Ελλάδα

Διαψεύδει το ΓΕΕΘΑ επεισόδιo με Barbaros και ελληνική φρεγάτα

Επεισόδιο σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τουρκικά ΜΜΕ, σημειώθηκε ανάμεσα στο τουρκικό ερευνητικό Barbaros και ελληνική φρεγάτα. Σύμφωνα με την “Καθημερινή Κύπρου” την είδηση ότι παράγοντες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εμπόδισαν φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, μετέδωσαν το Πρακτορείο Ανατολίας και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν το περιστατικό.

Το Πρακτορείο ισχυρίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα επιχείρησε να «παρενοχλήσει» το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, το CNNTURK μεταδίδει ότι το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα να μην κορυφώσει την ένταση.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ανακοίνωση για τις έρευνες του Barbaros εξέδωσε το τουρκική υπουργείο Εξωτερικών:
«Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα Μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα.
»Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής.
»Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή».

φωτό αρχείου
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το