Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η «μάχη» των ελαφρυντικών – Απίστευτες προτάσεις από τους συνήγορους

Tις επόμενες ώρες αναμένεται να πέσει αυλαία της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής με την επιβολή των ποινών προς τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου για τους καταδικασθέντες πέραν των 7 του διευθυντικού πυρήνα και όσους εμπλέκονται σε ανθρωποκτονίες πρότεινε η εισαγγελέας. Νωρίτερα, οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών ζητούσαν ελαφρυντικά επιστρατεύοντας κάθε πιθανό κι απίθανο επιχείρημα. Ενδεικτικά: ο ένας ήταν ζωόφιλος, ο άλλος σταθερός χαρακτήρας γιατί παντρεύτηκε την ίδια γυναίκα δύο φορές, ο τρίτος θέλει μειωμένη ποινή γιατί ήταν… εθελοντής αιμοδότης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, οι συνήγοροι των καταδικασθέντων, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μικρότερες ποινές για τους πελάτες τους, επικαλέστηκαν εκτός του σύννομου βίου και άλλα επιχειρήματα, έωλα έως και εκτός πραγματικότητας.

Ειδικότερα, για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, αρχηγό της Χρυσής Αυγής, επικαλέστηκαν ότι παρήγαγε κοινωνικό έργο, αγνοούσε τα γεγονότα, προσπαθεί να αντιληφθεί πώς διηύθυνε και τι σύμφωνα με τους συνηγόρους του. Για τον Ηλία Κασιδιάρη, οι υπερασπιστές του υποστήριξαν πως λοιδορήθηκε όσο κανένας, στοχοποιήθηκε άδικα και είναι παρεξηγημένο πρόσωπο. Η Ελένη Ζαρούλια βρίσκεται σε αυτή τη θέση επειδή απλά είναι σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ ο Νίκος Μίχος διεκδικεί το ελαφρυντικό του «δις εξαμαρτείν», αφού παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα και είναι φιλόζωος. Επίσης φιλόζωος και χριστιανός Ορθόδοξος δηλώνει ο Γιάννης Λαγός, αλλά και ότι προάγει τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο λόγω της ιδιότητας του. Ο Γιώργος Γερμενής κατά τους υπερασπιστές του είναι μεροκαματιάρης, έχει άριστη διαγωγή και ήταν αφοσιωμένος νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο.

Όταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η διαδικασία διεκόπη, η Μάγδα Φύσσα θύμισε ξανά πως η αποκάλυψη της οργανωμένης εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής έγινε χάρη στο παιδί της, τον Παύλο Φύσσα, ο οποίος το πλήρωσε με τη ζωή του.

Την Πέμπτη με την επανέναρξη της διαδικασίας, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε αρχικά την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών. Λίγη ώρα αργότερα όμως άλλαξε την πρόταση της. Στη δεύτερη αγόρευσή της, η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του άρθρου 187 παρ 6 για όσους κατηγορούνται μόνο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν άλλη κακουργηματική κατηγορία. Μάλιστα διευκρίνισε ότι από τους 7 κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπορεί να λάβει κανείς το συγκεκριμένο ελαφρυντικό, προτείνοντας δηλαδή την απόρριψη για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους άλλους πρώην 6 βουλευτές που καταδικάστηκαν χθες ως διευθυντές της οργάνωσης.

Σχετικά με τα υπόλοιπα ελαφρυντικά που είχαν αιτηθεί οι κατηγορούμενοι, σχολίασε: «Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν τους κρίνατε εγκληματική οργάνωση; Πως να δώσω ελαφρυντικό όταν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα; Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη των ελαφρυντικών». Σημειώνεται ότι το 187 του παλαιού ΠΚ παράγραφος 6 προβλέπει ότι «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση». Τα εγκλήματα αυτά είναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.
Σε κάθε περίπτωση, η ώρα της απόφασης πλησιάζει. Οι ποινές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι είναι τα ισόβια για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα και έως 15 χρόνια οι πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Την Παρασκευή η ώρα των ποινών
Μετά από πολλές ώρες της δικαστικής διαδικασίας για την απόφαση των ποινών των χρυσαυγιτών, το δικαστήριο τελικά δεν θα βγάλει την απόφαση την Πέμπτη. Λίγο πριν τις 19:00 η έδρα της δίκης της Χρυσής Αυγής διέκοψε τη συνεδρίαση για το πρωί της Παρασκευής. Η αυριανή συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:00 με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.
Μέχρι τη διακοπή βρίσκονταν σε εξέλιξη οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά στους πελάτες τους. Οι αγορεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν για το σύνολο των ενόχων και από αυτό το σημείο θα αρχίσει η διαδικασία το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το Open, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο ποινής και άρα μπορεί να απομακρύνει από το ενδεχόμενο της φυλάκισης. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, θα πρέπει η απόφαση να εκτελεστεί και οι κατηγορούμενοι να είναι παρόντες και να συλληφθούν, ακόμη και αν λίγα λεπτά αργότερα το δικαστήριο αναστείλει την εκτέλεση της ποινής. Πολλοί είναι οι δικηγόροι που έχουν ζητήσει από τους κατηγορούμενους εντολείς τους να είναι παρόντες την Παρασκευή στο δικαστήριο.

Yπενθυμίζεται ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει πέντε έως 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση προβλέπονται 5-10 χρόνια. Με την αναγνώριση των ελαφρυντικών το ύψος των ποινών μειώνεται στην πρώτη περίπτωση από 2 έως 8 έτη και στη δεύτερη από 1 έως 5 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα παίξει στη συνέχεια και συγκεκριμένα και για το αίτημα των κατηγορουμένων επί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Αυτό αναμένεται να ζητηθεί γιατί κανένας εξ αυτών δεν θέλει να οδηγηθεί στις φυλακές.

Έρχονται οι συλλήψεις μετά τις καταδίκες
Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Open TV Μίνα Καραμήτρου η Ελληνική Αστυνομία δεν περιμένει να δει για ποιους θα υπάρξουν ελαφρυντικά και για ποιους συλλήψεις. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται ήδη εν αναμονή μιας αστυνομικής επιχείρησης. Εάν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά και αν πρέπει να υπάρξουν εκ νέου συλλήψεις η ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει ήδη και γνωρίζει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και στα σπίτια των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται να υπάρξουν μικρές ομάδες συλλήψεων στα μέρη όπου βρίσκονται τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν κάτω από διακριτική παρακολούθηση. Όταν το δικαστήριο καταλήξει στο ότι πρέπει να συλληφθούν τότε το τμήμα Αναζητήσεων της ασφάλειας Αττικής θα πρέπει να αναλάβει δράση σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το