Τοπικά

Με δύο βραβεία 17χρονος στην καινοτομία “Θ”

φωτο

Σε ηλικία 17 χρόνων έχει λάβει ήδη βραβεία στην καινοτόμα επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο διαγωνισμών startup που διοργανώθηκαν από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στόχος του είναι συνεχίσει στο δρόμο που έχει ξεκινήσει, γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην ενθάρρυνση και έμπρακτη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ο μαθητής της Β’ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Γιώργος Σφουγγάρης κάνει ήδη πράξη αυτό που συνιστά η τάση της εποχής για μια ισχυρή και ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, δηλαδή την δημιουργία καινοτομικών τεχνολογικών προϊόντων.

Φέτος διακρίθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο διαγωνισμό που διοργάνωσε η ΜΟΚΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πριν μερικές ημέρες στο Τμήμα Χωροταξίας.

Πέρυσι είχε λάβει τη δεύτερη θέση έχοντας σχεδιάσει μια δική του ιδέα που αφορούσε τη βελτιστοποίηση των διαδικτυακών παιχνιδιών. Φέτος εντάχθηκε σε μια ομάδα αποτελούμενη από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές με τον τίτλο «eMCar» η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Στο πλαίσιο του ερευνητικού και επιχειρηματικού πλάνου της ομάδας ήταν ο σχεδιασμός ενός συστήματος που αποτελείται από λογισμικό και αισθητήρες οι οποίοι θα σκανάρουν τον οδηγό και θα αντλούν πληροφορίες για την πρόληψη ατυχήματος κατά την ώρα της οδήγησης.

Τα ονόματα των φοιτητών της ομάδας είναι τα εξής: Γιάννης Γιαλαμάς, Ευριδίκη Βαρνά, Χάρης Ζαφείρης, βασίλης Ζαφείρης, Άκης Βαχαρέλης και Αλέξανδρος Αλαμανιώτης.

Ο Γιώργος Σφουγγάρης συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο διαγωνισμό του Ιδρύματος που αφορά στο στήσιμο επιχειρήσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προσφέροντας στην προαναφερθείσα ομάδα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Μάλιστα λόγω της διάκρισής της στον τοπικό διαγωνισμό η ομάδα έλαβε μέρος και στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό που ήταν προέκταση του διαγωνισμού που διοργανώθηκε από τη ΜΟΚΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξάλλου σε όλο τον κόσμο γίνονται διαγωνισμοί startup.

Μιλώντας στη «Θ» ο μαθητής Γιώργος Σφουγγάρης εμφανίζεται πολύ συνειδητοποιημένος για την έμφαση που δίνει στην καινοτόμα επιχειρηματικότητα και αποφασισμένος να συνεχίσει ακόμη περισσότερο.

Ο ίδιος τόνισε πως «αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη ευχαρίστηση να ασχολούμαι με την καινοτομία κυρίως στο χώρο της τεχνολογίας. Από την στιγμή που ξεκίνησα, από πέρυσι, να ενεργοποιούμαι σε αυτόν τον τομέα, πλέον δεν μπορώ να σκεφθώ τη ζωή μου χωρίς να σχεδιάζω καινοτομίες. Το περυσινό σχέδιο για το οποίο πήρα τη δεύτερη θέση, το συνεχίζω και καλύπτω προαπαιτούμενες γνώσεις.  Με ενδιαφέρει αυτός ο τομέας της καινοτομίας και πιστεύω ότι το μέλλον της χώρας θα πρέπει να έχει ως βασικό πυλώνα τη νεανική επιχειρηματικότητα. Και υπάρχουν οι νέοι επιστήμονες που με τη γνώση τους μπορούν να ενδυναμώσουν τη νεανική επιχειρηματικότητα, ενώ βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει και υποστήριξη από την πολιτεία και ιδίως από το χώρο των Πανεπιστημίων, όπως στην περίπτωση του τοπικού Ακαδημαϊκού ιδρύματος μέσω της ΜΟΚΕ».

«Είναι εύκολο να αναπτυχθεί η νεανική επιχειρηματικότητα;» τον ρωτήσαμε. «Ναι, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη ιδέα για να μπορέσει να υλοποιηθεί και να βγει στην αγορά. Γιατί εκτιμώ ότι υπάρχει χώρος στην αγορά για καινοτομικά προϊόντα στον τομέα της τεχνολογίας. Και βλέπουμε πετυχημένες νεοφυείς εταιρείες να προχωρούν μπροστά  που μέχρι και χθες ήταν απλά ιδέες», απάντησε.

Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να ασχολείται με την καινοτομία και γι’ αυτό θέλει να σπουδάσει μια επιστήμη σχετική με την τεχνολογία συνδυάζοντας την καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, και ο Βόλος αποκτά σιγά-σιγά πολύ καλή παράδοση στην υποστήριξη των startup επιχειρήσεων μέσα από την ενεργοποίηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και τη στήριξη και άλλων φορέων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το