Ελλάδα

Διαζύγιο και νέος γάμος έφεραν «πόλεμο» για το όνομα στην οικογενειακή μερίδα

diazygio
Να λύσει το «γόρδιο δεσμό» της γραφειοκρατίας για τα παιδιά χωρισμένων οικογενειών προσπαθεί ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή αυτή τη φορά μία περίπτωση όπου παιδί από το πρώτο γάμο προσπάθησε να κρατήσει στην οικογενειακή μερίδα της μητέρας του το επώνυμο που πήρε από τον πατέρα του, αν και αυτή αφού χώρισε παντρεύτηκε εκ νέου, με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει το επώνυμο που φέρει η ίδια.
Η ανεξάρτητη Αρχή διερεύνησε αναφορά (του 2012) κατά την οποία αρχικά ο δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου και στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκαν να δεχθούν την αναγραφή, σε οικογενειακή μερίδα ενηλίκου, του επωνύμου που έφερε η μητέρα του κατά το χρόνο της γέννησής του.
Η άρνηση βασίστηκε στο γεγονός ότι η μητέρα τέλεσε επόμενο γάμο, επίσης, πριν από την ισχύ του Ν. 1329/1983, οπότε φέρει πλέον το επώνυμο του επόμενου συζύγου.
Συνεπώς, σύμφωνα με την άποψη της διοίκησης, με αυτό το επώνυμο πρέπει να αναφέρεται σε όλα τα έγγραφα, αδιακρίτως εάν αυτά αφορούν τα τέκνα της σε άλλη οικογενειακή μερίδα, έστω και αν τα αυτά τέκνα γεννήθηκαν σε χρόνο κατά τον οποίο η μητέρα τους έφερε το επώνυμο του πατέρα τους, συζύγου από πρώτο γάμο.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έκανε δεκτές τις παραπάνω προτάσεις της Αρχής και γι’ αυτόν τον λόγο υπέβαλε πόρισμα προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, στο οποίο τονίζει ότι δεν είναι νοητό να μεταβάλλεται η αστική κατάσταση των παιδιών με κάθε επιγενόμενη αλλαγή επωνύμου της μητέρας τους.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το