Ελλάδα

Δημοσκοπήσεις και αξιολόγηση αγχώνουν το Μαξίμου -Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

maximou-708_6

Στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην πολυπόθητη έναρξη της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους προσβλέπει το Μέγαρο Μαξίμου, με τα χρονικά περιθώρια να είναι πλέον ασφυκτικά και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δυσοίωνα.

Οι δανειστές αναχώρησαν χθες από την Αθήνα για να επιστρέψουν στις 2 Απριλίου προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης στις 4 Απριλίου. Ωστόσο, όπως πληροφορείται το iefimerida.gr, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει δοθεί… εντολή λήξης του «κόκκινου συναγερμού».

Στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης είναι εδραιωμένη η άποψη ότι στην παρούσα φάση δεν χωράει ο παραμικρός εφησυχασμός και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να… πέσουν οι ρυθμοί εργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές. Αντιθέτως, όπως εξηγεί κυβερνητικό στέλεχος,τις επόμενες μέρες «θα συνεχιστούν οι τηλεδιασκέψεις για να έχουμε πρόοδο», ώστε όταν οι εκπρόσωποι των θεσμών γυρίσουν να υπάρξει συμφωνία. Ει δυνατόν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

«Πυρετός» συσκέψεων υπό το βάρος (και) των δημοσκοπήσεων
Κυβερνητικές πηγές πάντως, σχολιάζοντας τα αρνητικά για την κυβέρνηση ευρήματα της δημοσκόπησης που είδε το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, παραδέχεται στο iefimerida.gr, πως «η καθημερινότητα του κόσμου έχει προφανώς προβλήματα. Ο κόσμος είναιεξαντλημένος και είναι και αυτός ένας παράγοντας που επιδεινώνει το κλίμα».

Υπό αυτά τα δεδομένα και σε συνδυασμό και με τις συνεχείς εξελίξεις στο προσφυγικό, σήμερα το πρωί στις 9.30 ο πρωθυπουργός συγκαλεί την καθιερωμένη άτυπη κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή.

Αξιολόγηση «πακέτο» ή σε δόσεις;
Καθοριστικό παράγοντας, πάντως, για να περάσει η κυβέρνηση τον «κάβο» της αξιολόγησης είναι και η ψήφιση των επικείμενων νομοσχεδίων.
Πηγές, που έχουν άμεση γνώση των έως τώρα συζητήσεων με τους θεσμούς, σημειώνουν με νόημα στο iefimerida.gr, ότι «στην παρούσα φάση κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπερισχύσει το ενδεχόμενο να κλείσει η πρώτη φάση της αξιολόγησης με το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο» ή αν θα έρθουν όλα «πακέτο» και σε μία ψηφοφορία.

Δεν αποκλείεται, άλλωστε, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, να μεσολαβήσουν επαφές σε κορυφαίο επίπεδο που θα δρομολογήσουν και τις όποιες τελικές αποφάσεις.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η δέσμη των σκληρών μέτρων που θα κληθεί αναπόφευκτα να «συμφωνήσει» το οικονομικό επιτελείο. Το… λογαριασμό, πάντως, όπως όλα δείχνουν, θα κληθεί για μια ακόμα φορά να πληρώσει η (λεγόμενη) μεσαία τάξη. Προσέγγιση υπάρχει στο φορολογικό, ενώ πρόοδος σημειώθηκε και στο ασφαλιστικό, με μειωμένες επικουρικές και εθνική σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης και μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης. Όπως, άλλωστε, διαρρέουν εκπρόσωποι των θεσμών «σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα της μεταρρύθμισης της φορολογίας εισοδήματος», ενώ υπήρξε και «σημαντική πρόοδος στις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το