Κόσμος

Δύο Γερμανοί έφτιαξαν σε… επιτραπέζιο παιχνίδι την ελληνική κρίση – Πώς παίζεται

boardgame

0 28χρονος Νικολάι Ντίεκερτς και ο 29χρονος Τζούλιαν Σάρντελ μοιράζονται ένα κοινό πάθος: τα επιτραπέζια παιχνίδια. Μόνο που τους ενδιαφέρει να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα παιχνίδια της αγοράς και να προωθήσουν τις δικές τους ιδέες.

Φαίνεται πως η οικονομική κρίση που ενέσκηψε από το 2009 στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στις χώρες της περιφέρειας -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- αποτέλεσε για τους δύο Γερμανούς το απαραίτητο κίνητρο για να σχεδιάσουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που αναφέρεται στο σήμερα και μπορεί να προσελκύσει φίλους που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τολμούσαν να ασχοληθούν με τέτοιου είδους δραστηριότητες.

krisi 2

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, Suddeutsche Zeitung, οι δύο τους, μαζί με άλλους τρεις φίλους τους, μετέχουν εδώ και τέσσερα χρόνια σε εθνικά πρωταθλήματα επιτραπέζιων παιχνιδιών και παράλληλα ξεκίνησαν να δημιουργούν το δικό τους παιχνίδι. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το «€urocrisis». Σε αυτό «μετέχουν» οι χώρες που βρέθηκαν ή εξακολουθούν να βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας – φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα.

krisi 1

Η πρώτη εμφάνιση του παιχνιδιού έγινε πριν από δύο χρόνια σε μια εμπορική έκθεση στο Έσσεν και έκτοτε τοπ παιχνίδι έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές, χάρη στη βοήθεια και τις συμβουλές που δέχονται οι δημιουργοί του από πολύ κόσμο. Σε αυτό οι παίκτες διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, αναζητούν αγοραστές για τις ιδιωτικοποιήσεις που θέλουν να κάνουν, ενώ ελέγχουν και το χρυσό και τα ομόλογα της χώρας που έχουν επιλέξει. Οι χώρες που μετέχουν στο επιτραπέζιο παιχνίδι είναι η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Γαλλία. Στόχος είναι να προχωρήσει ο παίκτης σε όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Φυσικά, δεν σκοπεύει να εξηγήσει τους λόγους που οδηγούν σε μια οικονομική κρίση, αλλά να προβοκάρει και να βάλει τον παίκτη στη θέση του διοικητή μιας τράπεζας, όπως λέει ο Τζούλιαν Σάρντελ που κατέχει δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών.

krisi 3

Το ενδιαφέρον στοιχείο για όσους παίκτες επιλέγουν να… ασχοληθούν με την Ελλάδα είναι αν θα προχωρήσουν σε extreme αποφάσεις και θα αναγκαστούν να πουλήσουν ακόμη και την Ακρόπολη για να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία. Το σίγουρο είναι ότι κάθε παίκτης χρειάζεται να «χτίσει» μια στρατηγική κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αν δεν θέλει να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Το σίγουρο είναι ότι το παιχνίδι είναι απρόβλεπτο και δεν προορίζεται για μικρά παιδιά.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το