Τοπικά

Διαβούλευση για σχεδιασμό Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης – Παρεμβάσεις σε Νεάπολη, Αγ. Αναργύρους, Παλαιά

Σήμερα 16 Νοεμβρίου στις 14:00 συνεδριάζει στο Δημαρχείο η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης με θέμα «Διαβούλευση στο πλαίσιο σχεδιασμού της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου για την περίοδο 2021-2027».
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» καλεί τους δήμους για υποβολή προτάσεων Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) με εφαρμογή του εργαλείου των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 5 «Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις» του Προγράμματος «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» 2021-2027.
Συγκεκριμένα, οι Δήμοι καλούνται να σχεδιάσουν και να υποβάλλουν μία Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για μία σαφώς ορισμένη Περιοχή Παρέμβασης εντός της Αστικής Περιοχής αρμοδιότητας του Δήμου.
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, ο Δήμος Βόλου, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και καθορισμού της περιοχής παρέμβασης, ανέθεσε σε εταιρία τη διενέργεια πολυκαναλικής έρευνας για τη συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση δεδομένων σχετικών με τα δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των περιοχών του Δήμου. Παράλληλα απεστάλησαν ερωτηματολόγια σε φορείς της πόλης, με σκοπό την καταγραφή από μέρους τους προβλημάτων, αναγκών και προτάσεων. Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Διεύθυνση Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση) συγκέντρωσε, επεξεργάστηκε και ανέλυσε τα διαθέσιμα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τη Δ.ΥΠ.Α., το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το πρόγραμμα ΤΕΒΑ κ.α.. Με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία, αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση ανά περιοχή του δήμου, εντοπίστηκαν προβλήματα, ανάγκες και δυνατότητες και προσδιορίστηκε η πιθανή περιοχή παρέμβασης. Συγκεκριμένα, αυτή περιλαμβάνει την περιοχή της Νεάπολης, των Αγίων Αναργύρων και των Παλαιών.
Η επιλογή αυτής της περιοχής ενισχύεται από τις προτεραιότητες και τους στρατηγικούς στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2020-2023 του Δήμου Βόλου, καθώς και από το γεγονός ότι βρίσκεται σε συνέχεια της περιοχής παρέμβασης της τρέχουσας Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Η προτεινόμενη Περιοχή Παρέμβασης (ΠΠ), η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές της Νεάπολης, των Αγίων Αναργύρων και την περιοχή των Παλαιών, έως και την Πλατεία Ρήγα Φεραίου, Ουσιαστικά περιλαμβάνει τις δύο περιοχές εισόδου της πόλης, τόσο από την οδό Αθηνών όσο και από την οδό Λαρίσης.
Για τη συνοικία της Νεάπολης στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως χωροθετούνται ήδη και πρόκειται να υλοποιηθούν έργα σημαντικής εμβέλειας. Το Μουσείο της Αργούς, το οποίο θα αποτελεί ένα σύγχρονο και επιβλητικό κτίριο και η ανάπλαση του Πάρκου Πεδίου Άρεως, θα δημιουργήσουν μια δυναμική στην ευρύτερη περιοχή, θα αναβαθμίσουν την είσοδο της πόλης και θα συμβάλλουν στη λειτουργική ένωση με τις γειτονικές οικιστικές περιοχές. Σύμφωνα με σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην περιοχή προβλέπεται ανάπτυξη εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και γενικότερα χρήσεων δραστηριοτήτων ελευθέρου χρόνου, όπως συνεδριακοί χώροι, βιβλιοθήκη, κλειστό γυμναστήριο, αίθουσα μουσικών εκδηλώσεων και φοιτητική λέσχη. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου στην περιοχή της Νεάπολης.
Η περιοχή των Αγίων Αναργύρων εκτείνεται βόρεια της οδού Λαρίσης και αποτελεί μία περιοχή με βασική χρήση την κατοικία.
Για την περιοχή των Παλαιών εκπονείται μελέτη για την ανάπλασή της, στο πλαίσιο προγράμματος χρηματοδότησης Αστικής Αναζωογόνησης του Πράσινου Ταμείου.
Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Διαβούλευσης, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι από την Αστική Περιοχή διέρχονται τέσσερα υδατορεύματα – τα τρία από τον κεντρικό αστικό ιστό – και τα δύο από αυτά, του
Ξηριά και του Κραυσίδωνα, διέρχονται από την Περιοχή Παρέμβασης.

Τα ενδεικτικά έργα που αναφέρονται για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη 2021 – 2027 του Δήμου Βόλου:
Έργα ΕΤΠΑ
1. Κατασκευή Μουσείου Αργούς
2. Ανάπλαση Πεδίου Άρεως (μελέτη + έργο)
3. Ενεργειακή αναβάθμιση Δημαρχείου Βόλου
4. Αναβάθμιση δικτύου ομβρίων περιοχής κυκλικών κόμβων Δημαρχείου και οδού Παπαδιαμάντη
5. Διαμόρφωση ελαφρά υπερυψωμένων τμημάτων πεζοδιαβάσεων περιοχής κόμβων (ΣΒΑΚ)
6. Διαμόρφωση οδού Σέκερη
7. Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων
8. Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνα
9. Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου πλατείας Αγίων Αναργύρων
10. Διαμόρφωση κοινοχρήστου χώρου πολιτιστικού κέντρου Νεάπολης
11. Προσθήκη κατ’ έκταση και καθ’ ύψος κτηρίου βιβλιοθήκης στο ΚΔΑΠ Νεαπόλεως
12. Διαμόρφωση πεζοδρομίων και οδών ήπιας κυκλοφορίας
13. Διαμόρφωση πλατείας Ρήγα Φεραίου
14. Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου νέων Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων (όπισθεν σταθμού ΚΤΕΛ)
15. Επέκταση δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Άγιοι Ανάργυροι – Νεάπολη
16. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων 18ου -29ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου
17. Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού συγκροτήματος κτιρίων 4ου Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου
18. Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου Αθλητικού Κέντρου Νεάπολης και Βαρέων Αθλημάτων (Ύδρας – Νεαπόλεως)
19. Διαμόρφωση Πλατείας Κολοκοτρώνη – Μιαούλη – Οικονόμου– Παπαφλέσσα
20. Αξιοποίηση οικοπέδου πρώην Περιφερειακής Αγοράς
21. Διαμόρφωση κτηρίων παραπλεύρως Μουσείου της πόλης
22. Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου ΤμΗΜΜΥ του Π.Θ.
23. Επέκταση δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Άγιοι Ανάργυροι – Νεάπολη

Έργα ΕΚΤ
1. Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης στην
περιοχή παρέμβασης (Job Center) (συνεχιζόμενο)
2. Γραφείο Πληροφόρησης για το επιχειρείν στην περιοχή παρέμβασης
3. Λειτουργία κοινωνικού hotspot Αγίων Αναργύρων σε θύλακες φτώχειας (συνεχιζόμενο)
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 14:00, στον ίδιο χώρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το