Άρθρα

Η απλή αναλογική έχει φέρει… ταραχή

Του Παύλου Μαρκάκη,
υποψήφιου βουλευτή με την «Ελληνική Λύση»

Όσα κόμματα και να «κόψει» ο Άρειος Πάγος πάλι καμιά 45ριά θα μείνουν.
Το σύστημα επιδιώκει να μη συμμετέχουν κυρίως κόμματα που κάνουν ζημιά και έχουν δυναμική συσπείρωσης απέναντι στο κατεστημένο.
Παρ’ όλα αυτά ο μεγάλος αριθμός κομμάτων που θα συμμετέχουν και με δεδομένο το σύστημα της απλής αναλογική είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει κατακερματισμός των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.
Κάτι ανάλογο γίνεται και στις Ευρωεκλογές.
Έτσι αντί τα εκτός της Βουλής κόμματα να κυμανθούν στο συνηθισμένο ποσοστό περίπου 9-12%, οι σοβαροί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το ποσοστό αυτό όπως και στις πρόσφατες Ευρωεκλογές θα φτάσει το 21%!
Άρα την πρώτη Κυριακή τα κόμματα της σημερινής Βουλής θα μοιραστούν περίπου 80%. Με δεδομένο ότι τα σημερινά λεγόμενα «μικρά» κόμματα της Βουλής έχουν ποσοστά περίπου 15%… περισσεύει ένα ποσοστό 65% για τα τρία κόμματα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοκρατία.
Αν δεχθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ παλεύει για 10%… περισσεύει ένα 55% για τα δύο πρώτα κόμματα.
Υποθετικά αν οι διαφορά τους είναι 5 μονάδες… το πιθανότερο σενάριο είναι το 30-25.
Γι’ αυτό έχει πέσει ταραχή.

Θα «κόψουν» κόμματα. Θα σας τρομοκρατούν με τα σενάρια «Δήμητρας» του Βαρουφάκη. Θα συκοφαντούν και θα χρησιμοποιούν «δούρειους ίππους» για τον Κυριάκο Βελόπουλο. Θα μας επιφυλάξουν και άλλες «εκπλήξεις» μέχρι τις 21 Μαΐου.
Η διακυβέρνηση μιας χώρας και μάλιστα της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις εκλογές της Τουρκίας είναι κρίσιμη.
Φυσικά πρώτα πρώτα για τους πολίτες, αλλά πολλαπλασίως κρίσιμη και ενδιαφέρουσα γεωπολιτικά – οικονομικά είναι για τον διεθνή παράγοντα.
Γι’ αυτό μη δίνετε μεγάλη σημασία στην προπαγάνδα των ΜΜΕ, επικεντρώστε το ενδιαφέρον σας στα ουσιαστικά και πραγματικά γεγονότα.
Σας προτρέπω πάντως να πάτε να ψηφίσετε και να επιλέξετε πρόσωπα με αξιοπρέπεια με γνώσεις και εμπειρίες στην πολιτική και κυρίως που να σας λένε την αλήθεια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το