Τοπικά

Δικαιούχοι «βγαίνουν» από το «Εξοικονομώ»

Η ενεργειακή κρίση και το κόστος των οικοδομικών υλικών, που αυξήθηκε 30%-40%, σε μία διετία, επηρέασε και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Πολλές από τις εργασίες «ξέφυγαν» από τον αρχικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα δεκάδες δικαιούχοι να κάνουν πίσω και να αφήσουν στην άκρη την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του προγράμματος, από τους 25.300 υποψήφιους δικαιούχους για μονοκατοικίες, διαμερίσματα και πολυκατοικίες εγκρίθηκαν τελικά 17.252 αιτήσεις και απορρίφθηκαν 8.048 αιτήσεις. Ενώ «μπαίνουμε» στον Μάιο του 2023, ακόμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το «Εξοικονομώ 2021», για το οποίο το ποσοστό εγκατάλειψης υποψήφιων δικαιούχων είναι άνω του 30%.
Τα περισσότερα νοικοκυριά δεν προχώρησαν στις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους λόγω της εκτόξευσης του κόστους των πρώτων υλών που ακολούθησε την ενεργειακή κρίση. Μάλιστα, μηχανικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί, καθώς ακόμη και πολίτες που έχουν ξεκινήσει τις εργασίες ενδέχεται να μην τις ολοκληρώσουν.
Οι αυξήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών την τελευταία διετία κυμαίνεται στο 30% με 40%, ενώ ακόμη και σήμερα, που διαφαίνεται μια αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου, οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο πρόεδρος Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου τόνισε πως δύο είναι οι λόγοι που υπαναχωρούν οι πελάτες για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021». «Ο πρώτος λόγος είναι το υψηλό κόστος, το οποίο αυξήθηκε, λόγω της ενεργειακής κρίσης, κατά 30% – 40% κατά ελάχιστο και στην πλειονότητα των εργασιών δεν «βγαίνει» κοστολογικά» σημείωσε, προσθέτοντας πως σε κάποιες εργασίες είναι οριακά τα πράγματα, ενώ σε κάποιες άλλες δεν φτάνει.
«Στα κουφώματα, αλουμινίου ή ξύλινα, για παράδειγμα, δεν φτάνει. Και εκεί είναι τα μεγάλα κονδύλια. Στις θερμομονώσεις είναι οριακά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ίσως το κόστος να ανέβαινε πάνω από το 10% από το αρχικό» τόνισε.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι συνδυάστηκε ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου με το ποσοστό εξοικονόμησης, ώστε να πάρει κάποιος μόρια. «Έτσι «δούλευε» το τελευταίο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι για να πάρουν περισσότερα μόρια οι πελάτες τους και να ενταχθούν στο πρόγραμμα μειώνανε το ποσό που δικαιούνταν ο πελάτης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με παραπάνω μετρητά ο πελάτης» επισήμανε.
Ο πρόεδρος Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας σημείωσε πως υπήρχαν και περιπτώσεις όπου οι τράπεζες ζητούσαν εγγυητή για το δάνειο που έδιναν στον δικαιούχο του προγράμματος, παρόλο που ήταν εξασφαλισμένο και επιδοτούμενο από το ελληνικό δημόσιο. «Αν ο ιδιοκτήτης-δικαιούχος του προγράμματος ήταν μεγάλης ηλικίας οι τράπεζες ζητούσαν εγγυητή. Αρκετοί δεν μπορούσαν να βρουν εγγυητή είτε γιατί δεν είχαν παιδιά είτε γιατί δεν υπήρχε προθυμία από κάποιον συγγενή είτε ακόμη γιατί μπορεί κάποιοι να ήθελαν, αλλά να μην μπορούσαν να μπουν εγγυητές» κατέληξε ο κ. Τρ. Παπαγεωργίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το