Τοπικά

Δικτυώσεις και υπηρεσίες στη νέα εποχή των φαρμακείων

Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι δικτυώσεις και οι συστεγάσεις, η συνέχιση της διά βίου εκπαίδευσης, η αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, συνθέτουν την επόμενη μέρα για το φαρμακείο της γειτονιάς, το οποίο προσπαθεί να επιβιώσει μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία με μνημονιακούς νόμους που έπληξαν την οικονομική του εξέλιξη.
Οι εργασίες του 5ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν χθες στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά, όπου το «παρών» έδωσαν πάνω από 500 φαρμακοποιοί από όλη τη Θεσσαλία.

Το συνέδριο παρακολούθησε κάνοντας και εισήγηση και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, που είπε πως «το Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο είναι από τα πιο πετυχημένα που διεξάγονται πανελλαδικά. Οι Θεσσαλοί φαρμακοποιοί είναι πολύ συνειδητοποιημένοι και συμμετέχουν σε όλες τις εκπαιδεύσεις που γίνονται. Το φαρμακείο στη νέα εποχή δίνει πολύ μεγάλη βάση στην παροχή υπηρεσίας στον ασθενή, όπως η παροχή συμβουλής, οι εμβολιασμοί, η εκπαίδευση των ασθενών στις αναπνευστικές συσκευές, η μέτρηση σακχάρου. Προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες που βοηθούν το κράτος και στηρίζουν το σύστημα υγείας. Μάλιστα υπάρχουν χωριά και κωμοπόλεις, όπου ο φαρμακοποιός είναι μαζί και γιατρός και νοσηλευτής. Παράλληλα απαιτούμε από την πολιτεία την επίλυση θεσμικών θεμάτων, που δεν έχουν κόστος για την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης ανέφερε πως «επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες ότι αυτού του τύπου τα συνέδρια μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τους συμμετέχοντες φαρμακοποιούς που εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους για τις ραγδαίες επιστημονικές και άλλες εξελίξεις στον κλάδο μας. Το ελληνικό φαρμακείο πρέπει να βρει τον δρόμο εκείνο που θα το οδηγήσει στην επόμενη μέρα, αυτή της ανάκαμψης, προκειμένου να συνεχίσει τον σκοπό για τον οποίο λειτουργεί, και δεν είναι άλλος από την παροχή της φαρμακευτικής φροντίδας στους πολίτες της χώρας μας».

Παράλληλα τόνισε πως «πρέπει επίσης να βρει και προτάσεις προκειμένου να προχωρήσει με ακόμη περισσότερη ασφάλεια στην επόμενη ημέρα, προτάσεις όπως κίνητρα για συνενώσεις και δίκτυα, για φορολογικά, ασφαλιστικά θέματα, αλλά και για αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και Διά βίου εκπαίδευση, στα πρότυπα χωρών του εξωτερικού.
Αυτά είναι μερικά μόνο, αλλά ίσως και τα πιο σημαντικά σημεία-μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος σήμερα. Ο αγώνας είναι προφανώς διαρκής και άνισος, αλλά αν θέλουμε να έχουμε ένα κάποιο μέλλον και μια προοπτική ως κλάδος, θα πρέπει να προωθήσουμε άμεσα τα περισσότερα από αυτά τα θέματα».

Κατέληξε δε λέγοντας πως «οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιληφθούν το πολύ μεγάλο κακό που προξένησαν στο ελληνικό φαρμακείο με τις επιλογές τους, εκούσιες ή ακούσιες, να μας ακούσουν και να συνδιαμορφώσουμε έναν σχεδιασμό για το μέλλον της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με ένα φαρμακείο ενεργό και αναπόσπαστο κρίκο του συστήματος υγείας, σύγχρονο και δυναμικό.
Για εμάς το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και το κράτος τα παρέχει στους πολίτες του».
Η «Θ» ήταν χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το