Τοπικά

Διημερίδα και εργαστήρια για το δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο στον Βόλο – Όλο το πρόγραμμα

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Μαγνησίας, τα Γραφεία Σχολικών Συμβούλων και την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου διοργανώνουν διημερίδα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για το ασφαλές διαδίκτυο, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα.

Η διημερίδα έχει σαν στόχο να παρουσιάζει τη θετική και τη δημιουργική χρήση της τεχνολογίας, ενώ αναλύονται ζητήματα προβληματικών συμπεριφορών σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες με στόχο την πρόληψη τους. Στο πρόγραμμα του συνεδρίου καταξιωμένοι επιστήμονες στα επιστημονικά πεδία των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης και της ανθρώπινης συμπεριφοράς συμμετέχουν με ομιλίες, διαδραστικά εργαστήρια τεχνολογίας.

Οι δράσεις θα διεξαχθούν την Πέμπτη 9/2, από τις 12:00 έως 14:00 με ζωντανή σύνδεση με το CERN, για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, εργαστήρια από 16:00 έως 18:00 και εισηγήσεις από 18:00 – 20:00. Την Παρασκευή εργαστήρια από 16:00 έως 18:00 και εισηγήσεις από 18:00 – 20:00.
Στην έναρξη των εισηγήσεων θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία «Εκπαιδεύοντας τη γιαγιά στο διαδίκτυο», μια σύμπραξη της Γενικής με την Ειδική Αγωγή, που διακρίθηκε στη δεύτερη πανελλήνια θέση. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της εργασίας ήταν η Ευτυχία Πλακαρού, ΠΕ 70 και ο Δημήτρης Αίσωπος, ΠΕ 71.

Το πρόγραμμα της συνάντησης θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς και η πρώτη εισήγηση θα έχει τίτλο «Παιδί, έφηβος και διαδίκτυο» με εισηγήτρια τη Δρ Άρτεμις Τσίτσικα, Επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής. Στην συνέχεια θα παρουσιασθεί η εισήγηση με τίτλο «Διαδίκτυο, ασφαλώς ναι ! Μύθοι και πραγματικότητα … τι μέλλει γενέσθαι …» με εισηγητή τον Μανώλη Σφακιανάκη, τ. Διοικητής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η επόμενη εισήγηση έχει τίτλο «Δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο: Προτάσεις αξιοποίησης εκπαιδευτικών παιχνιδιών και web 2.0» με εισηγητές τους Αλέξανδρο Καπανιάρη, Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Υπεύθυνο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Μαγνησίας και τον Αντώνη Πλαγερά, Μ.ed., Υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Μαγνησίας. Η πρώτη ημέρα των εισηγήσεων θα κλείσει με το θέμα «Κοινωνίας της Πληροφορίας: Οδύνες και Ωδίνες» που θα εισηγηθεί ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

Την Παρασκευή 10/2, δεύτερη ημέρα των εισηγήσεων από 18:00 έως 20:00 θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εισηγήσεις. Το πρώτο θέμα των εισηγήσεων έχει τίτλο «Η ανάπτυξη της ψηφιακής νοημοσύνης των παιδιών και ο ρόλος της στις ψηφιακές κοινωνίες του μέλλοντος» με εισηγητή το Δρ Κωνσταντίνο Σιώμο, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Η δεύτερη εισήγηση έχει με τίτλο «Η προστασία της ιδιωτικότητας και της προσωπικότητας των ανηλίκων στο διαδίκτυο» με εισηγήτρια την Δρ Λίλιαν Μήτρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην συνέχεια ο Δρ Χαράλαμπος Τσέκερης, Εντεταλμένος διδασκαλίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Ακαδημία Αθηνών θα μιλήσει για την «Ψηφιακή ευημερία και αριστεία στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» ενώ έπειτα ο Δρ Βασίλειος Κωτούλας, Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Καρδίτσας θα αναπτύξει το θέμα «Πρόταση για την κατάρτιση προγράμματος Ενημέρωσης / Επιμόρφωσης γονέων στην ασφαλή & δημιουργική χρήση του διαδικτύου». Οι εισηγήσεις θα κλείσουν με τον Γιώργο Ντιζέ, Αστυνομικό Υποδιευθυντής, Διευθυντή Ασφάλειας Βόλου με θέμα «Συνεργασία της Ασφάλειας Βόλου με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την καλύτερη προστασία των μαθητών/τριών».

Η διημερίδα (εισηγήσεις) και τα εργαστήρια (workshop) απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η για ζητήματα δημιουργικού διαδικτύου, ασφάλειας και εθισμού στο διαδίκτυο. Η συμμετοχή στην διημερίδα και στα εργαστήρια είναι δωρεάν. Σε όσες/ους παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις της διημερίδας θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης, Οι εγγραφές στα εργαστήρια (workshop) θα πραγματοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικής αίτησης (μήνυμα) στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected]. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/magnitonkivotos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το