Τοπικά

Διάλεξη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος – Μια μελλοντική αποικία του Άρη 

 

Την πρώτη Κυριακή του μηνός Απριλίου (3.4.22) και ώρα 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη μηνιαία διάλεξη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78, κτίριο Ματσάγγου). Ομιλητής θα είναι ο Περιφερειακός Συντονιστής Εκπαίδευσης στη Θεσσαλία για τον κλάδο των Φυσικών Επιστημών κ. Σεραφείμ Σπανός με θέμα: Οι τεχνολογικές προκλήσεις και η αντιμετώπιση τους σε μελλοντική αποικία του Άρη.

Καθώς η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη συνεχίζεται με διάφορες συσκευές και διαστημικά οχήματα, το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας στρέφεται στην πρώτη επανδρωμένη πτήση προς τον πλανήτη και στον επακόλουθο αποικισμό του. Η τεράστιες δυσκολίες και οι κίνδυνοι που συνοδεύουν το εγχείρημα οδηγούν στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα το υποστηρίξουν. Αρκετές από αυτές δοκιμάζονται στη Γη, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και σύντομα στη Σελήνη.

Η διάλεξη ασχολείται με βασικούς τομείς του εγχειρήματος που περιλαμβάνουν: το πολύμηνο ταξίδι, την δημιουργία καταλυμάτων διαβίωσης στον πλανήτη, την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης της ζωής και τις μεθόδους ανθρώπινης εξερεύνησής του. Περιλαμβάνει τις διάφορες τεχνολογικές αποκρίσεις που έχουν προταθεί για τους προαναφερθέντες τομείς και έχουν ήδη αποδειχθεί λειτουργικές. Επίσης περιλαμβάνει αποκρίσεις που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο δοκιμών και τροποποιήσεων.

Ο Σεραφείμ Σπανός αποφοίτησε από το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1982 με το πτυχίο του Φυσικού. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο την Μετεωρολογία. Εργάσθηκε στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας του ΕΛΓΑ επί 10ετία ως επαγγελματίας μετεωρολόγος.

Το 2000 εγκατέλειψε τον ΕΛΓΑ για να εργασθεί στη Μέση Εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ04. Παράλληλα ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε θέματα Συνοπτικής Κλιματολογίας. Κατά το 2007 κατέλαβε τη θέση Υπευθύνου στο ΕΚΦΕ Μαγνησίας, ασχολούμενος με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης σε θέματα εργαστηριακής Φυσικής-Χημείας-Βιολογίας. Υπηρέτησε ως Διευθυντής στο Γυμνάσιο Ιωλκού από το 2011 έως το 2015 και ως Δ/ντης στο 2ο Λύκειο Βόλου από το 2017 έως το 2018.

“Μου υποσχεθήκατε αποικίες στον Άρη
κι αντί γι’ αυτές μου φέρατε το Facebook”
Buzz Aldrin

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το