Κόσμος

Δημοσίευμα στη Sun: Εκτός βρετανικής «πράσινης λίστας» τα ελληνικά νησιά

Οι Βρετανοί ανυπομονούν για την ανακοίνωση των «πράσινων» χωρών, τις οποίες θα μπορούν να επισκεφθούν και κατά την επιστροφή τους δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα. Ωστόσο, από τα μέχρι τώρα δεδομένα, ελάχιστες είναι οι χώρες που θα καταφέρουν να πάρουν το «πράσινο φως» από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η κατηγοριοποίηση των χωρών βασίζεται σε τέσσερα κριτήρια. Αυτά είναι:
-το ποσοστό του πληθυσμού της κάθε χώρας που έχει εμβολιαστεί,
-το ποσοστό μολύνσεων,
-τυχόν μεταλλάξεις του κορονοϊού
-και η ικανότητα ιχνηλάτησης κάθε χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Sun, το Γιβραλτάρ, η Μάλτα, το Ισραήλ και η Ισλανδία είναι ανάμεσα στις χώρες που ενδέχεται να «πρασινίσουν» στην πολυπόθητη λίστα, ενώ η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, απέχουν ακόμα εβδομάδες από το να… ξεκοκκινίσουν. Οι χώρες αυτές, μάλιστα, λέγεται ότι θα βρίσκονται στο «πορτοκαλί» της βρετανικής λίστας και από αυτό δεν θα εξαιρεθούν ούτε τα νησιά τους, τα οποία καταγράφουν πολύ λιγότερα κρούσματα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.

Οι ανακοινώσεις για τη λίστα αναμένεται να γίνουν μέχρι την Παρασκευή, ενώ από τουριστικούς, μεσογειακούς προορισμούς, μόνο η Πορτογαλία αναμένεται να συμπεριληφθεί στον κατάλογο. Μαλιστα η Sun, κάνει εκτενή αναφορά στην Ελλάδα και στο πρόγραμμα εμβολιασμού της, στο πλαίσιο του οποίου επισπεύθηκε ο εμβολιασμός του πληθυσμού των 85 ελληνικών νησιών, ώστε να υποδεχτούν τους τουρίστες τον Μάιο.

Στην Telegraph, μίλησε επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος χαρκτήρισε το νησί ως έναν «ασφαλή προορισμό», με πάνω από το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού, εμβολιασμένο. «Η Κρήτη είναι ένας ασφαλής προορισμός, που τηρεί όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, ώστε να διασφαλίσει την ασφαλή διαμονή των τουριστών στο νησί», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης και συμπλήρωσε ότι «αναμένουμε στις θετικές αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης».

Αναλυτικότερα αυτές είναι οι διαφοροποιήσεις κάθε χρώματος σχετικά με την επιστροφή των Βρετανών στη χώρα τους μετά τις διακοπές:

Πράσινο
Όχι καραντίνα
Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή
PCR τεστ δύο ημέρες μετά την επιστροφή

Πορτοκαλί
10 ημέρες κατ’οίκον περιορισμός
Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή
Δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή

Κόκκινο
10ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο κατά την επιστροφή με το κόστος του ξενοδοχείου να είναι αυτή τη στιγμή 1.750 λίρες
Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή
Δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το