Κατηγορίες: Τοπικά

Βολιώτες στην ελληνική αποστολή που ταξίδεψε στην Ινδονησία για την Ολυμπιάδα Αστρονομίας

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της 9ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που πραγματοποιήθηκε από 27.07.2015 έως 3.08.2015 στην πόλη Magelang της Κεντρικής Ιάβας, Ινδονησίας. Στη φετινή διοργάνωση δύο Έλληνες μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο έχοντας διακριθεί. Ο μαθητής, Αντώνης Βαλμάς από το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Αναβρύτων απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ εύφημο μνεία απέσπασε ο Γιώργος Παπαχατζάκης από το 2ο ΓΕΛ Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης.

Της αποστολής ηγήθηκαν ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. Γιάννης Σειραδάκης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας οι οποίοι σε συνεργασία με τον αφυπηρετήσαντα Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ Κωνσταντίνο Μελίδη, τον Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών Χρίστο Ξενάκη από το Βόλο, την Δρ. Χαρά Παπαθανασίου καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και τους Δρ. Γιάννη Νέστορα, Άγγελο Τσιάρα, Δέσποινα Παζούλη, Γιώργο Λιούτα και τον φοιτητή Παρασκευά Τζιτζιμπάση του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, τον Ορφέα Βουτυρά (Τμ. Ηλεκτρ. Μηχαν. & Η/Υ, ΕΜΠ), τον Μάνο Βουρλιώτη, φοιτητή το Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, τον ερασιτέχνη αστρονόμο Αριστείδη Βούλγαρη (από τη Θεσσαλονίκη) και τον Αλέξανδρο Φιλοθόδωρο (Πανεπιστήμιο Zielona Gora, Πολωνία) προετοίμασαν την ελληνική αποστολή στην ύλη της Ολυμπιάδας.

Την αποστολή συνόδευσε ο Ορφέας Βουτυράς ως παρατηρητής. Ο κύριος Βουτυράς είναι πρώην Ολυμπιονίκης (Πεκίνο, 2010).

Στην 9η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 41 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια και Νότια Αμερική, με 318 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Η φετινή Ολυμπιάδα χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο απαιτητικές που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα. Ο πρώτος χρυσός μαθητής –από το Ιράν– επέλυσε μόνο το 76% των θεμάτων.

Μετά την ανακοίνωση αδυναμίας, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας, από το Υπουργείο Παιδείας, το Ίδρυμα Ωνάση αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής, ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής. Η προετοιμασία της αποστολής έγινε σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές οι οποίοι εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα επελέγησαν μετά από πολύ απαιτητικές εξετάσεις (σε τέσσερις φάσεις), που οργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που εδρεύει στο Βόλο.

Η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στην Ινδία το Δεκέμβριο 2016. Ας ελπίσουμε ότι η οικονομική κατάσταση δεν θα επηρεάσει την εκπροσώπηση της χώρας μας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φρίκη στη Νέα Υόρκη: Μαχαίρωσε και σκότωσε την μητέρα του, γιατί νόμιζε ότι τον δηλητηρίαζε

Ένα αποτρόπαιο έγκλημα σημειώθηκε στο Bay Ridge του Μπρούκλιν το βράδυ της Παρασκευής, όταν 30χρονος…

2 Δεκεμβρίου 2023

Συστάσεις από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για την επιδείνωση του καιρού

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης…

2 Δεκεμβρίου 2023

Παρίστανε τον πελάτη και ξάφριζε κινητά και smart watch: Τα μεταπωλούσε και έβγαλε πάνω από 30.000 ευρώ

Ένας 30χρονος συνελήφθη, στους Αγίους Αναργύρους από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της…

2 Δεκεμβρίου 2023

Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Φόρεμα που φόρεσε την τελετή των Όσκαρ το 1961 πωλείται σε δημοπρασία

Το φόρεμα Christian Dior του Marc Bohan που φόρεσε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην 33η τελετή…

2 Δεκεμβρίου 2023

Τα σημερινά αποτελέσματα στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Σήμερα Σάββατο στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ σημειώθηκαν τα παρακάτω αποτελέσματα:   Α’ κατηγορία Ακρόπολη-Αγχίαλος 3-2…

2 Δεκεμβρίου 2023

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών την εβδομάδα 4 – 8 Δεκεμβρίου

Κατά την περίοδο 4 έως 8 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 222.888.557 ευρώ σε 404.692 δικαιούχους, στο…

2 Δεκεμβρίου 2023