Τοπικά

Διεθνές Συνέδριο στο Βόλο με θέμα «Γραμματισμός και Άτομα με Προβλήματα Όρασης»

synedrio

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του ερευνητικού προγράμματος «Γραμματισμός στο braille και προτίμηση χεριού στα άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης», που υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλειο Αργυρόπουλο, διοργανώνεται διεθνές συνέδριο με τίτλο «Γραμματισμός και άτομα με προβλήματα όρασης (Literacy and individuals with visual impairments)». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Κτίριο Forum του ξενοδοχείου Park (Δεληγιώργη 9), στις 16 – 17 Οκτωβρίου 2015.

Η έναρξη του Συνεδρίου προγραμματίζεται για τις 9.30, με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν ομιλίες από προσκεκλημένους Καθηγητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού με πλούσιο ερευνητικό έργο πάνω στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, καθηγητές-μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ερευνητές που συμμετείχαν στο παρόν πρόγραμμα. Στόχος του Συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν και να ζητηθούν θέματα που αφορούν την διερεύνηση φυσικών και γνωστικών διαδικασιών κατά τον γραμματισμό από άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης και τη συσχέτιση αυτών των διαδικασιών με διαφορετικά μοτίβα προτίμησης χεριού. Οι ευρύτερες θεματικές ενότητες του Συνεδρίου αφορούν ζητήματα όπως :

• Αξιολόγηση αναγνωστικών δεξιοτήτων στο braille.
• Χαρτογράφηση της προτίμησης χεριού των ατόμων με σοβαρά προβλήματα όρασης κατά την ανάγνωση braille.
• Χαρτογράφηση των διερευνητικών κινήσεων των ατόμων με σοβαρά προβλήματα όρασης κατά την απτική διερεύνηση γεωμετρικών σχημάτων.
• Braille, γραμματισμός και εκπαίδευση εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.

Το προτεινόμενο έργο στοχεύει στη μελέτη των φυσικών και γνωστικών διαδικασιών που διενεργούνται κατά τη γραφή και ανάγνωση μέσω του κώδικα braille καθώς και στην εξέταση των συσχετίσεων αυτών των διαδικασιών με είδη προτίμησης χεριού και εργαζόμενης μνήμης. Επιπροσθέτως, το προτεινόμενο έργο στοχεύει στη μελέτη των διαφόρων ειδών της ενεργητικής αφής (κινήσεις παλάμης, δαχτύλων) και των «απτικών μοτίβων» που παράγονται κατά τη διαδικασία απτικής διερεύνησης ανάγλυφων παραστάσεων και μικρών τρισδιάστατων αντικειμένων από άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης και συσχέτιση αυτών των μοτίβων με την πλευρίωση. Οι κύριοι ερευνητικοί στόχοι του έργου είναι: α. συσχέτιση βαθμού σοβαρής απώλειας όρασης (ή και τύφλωσης) με το είδος προτίμησης χεριού, β. συσχέτιση γραφής και ανάγνωσης braille με το μέσο που χρησιμοποιείται (μηχανικό η ηλεκτρονικό) από άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης, γ. αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ διαφορετικών ειδών ενεργητικής αφής και επίδοσης σε σχετικά πειράματα, δ. συσχέτιση παραμέτρων εργαζόμενης μνήμης με συνιστώσες της γραφής και ανάγνωσης braille, και ε. αξιολόγηση μηχανισμών νευρο-φυσιολογίας που σχετίζονται με πλευρίωση και προτίμηση χεριού. Το προτεινόμενο έργο έχει ως πεδίο δράσης ένα σύνολο διεπιστημονικών συνιστωσών, όπως είναι παιδαγωγικές, γνωσιακές, και νευρο-φυσιολογικές για αυτό και ενέχει διεπιστημονικό και πολύ-επιστημονικό χαρακτήρα.
Τα αποτελέσματα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μιας ολιστικής άποψης της απτικής αντίληψης, τα οποία με τη σειρά τους θα διαφωτίσουν τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης διαβάζουν και γράφουν braille, εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ήδη υπάρχουσα παιδαγωγική για τη διδασκαλία braille, προσδιορίζοντας ακριβέστερα τη διδασκαλία στη χρήση υποστηρικτικής τεχνολογίας και ενδεχομένως αναβαθμίζοντας την ίδια την εδική αγωγή όσον αφορά στον εγγραμματισμό σε κώδικες όπως εκείνον του ανάγλυφου κώδικα braille.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το