Τοπικά

Δημιουργική διέξοδος μαθητών Ρομά στο κουκλοθέατρο “Θ”

kouklotheatro

Με κουκλοθεατρική παράσταση έκλεισε η χρονιά για τα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης του Κέντρου Στήριξης Ρομά στο Αλιβέρι. Το έργο που επέλεξαν οι υπεύθυνοι του Κέντρου ήταν το παραμύθι «Καλώς ήρθες καρακάξα» του Κώστα Μάγου.

Αρχικά το έργο επρόκειτο να το παρακολουθήσουν τα παιδιά του 8ου Νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας, καθώς και μαθητές και μαθήτριες των τριών τελευταίων τάξεων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας. Η πρώτη παράσταση δόθηκε την Τετάρτη και άπαντες εκφράστηκαν με θετικά σχόλια για τα όσα παρακολούθησαν από τα παιδιά Ρομά, που είναι εγγεγραμμένα στα τμήμα δημιουργικής απασχόλησης. Έτσι, αποφασίστηκε να δοθεί και δεύτερη παράσταση, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες και είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξεων του 10ου Δ.Σ. της Νέας Ιωνίας.
Το παραμύθι «Καλώς ήρθες καρακάξα» του Κώστα Μάγου, γράφτηκε το 2009 από το συγγραφέα, ο οποίος είναι λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (διδάσκει και ερευνά ζητήματα σχετικά με τη διαπολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης). Μέσα από την ιστορία που αφηγείται, στοχεύει στο να γνωρίσουν τα παιδιά τους τρόπους με τους οποίους δημιουργούνται και αναπαράγονται οι προκαταλήψεις, καθώς και τις συνέπειες που έχουν στη ζωή όλων μας.
«Αυτό ήταν το κυρίαρχο μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε, γι’ αυτό επιλέξαμε και το συγκεκριμένο παραμύθι» σημείωσε στη «Θ» η παιδαγωγός Αιμιλία Στάικου, η οποία είχε την ευθύνη για τη διοργάνωση των παραστάσεων, μαζί με τη γυμνάστρια ειδικής αγωγής του Κέντρου Αλεξία Πατσαρούχα. «Το έργο ήταν μικρής διάρκειας κι έτσι κρατήσαμε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Μάλιστα και οι δάσκαλοι που συνόδεψαν τους μαθητές στην παράσταση της Τετάρτης έμειναν ικανοποιημένοι κι έτσι αποφασίσαμε να την επαναλάβουμε και για τα υπόλοιπα παιδιά του 10ου Δημοτικού Σχολείου» συμπλήρωσε στη συνέχεια η Αιμιλία Στάικου.
Οι κούκλες που χρησιμοποιήθηκαν στην παράσταση ήταν δύο ειδών. Οι περισσότερες ήταν υφασμάτινες, ενώ οι υπόλοιπες ήταν οριγκάμι, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται η τεχνική διπλώματος του χαρτιού και έχει την προέλευσή της από την Ιαπωνία. Τις κούκλες κατασκεύασαν οι δύο συντονίστριες, ενώ τα παιδιά Ρομά βοήθησαν στη διακόσμηση του κουκλοθέατρου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το