Κατηγορίες: Τοπικά

Διάκριση για το λαχανόκηπο 2ου Γυμνασίου Βόλου σε πανελλήνιο διαγωνισμό “Θ”

Ως ένα από τα οκτώ καλύτερα έργα πανελλαδικά που αφορούσαν στη δημιουργία σχολικών κήπων επιλέχθηκε το 2ο Γυμνάσιο Βόλου στο πλαίσιο πανελλαδικού διαγωνισμού, ενώ η υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Νίκη Χατζηκυριάκου συμμετείχε σε θερινό εκπαιδευτικό σχολείο που υλοποιήθηκε στο Ρέθυμνο πριν μερικές ημέρες.

Ο διαγωνισμός εκπαιδευτικού σεναρίου είχε θέμα: «Σχολικοί κήποι και παρτέρια: Παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων» τελούσε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) με τη στήριξη ευρωπαϊκών έργων «Inspiring Science Education» [ISE] και «GreeNET» και εντάχθηκε Ευρωπαϊκό Εργο »Inspiring Science Education» [ISE] με θέμα «σχολικός κήπος», το οποίο υλοποιήθηκε φέτος στα σχολεία.

Το 2ο Γυμνάσιο Βόλου συμμετείχε στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, παράγοντας πολύ σημαντικά αποτελέσματα και αλλάζοντας την όψη της αυλής του σχολείου.

Η καθηγήτρια κ. Νίκη Χατζηκυριάκου τόνισε πως «στο πλαίσιο του προγράμματος μετατρέψαμε ένα μη αξιοποιήσιμο χώρο στην αυλή του σχολείου μας, το 2ο Γυμνάσιο Βόλου, σε ένα πανέμορφο λαχανόκηπο με τη συνεργασία των μαθητών μας και τη στήριξη της διευθύντριας κ. Βουρδουμπάκη, των γονέων, των καθηγητών αλλά και του Δήμου. Η βοήθεια όλων ήταν πολύτιμη».

Η καινοτομία αυτού του περιβαλλοντικού προγράμματος ήταν ότι το 2ο Γυμνάσιο συνεργάστηκε με το 12ο Δημοτικό Περιστερίου της Αθήνας, με υπεύθυνη δασκάλα την κ. Φώλια Κρίστι, όπου μέσα από τοskype έγινε η μελέτη πεδίου και εφαρμόστηκαν νέες τεχνολογίες στην ανάπτυξη των ίδιων φυτών σε δύο διαφορετικές, Αθήνα και Βόλο.

Η κ. Χατζηκυριάκου υπογράμμισε πως «στο πλαίσιο της αειφορίας και της δημιουργίας ενός αειφόρου σχολείου αποφασίσαμε με τους μαθητές να διαμορφώσουμε τον εγκαταλειμμένο και μη αξιοποιημένο χώρο, του νέου κτιρίου του σχολείου, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στη μάθηση όχι μόνο παίζοντας και δημιουργώντας, αλλά και να βελτιώσουμε την αισθητική και λειτουργική εικόνα του προαύλειου χώρου του σχολείου. Γι αυτό το λόγο θελήσαμε να ασχοληθούμε με τη δημιουργία ενός κήπου με καλλωπιστικά φυτά έξω από την αίθουσα των φυσικών επιστημών και ενός λαχανόκηπου με τη μορφή έρευνας με τη συνεργασία με το 12ο Δημοτικό Περιστερίου με τη διάθεση για γνώση αγάπη, ζωή και πάνω απ’ όλα ευαισθησία για το περιβάλλον. Οι στόχοι μας είναι να μάθουν οι μαθητές μας να ονομάζουν, να αναγνωρίζουν τα φυτά ή μέρη του φυτού από τη βοτανική και βιολογία, να τα καλλιεργούν, να καταλαβαίνουν πώς οι διάφορες συνθήκες επηρεάζουν την ανάπτυξή τους, να περιγράφουν και ερμηνεύουν αυτές και να δίνουν παραδείγματα».

Η καθηγήτρια έμεινε πολύ ενθουσιασμένη από τη συμμετοχή της στο θερινό σχολείο, καθώς υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με άλλους εκπαιδευτικούς για τα θέματα αυτά, ενώ υπογράμμισε και την πολύ καλή φιλοξενία του οικοδεσπότη και υπεύθυνου του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών στο 9ο Δημοτικό Ρεθύμνου κ. Νεκτάριου Τσαγκλιώτη για τον οποίο η κ. Χατζηκυριάκου ανέφερε πως ήταν η ψυχή του θερινού σχολείου από τον όποιο πήραμε ιδέες και μάθαμε να κατασκευάζουμε ηλιακούς φούρνους, θερμοκήπια, ηλιακούς αποξηραντήρες και άλλα».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ημερίδα για μαθητές Α’ Λυκείου – Σε πέντε χρόνια η ζωή μας θα είναι ευκολότερη με τεχνητή νοημοσύνη

Σε πέντε χρόνια ο κόσμος θα είναι διαφορετικός λόγω της τεχνητής νοημοσύνης με αλλαγές που…

29 Μαρτίου 2024

Την Τετάρτη 3/4 οι ημιτελικοί του Κυπέλλου ΕΠΣΘ

Από την ΕΠΣ Θεσσαλίας έγινε γνωστό ότι οι δύο ημιτελικοί του Κυπέλλου θα διεξαχθούν την…

29 Μαρτίου 2024

Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε, λέει ο πατέρας του 34χρονου που εξαφανίστηκε

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαφάνιση του 34χρονου Χρίστου Θώμου, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν το…

29 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση για την Ειρήνη την Κυριακή στην παραλία του Βόλου

Μια σπουδαία εκδήλωση για την ΕΙΡΗΝΗ, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου, στις 12 το…

29 Μαρτίου 2024

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Το δικαστήριο ομόφωνα επέβαλε την ομόφωνα ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο…

29 Μαρτίου 2024

Κέντρο Υγείας Αλμυρού:Ευχαριστίες σε φορείς

Ο Συντονιστής Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αλμυρού κ. Παναγιώτης Ι. Γεωργιάδης, εκφράζει θερμές ευχαριστίες…

29 Μαρτίου 2024