Άρθρα

Δημιουργώντας μια ασφαλή πόλη για τους Βολιώτες

του Βασίλη Γιαννουλή*

Πλησιάζοντας στην έναρξη της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν στους πολίτες, είναι να ζουν με ασφάλεια.
Και μπορεί το θέμα των «Ασφαλών Πόλεων» να προβληματίζει πολύ περισσότερο τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, όπου η εγκληματικότητα έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, ωστόσο και σε πόλεις, όπως ο Βόλος, η ασφάλεια, αποτελεί ένα από τα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητάς μας.
Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για πόλη ασφαλή, λειτουργική και προσβάσιμη, όταν οι δημότες αισθάνονται τουλάχιστον ανησυχία να κυκλοφορήσουν έξω από ένα σημείο και μετά, το βράδυ, όταν τα σχολεία είναι τις νυχτερινές ώρες ξέφραγο αμπέλι για κάθε εξωσχολικό, όταν οι υποδομές της πόλης δεν βοηθούν, ώστε οι δημότες να μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια και άνεση.
Γι’ αυτό και η «Ασφαλής Πόλη» έχει μια πολυεπίπεδη και πολυσήμαντη έννοια, ξεπερνώντας τις διαστάσεις της εγκληματικότητας και περνώντας σε πεδία, που έχουν να κάνουν γενικότερα με την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Σε αυτά τα νέα ζητήματα που προκύπτουν για τις πόλεις, με την έξαρση της βίας λόγω και της οικονομικής κρίσης, τον αποσυντονισμό υπηρεσιών και δομών παροχής προστασίας, τη μείωση του προσωπικού και των πόρων, ο Δήμος Βόλου πρέπει να αξιοποιήσει τα δικά του εργαλεία, τις δικές τους πηγές χρηματοδότησης, προχωρώντας σε συνεργασίες.
Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει από την πολιτεία την καλύτερη στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να είναι δυνατή η ακόμη πιο συστηματική επιτήρηση των προσώπων, των χώρων και των δρόμων.
Και βέβαια όλοι αναγνωρίζουμε τις άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν οι αστυνομικοί της πόλης μας, για να μας παρέχουν τις καλύτερες δυνατόν υπηρεσίες τους.
Παράλληλα ο Δήμος οφείλει να επανδρώσει όλες τις σχολικές μονάδες με σχολικούς φύλακες. Αυτή τη στιγμή τα Δημοτικά δεν έχουν κανέναν σχολικό φύλακα, ενώ οι ζημιές και οι φθορές στα διδακτήρια είναι συνεχείς. Χρειάζεται συνεπώς ένα εκτεταμένο σχέδιο φύλαξης-επιτήρησης των σχολείων, ώστε οι γονείς να νιώθουν ασφαλείς για τα παιδιά τους.

Ακόμη η δημοτική αστυνομία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα δυνατά «όπλα» του Δήμου για την ασφαλέστερη και ομαλότερη κίνηση των πεζών στους κεντρικούς δρόμους, την προστασία της προσβασιμότητας και την καλύτερη ροή των οχημάτων, προκειμένου να προλαμβάνονται και τα τροχαία ατυχήματα.
Στο ίδιο πλαίσιο ο Δήμος οφείλει να δημιουργήσει υποδομές και υπηρεσίες, που θα κάνουν την πόλη πιο λειτουργική και ασφαλή. Οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και υπάρχουν παραδείγματα άλλων πόλεων, όπως τα Τρίκαλα, που έχουν προχωρήσει σε δράσεις ωφέλιμες προς τους δημότες.
Ασφαλώς και δεν είναι όλα εύκολα, ασφαλώς και δεν ζούμε σε εποχή οικονομικής ευμάρειας του Κράτους.
Όμως οφείλουμε να πράξουμε το καλύτερο και το σωστότερο για τους δημότες, που αναζητούν και δικαίως τις καλύτερες υπηρεσίες και υποδομές, για να έχουν μια ζωή με ασφάλεια. Υπηρεσίες που δυστυχώς η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε να παρέχει.

*υποστράτηγου ε.α. ΕΛΑΣ, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Βόλος Έξυπνη Πόλη»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το