Τοπικά

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η προσευχή μας είναι κοντά σε όσους δίνουν τη μάχη για τη ζωή»

Σε αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο για την προστασία της δημόσιας υγείας, πραγματοποιήθηκε φέτος από τη Μητρόπολη Δημητριάδος ο εορτασμός του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο ιστορικός και προσφυγικός Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Στο κήρυγμά του ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι «ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ήταν το ουράνιο μήνυμα της Ενανθρωπίσεως του Χριστού, που σηματοδότησε την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Η αποδοχή του θελήματος του Θεού, εκ μέρους της Παναγίας, συνιστά την έναρξη της πορείας από την Βηθλεέμ στον Γολγοθά και στην Ανάσταση, χάρη στην οποία ο Κύριος μάς χάρισε την χαρά της κοινωνίας μαζί Του. Έτσι γεφυρώθηκε το χάσμα και ο άνθρωπος απέκτησε και πάλι την πνευματική του ελευθερία. Το ανθρώπινο γένος φεύγει από την δουλεία της αμαρτίας, αποκτά την εμπειρία της όντως ζωής και γίνεται κληρονόμος της αιωνιότητας. Την χαρά που προκύπτει από αυτή την εμπειρία, ουδείς μπορεί ν’ αφαιρέσει απ’ την ψυχή μας, παρά το γεγονός ότι διάγουμε περίοδο τόσο πονεμένη, περίεργη και αντίξοη. Η σκέψη μας βρίσκεται στα νοσοκομεία της πατρίδας μας και η προσευχή μας είναι κοντά σε όσους δίνουν την μάχη για τη ζωή, σ’ εκείνους που διακονούν τον ανθρώπινο πόνο, στους πρωταγωνιστές του αγώνα για την ζωή».

Περνώντας στην εθνική διάσταση της εορτής, ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «είναι μεγάλη η φετινή επέτειος για την πατρίδα μας και το Γένος των Ελλήνων, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα που οδήγησε στην Ελευθερία. Τί ήταν, όμως, αυτό που διέσωσε την φύτρα της Ελευθερίας, μετά από τόσους αιώνες σκλαβιάς; Ήταν η Εκκλησία και η Ορθόδοξη πίστη μας, που διέσωσε μέσα στις καρδιές των σκλαβωμένων την Ευαγγελική διδασκαλία, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος είναι πλάσμα του Θεού, ψυχικά και πνευματικά ελεύθερος. Η εμπειρία της Ελευθερίας μέσα στο εκκλησιαστικό γεγονός κράτησε ζωντανό το όραμα της Ελευθερίας του Γένους. Η Εκκλησία κράτησε ζωντανή την γλώσσα, που διατρέχει την ελληνική ιστορία 3000 χρόνια τώρα κι έτσι οι Έλληνες γνώριζαν πού ανήκουν, ποιος είναι ο πολιτισμός και η πίστη τους. Μέσα στην Εκκλησία διατήρησαν το κοινοτικό πνεύμα, την Παιδεία, κρυφή και φανερή και έχοντας την αυτοσυνειδησία της Ελληνορθοδοξίας, πίστεψαν στην απελευθέρωση, που επέτυχαν με θυσίες και αίματα, όπως αυτά των Νεομαρτύρων που ποτίζουν κάθε γωνιά της Ελληνικής γης. Για εμάς τους Έλληνες η σημερινή γιορτή θα παραμένει πάντοτε διπλή. Είναι η γιορτή της πίστης και της πατρίδας. Είθε να φανούμε άξιοι διάδοχοι των πατέρων μας, που θεμελίωσαν αυτή την πατρίδα, αγωνιζόμενοι για του Χριστού την πίστη την αγία. Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας. Να κρατήσουμε την ενότητα που προκύπτει από την κοινή μας πίστη, τον πολιτισμό μας, που στηρίζεται στην κοινή μας γλώσσα, το πνεύμα της Ελευθερίας. Ας είναι τούτη η επέτειος, παρ’ όλες τις δυσκολίες, η αφορμή να φέρουμε την πατρίδα μας εκεί που της αξίζει, για να την παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, υπερήφανη, αληθινά ελεύθερη και αυθεντικά Ορθόδοξη».

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του κ. Ιγνατίου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιγνάτιος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου προεξήρχε της επίσημης Δοξολογίας για την Εθνική εορτή, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή. Τέλος, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος μετέβη στο μνημείο των Ηρώων στην παραλία του Βόλου, όπου τέλεσε το επίσημο Τρισάγιο, στην μνήμη των Αγωνιστών του ΄21.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το