλειψη» είναι στο στόμα του φαρμακοποιού κάθε ώρα. Μάλιστα έχουμε να δούμε ορισμένους κωδικούς φαρμάκων ακόμη και έναν μήνα».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «Όταν η εταιρεία αποστέλλει για μια πάθηση στη φαρμακαποθήκη 20 κουτιά, ενώ υπάρχουν 140-150 φαρμακεία, πώς θα εξυπηρετηθούν όλοι; Και τι θα πει ο φαρμακοποιός στον πελάτη με τον οποίο έχει προσωπική σχέση; Ο ασθενής θα ζητήσει από τον φαρμακοποιό να βρει το φάρμακο. Τρέμει η καρδιά μας, όταν βλέπουμε συνταγή με ελλειμματικό κωδικό» τόνισε ο ίδιος.
Οι ανεκτέλεστες συνταγές λόγω ελλείψεων είναι καρφιτσωμένες στους πάγκους των φαρμακείων δείχνοντας το πρόβλημα.
Παράλληλα υπάρχει και το ζήτημα της οικονομικής δυσπραγίας. Άλλωστε τα φαρμακεία και οι φαρμακαποθήκες δεν έχουν τη δυνατότητα να στοκάρουν φάρμακα. Και οι επιλογές των φαρμακείων είναι ελάχιστες.
Τα φαρμακεία, αφού δεν μπορούν να λάβουν τα φάρμακα από τις φαρμακαποθήκες λόγω των ελάχιστων ποσοτήτων αναγκάζονται να απευθυνθούν στις ίδιες εταιρείες, όπου, όμως, θα τα αγοράσουν με άμεση πληρωμή και όχι επί πιστώσει. Και πόσα φαρμακεία μπορούν να το κάνουν αφού, όταν είναι γνωστή η δυσχερής οικονομική τους θέση και δυσκολεύονται να έχουν τέτοιο διαθέσιμο κεφάλαιο;
Ο κ. Ματσιόλης σημείωσε πως «οι κυβερνήσεις μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλάζουν και καμία δεν θέλησε να λύσει το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα. Έχουμε αναδείξει πολλές φορές με άλλους συλλόγους το πρόβλημα αποστέλλοντας έγγραφα στα συναρμόδια υπουργεία, χωρίς να υπάρχει λύση. Το πρόβλημα έπρεπε να είναι καθημερινά το πρώτο θέμα στην επικαιρότητα, γιατί μας αφορά όλους, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το