Τοπικά

Διακρίσεις μαθητών του Βόλου σε πειράματα φυσικών επιστημών – Συμμετέχουν σε πανελλαδικό διαγωνισμό “Θ”

Σ14 Φ2 (2)

Τα 3ο και 1ο Γενικά Λύκεια Βόλου θα εκπροσωπήσουν τη Μαγνησία στον πανελλαδικό διαγωνισμό EUSO 2016 που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιανουαρίου. Ο διαγωνισμός σχετίζεται με τα πειράματα στις θετικές επιστήμες, όπως η βιολογία, η χημεία, η φυσική, όπου οι μαθητές του Βόλου έδειξαν να έχουν μεγάλες δυνατότητες, ενώ πολλοί δήλωσαν θα ήθελαν να γίνουν ερευνητές.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Μαγνησίας ο τοπικός διαγωνισμός EUSO 2016 με τη συμμετοχή 10 Γενικών Λυκείων της Μαγνησίας που ήταν τα 1ο, 3ο, 5ο, 8ο Βόλου, 1ο και 2ο Νέας Ιωνίας, Μουσικό Σχολείο Βόλου, ΓΕΛ Αργαλαστής, Καναλίων και Αλμυρού.

Τελικά οι ομάδες μαθητών του 3ου ΓΕΛ και του 1ου ΓΕΛ Βόλου θα εκπροσωπήσουν τη Μαγνησία στον πανελλαδικό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη. Το 3ο ΓΕΛ Βόλου έλαβε την πρώτη θέση και το 1ο ΓΕΛ Βόλου τη δεύτερη θέση.

Οι δύο ομάδες αποτελούνται από τους εξής: 3ο ΓΕΛ Βόλου: Κώστας Αραμπατζής, Λεμονιά Γιαλίδη, Μαργαρίτα Μήτα και 1ο ΓΕΛ Βόλου: Ιωάννης Γούλας, Αρετή Πούλιου και Γιώργος Βασίλης Τσατάλας.

Σ14 Φ1 (3)

Οι αναπληρωματικές ομάδες είναι οι εξής: Μουσικό Σχολείο Βόλου: Λεονάρντο Κοέν, Λυδία Μπαλαφούτη, Εβελίνα Μπασδάνη, 8ο ΓΕΛ Βόλου: Στέλλα Καλοχριστιανάκη, Κωνσταντίνος Κυριάκου και Ελένη Ρουσογιάννη, Γενικό Λύκειο Αλμυρού: Γρηγόρης Αγραφιώτης, Αικατερίνη Γεωργίου και Ευστάθιος Ηλιάκης.

Το 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου και το Γενικό Λύκειο Αλμυρού ισοβάθμησαν.

Ο καθηγητής βιολογίας του 3ου ΓΕΛ Βόλου κ. Διονύσης Σταμάτης σημείωσε πως οι ώρες που γίνονται τα πειράματα στα εργαστήρια στα σχολεία, είναι αρκετές ως προς τον αριθμό, αλλά θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός των εργαστηρίων. ο οποίος είναι από το 1998, όταν δηλαδή εστάλη για πρώτη φορά.

Από την ομάδα του 3ου ΓΕΛ Βόλου η Λεμονιά Γιαλίδη ανέφερε πως «μου αρέσουν τα πειράματα και θα ήθελα στις σπουδές μου να ακολουθήσω αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή των φυσικών επιστημών, γιατί έχουν πάντα μέλλον. Μπορούμε να ερευνήσουμε καινούρια πράγματα, ενώ ο 21ος αιώνας έχει χαρακτηριστεί ως ο αιώνας της βιολογίας».

Παίρνοντας το λόγο η μαθήτρια Μαργαρίτα Μήτα ανέφερε πως «θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη βιολογία και ήταν μια πολύ καλή εμπειρία αυτός ο διαγωνισμός. Άλλωστε είναι απαραίτητη η εξοικείωση των μαθητών με τα πειράματα».

Παίρνοντας το λόγο ο μαθητής Κώστας Αραμπατζής υπογράμμισε πως «στο διαγωνισμό κάναμε και κάποια πειράματα που πρώτη φορά τα βλέπαμε. Ήμασταν προετοιμασμένοι και αποκτήσαμε πολύ καλή εμπειρία. Προσωπικά θα ήθελα να ασχοληθώ με τη χημεία, γιατί η έρευνα είναι πολύ σημαντική, αρκεί να ενισχυθεί και από το Κράτος. Με την έρευνα νιώθεις ότι προσφέρεις πολύ στο κοινωνικό σύνολο».

Από το 1ο ΓΕΛ Βόλου οι μαθητές που διακρίθηκαν, τόνισαν τα εξής: Ο Γιώργος Βασίλης Τσατάλας ανέφερε πως του αρέσουν πάρα πολύ οι θετικές επιστήμες και ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία ο διαγωνισμός αυτός. Μάλιστα ως προς τις σπουδές θα ήθελε να σπουδάσει βιοχημικός, γενετιστής, γενικότερα ως ερευνητής. «Είναι επαγγέλματα που έχουν μέλλον και αν όχι στην Ελλάδα, σίγουρα στο εξωτερικό» υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η μαθήτρια η Αρετή Πούλιου ανέφερε πως «συνεργαστήκαμε πολύ καλά σαν ομάδα και αποδώσαμε, ενώ για τον πανελλαδικό διαγωνισμό θα προετοιμαστούμε επίσης καλά». Για την επαγγελματική της προοπτική σημείωσε πως θα ήθελε να ασχοληθεί με τη βιολογία.

Ο Γιάννης Γούλας σημείωσε πως τα πειράματα στην εκπαίδευση των μαθητών είναι απαραίτητα, γιατί δίνουν το έναυσμα για να αγαπήσουν οι μαθητές ακόμη περισσότερο τις θετικές επιστήμες και βοηθούν στην εξάσκηση του μυαλού τους. Και ο ίδιος θα ήθελε να ασχοληθεί με τη χημεία και τη φυσική επαγγελματικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το