Πολιτισμός

Διδακτικό βιβλίο από τον Διονύση Λεϊμονή για τον Όσιο Ευγένιο τον Αιτωλό

Ο φορέας πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΝΑΜΑ, παρουσιάζουν ένα πανέμορφο και διδακτικό βιβλίο για τον Όσιο Ευγένιο τον Αιτωλό.
Ο άγιος Ευγένιος υπήρξε μια χαρισματική εκκλησιαστική και πνευματική προσωπικότητα. Ένας φωτισμένος άνθρωπος και ένας αφιερωμένος κληρικός, απόλυτα προσηλωμένος στην Ορθοδοξία. Συγκαταλέγεται μεταξύ των Διδασκάλων του Γένους και ανήκει στους μεγάλους εκκλησιαστικούς καθοδηγητές της Ορθοδοξίας.
Το βιβλίο προλογίζει ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος.
Ο μικρός Ευγένιος, γιος του Νικόλα και της Στάμως, γεννήθηκε το 1595, όταν το σκοτάδι της σκλαβιάς σκέπαζε τα πάντα. Ένα παιδί που από νωρίς γνώρισε τον πόνο, μα ο Θεός με μια αστραπή, ενώ περπάταγε ξυπόλυτος σε δρόμο κακοτράχαλο, του έδειξε το μονοπάτι της αγιότητας κι εκείνος το διάβηκε με πίστη, σεμνότητα και μεγαλοθυμία. Πιστός διάκονος, συνεπής μαθητής, λάτρης των γραμμάτων, οδοιπορεί με όνειρο να προσφέρει, υπηρετώντας το καλό και το δίκαιο «όπως ο μισθωτός τα πρόβατα». Πρεσβύτερος του Θεού ταξίδεψε για να δει, να ακούσει και να μάθει χωρίς ποτέ να ξεχάσει την πατρίδα του και τα σκλαβωμένα αδέρφια του, που ακόμα κι αν κάποτε τον κατηγόρησαν και τον «λιθοβόλησαν», εκείνος τους υπερασπίστηκε με θάρρος και αποφασιστικότητα.

Ένας Άγιος που κατά τον βίο του, αλλά και μετά τον θάνατό του σκόρπιζε γύρω του λιβάνι και αγιοσύνη, άρωμα ευγένειας…
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου, Καραμπατζάκη – Αναπαύσεως στη Νέα Ιωνία, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 19.00.
Θα το παρουσιάσουν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, εκπαιδευτικός, και ο Γεράσιμος Τσιμπλούλης, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, ενώ θα περιλαμβάνει και τοποθέτηση του επίσης εκπαιδευτικού και συγγραφέα του βιβλίου Διονύση Λεϊμονή. Τη μουσική επιμέλεια και τον συντονισμό θα έχει η Σοφηνίκη Μπατσκίνη.
Το κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιο.
Ο Διονύσης Λεϊμονής κατάγεται από το Αιτωλικό, ενώ σήμερα ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου. Είναι καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά σε σχέση με το βιβλίο και τη λογοτεχνία, ενώ ως συγγραφέας εμπνέεται για τα βιβλία του από τις περιπέτειες της ιστορίας, αλλά και της καθημερινότητας. Προωθεί ενεργά τη λογοτεχνία διοργανώνοντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής και παρουσιάσεις, μεταδίδοντας τη ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο» και συμμετέχοντας σε επιτροπές συγγραφέων. Είναι τακτικό μέλος του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου, ενώ μες στα χρόνια έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις για τα έργα του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το