Τοπικά

Δικαστικός Σταθμός Τηλεματικής το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου

 

Σε Δικαστικό Σταθμό Τηλεματικής μετατρέπεται από το 2026 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που τέθηκε προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Χωροταξική αναδιάταξη των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων οργάνωση της τηλεματικής συνεδρίασης και ίδρυση δικαστικών σταθμών τηλεματικής», προβλέπει πως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026 θα υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταβολές του νέου οργανογράμματος της διοικητικής δικαιοσύνης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μετατροπή των υφιστάμενων μεταβατικών εδρών σε σταθμούς τηλεματικής, ενώ εντός του δεύτερου εξαμήνου του εν λόγω έτους θα υλοποιηθεί η μετατροπή αυτή. Μεταξύ των διοικητικών πρωτοδικείων που προβλέπεται να μετατραπούν σε δικαστικούς σταθμούς τηλεματικής είναι και του Βόλου, μαζί με των Τρικάλων σε επίπεδο Θεσσαλίας. Μάλιστα ιδρύεται και δικαστικός σταθμός τηλεματικής και στην Καρδίτσα, όπου δεν λειτουργεί σήμερα διοικητικό πρωτοδικείο. Φυσικά στη Λάρισα παραμένει ενεργό το διοικητικό εφετείο, το οποίο αναβαθμίζεται και σε επόμενο χρόνο και εφόσον αποτύχουν οι δικαστικοί σταθμοί τηλεματικής, αναμένεται να συγκεντρώσει όλες τις υποθέσεις των διοικητικών πρωτοδικείων της Θεσσαλίας. Ουσιαστικά δηλαδή θα υπάρχει ένα διοικητικό δικαστήριο στην εφετειακή περιφέρεια, με αντίστοιχη συσσώρευση υποθέσεων και προσωπικού σε δικαστές και υπαλλήλους. Πρόκειται για σχέδιο υδροκεφαλισμού της διοικητικής δικαιοσύνης, στο όνομα δήθεν εξοικονόμησης πόρων, που θα σημάνει φυσικά περαιτέρω ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Βέβαια όλο αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της ψηφιακής λειτουργίας, αρχικά της διοικητικής, κατόπιν της πολιτικής δικονομίας και στο μέλλον, γιατί όχι, και της ποινικής. Για την κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου λαμβάνεται υπόψη ο Οδικός Χάρτης που συνέταξε Ομάδα Εργασίας, που είχε συγκροτήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης και μάλιστα το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου, είναι το μεγαλύτερο αυτών που καταργούνται και μετατρέπονται σε δικαστικούς σταθμούς τηλεματικής. Οι διαδικασίες πάντως, όπως ορίζεται στο σχέδιο νόμου, προβλέπεται να ξεκινήσουν εντός του 2024, δηλαδή μετά τις φετινές εθνικές εκλογές, ώστε να μην υπάρξει εκλογικό κόστος για την κυβέρνηση…

Αντιδράσεις
Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, όπως και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αλλά και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την αντίθεσή τους σε κάθε προσπάθεια κατάργησης ή συγχώνευσης των διοικητικών δικαστικών σχηματισμών, που λειτουργούν σήμερα. Θεωρούν επιβεβλημένη τη λειτουργία Διοικητικού Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε πολιτικού Πρωτοδικείου, όπως επιβάλει άλλωστε και η αρχή της τοπικής εγγύτητας του πολίτη προς τον φυσικό δικαστή. Επίσης εκφράζουν την αντίθεσή τους στις τηλεματικές δίκες και στη μετατροπή δικαστηρίων σε δικαστήρια τηλεματικής. Η τηλεματική δίκη χωρίς τη φυσική παρουσία των διαδίκων δεν πληροί τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης, παραβιάζει τις αρχές της προφορικότητας και δημοσιότητας της συζήτησης. Θεωρεί ότι η συγκέντρωση της δικαστικής ύλης σε έναν περιορισμένο αριθμό διοικητικών δικαστηρίων, επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, σε αντίθεση με την αποκέντρωσή της, με αναδιάρθρωση της αρμοδιότητας, που επιταχύνει τον προσδιορισμό των υποθέσεων, την εκδίκασή τους και την έκδοση αποφάσεων. «Η συρρίκνωση των διοικητικών δικαστηρίων, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα επιδιωχθεί να πάρει τελικά (συγχωνεύσεις-καταργήσεις δικαστηρίων, μετατροπή τους σε δικαστήρια τηλεματικής), αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τη Δικαιοσύνη, που είναι σε εξέλιξη και το οποίο κατατείνει στο να καταστήσει την τελευταία ακόμα πιο απρόσιτη για τους πολλούς και ακόμα πιο φιλική στους οικονομικά ισχυρούς. Μια Δικαιοσύνη που θα οργανώνεται με βάση την οικονομία κλίμακας», αναφέρει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλος, «η συγκέντρωση της δικαστικής ύλης σε έναν περιορισμένο αριθμό διοικητικών δικαστηρίων επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, σε αντίθεση με την αποκέντρωσή της, με αναδιάρθρωση της αρμοδιότητας, που επιταχύνει τον προσδιορισμό των υποθέσεων, την εκδίκασή τους και την έκδοση αποφάσεων. Το μείζον πρόβλημα στη Διοικητική Δικαιοσύνη δεν είναι γεωγραφικό, αλλά οικονομικό και δικονομικό. Η επίλυσή του απαιτεί σφαιρική αντιμετώπιση και συνολική προσέγγιση, εξορθολογισμό και αναμόρφωση του δικονομικού πλαισίου λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων, κάλυψη των κενών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων και σοβαρή υλικοτεχνική υποστήριξη όλων των διοικητικών σχηματισμών, με σκοπό την επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, χωρίς αυτή να αποβαίνει εις βάρος της ορθής απονομής της».

Πότε ιδρύθηκε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου ιδρύθηκε στις 24-5-1963 (ΦΕΚ Α’ 68) Προεδρικό Διάταγμα 298/1963 και στεγάστηκε σε ακίνητο επί της οδού Μακεδονομάχων, ενώ από το 1970 και μέχρι πριν λίγα χρόνια στεγαζόταν επί της οδού Ιάσονος 73 στον 2ο όροφο. Σήμερα στεγάζεται επί της οδού Δημητριάδος 23 με Μενάνδρου 2, σε μισθωμένο κτίριο. Ο Οδικός Χάρτης προτείνει μεταστέγαση σε δημόσιο κτίριο με την υλοποίηση του δικαστικού σταθμού τηλεματικής. Ο πρώτος πρόεδρος – προϊστάμενος του Δικαστηρίου ήταν ο Διονύσιος Εξαρχόπουλος. Ο αριθμός των αποφάσεων που δημοσιεύθηκαν κατά το πρώτο δωδεκάμηνο (1964 ) ήταν 122 αποφάσεις του Τριμελούς και 127 αποφάσεις του Μονομελούς. Σήμερα υπηρετούν δύο πρόεδροι Πρωτοδικών Δ.Δ. και 9 πρωτοδίκες Δ.Δ. σε δύο τμήματα, καθώς και 8 υπάλληλοι στη Γραμματεία του Δικαστηρίου και μία δακτυλογράφος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οδικού Χάρτη, στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου ήταν 1.784, οι εισαχθείσες 294, οι περατωθείσες 570, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις στις 30 Ιουνίου 2022 ήταν 1.508. Στον Οδικό Χάρτη προτείνεται οι δικαστές που υπηρετούν σήμερα στα διοικητικά πρωτοδικεία, που μετατρέπονται σε σταθμούς τηλεματικής, να απορροφηθούν από την έδρα του διοικητικού εφετείου της κάθε περιοχής, δηλαδή του Βόλου από τη Λάρισα, ενώ το υπόλοιπο υπαλληλικό προσωπικό να εκπαιδευτεί στη χρήση της τηλεματικής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το