Τοπικά

Διερευνώντας την ταυτότητα ενός εξέχοντος αγροτικού τοπίου (videos)

παο1

Κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών έχουν πραγματοποιηθεί δέκα τρία περιφερειακά, πολυεθνικά και διεθνή εργαστήρια Τεκμηρίωσης και Σχεδιασμού όπου υιοθετείται η εμπειρική διερεύνηση του εγγύς τοπίου, η οικειοποίηση και η ανάδειξή του σε τόπο σχέσεων και διαμονής και ο πειραματικός σχεδιασμός διευθετήσεων και συσχετισμών εντός του. Τα εργαστήρια ενεργοποιούνται συνήθως από την πρόσκληση ενός κοινοτικού ή δημοτικού συμβουλίου.

Αυτή τη χρονιά το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο μοναστήρι ΠΑΟΥ, στην Αργαλαστή του Πηλίου. Το θέμα του εργαστηρίου είναι η διερεύνηση, ο σχεδιασμός και η θεωρητική υποστήριξη της πραγματικότητας μιας μικρής κατασκευής διημέρευσης εντός του υπάρχοντος πλήρους και ιδεώδους τοπίου.

παο2

Οι συμμέτοχοι του εργαστηρίου προέρχονται από τα πανεπιστήμια της πόλης Κάιρο (Αίγυπτος), της πόλης του Βόλου (Ελλάδα) και της πόλης Σόφια (Βουλγαρία). Στο εργαστήριο συμμετέχουν ακόμη καθηγητές από τα πανεπιστήμια FREDERICK – Λευκωσία (Κύπρος) και DIA – Dessau (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών).

Η κοινή ζωή και η εργασία στο σχηματισμένο κοινό πεδίο σχέσεων, ο στοχασμός και οι συνδεσμολογίες νοήματος, αναδιάταξης, διαπραγμάτευσης και επαναδιατύπωσης του περιεχομένου του τόπου και της εξέλιξης του συντακτικού του εξαιτίας των πρόσθετων και σημαντικών στοιχείων χωρικού νοήματος που θα προταθούν πρόκειται να διαμορφώσουν, ακόμη μία φορά, τον αναμενόμενο ιδεώδη θύλακα της ευτοπίας (…όρος που αποδόθηκε και αναλύθηκε ακριβώς από τον στοχαστή Lewis Mumford στο επικό του βιβλίο : Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΥΤΟΠΙΩΝ)

Διευθυντής και σχεδιαστής των εργαστηρίων είναι ο μόνιμος επίκουρος καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιορδάνης Στυλίδης.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο τοποθεσίες και στάδια.

1. ΜΟΝΗ ΠΑΟΥ, 29 Ιουνίου – 1 Ιουλίου, διερεύνηση και αρχειοθέτηση του τοπίου-τόπου

2. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Π.Θ.,  2 Ιουλίου – 5 Ιουλίου, Σχεδιασμός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το