Τοπικά

Ημερίδα για μαθητές Α’ Λυκείου – Σε πέντε χρόνια η ζωή μας θα είναι ευκολότερη με τεχνητή νοημοσύνη

Σε πέντε χρόνια ο κόσμος θα είναι διαφορετικός λόγω της τεχνητής νοημοσύνης με αλλαγές που θα έχουν επέλθει σε επαγγέλματα και κλάδους, όπως η ιατρική, τονίστηκε στη χθεσινή ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Μαγνησίας για τους μαθητές της Α’ τάξης Λυκείου και η οποία είχε θέμα την τεχνητή νοημοσύνη με τίτλο STEM-AI.
Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση ήταν το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΗΜΜΥ) με τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου Θέτις. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του τμήματος Ηλεκτρολόγων στο πεδίον Άρεως.
Εισηγητές της ημερίδας ήταν οι εξής: Αικατερίνη Χούστη, ομότιμος καθηγήτρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μανόλης Βάβαλης, τακτικός καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώτα Τσομπανοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαρίκλεια Τσαλαπάτα, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό.
Την ημερίδα επρόκειτο να προλογίσουν οι Κωνσταντίνος Παναγιώτου, σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαθηματικών, Ευάγγελος Διακουμής, σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών, Ελένη Μιχάλη – Παπαθανασίου, πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου Θέτις, Αικατερίνη Χούστη, ομότιμος καθηγήτρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ Σωκράτης Σαβελίδης, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, δρ Μιχάλης Βασιλακόπουλος, πρόεδρος του τμήματος ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Η κ. Παπαθανασίου ανέφερε πως «το παν για εμάς είναι να εμφυσήσουμε το ενδιαφέρον στους μαθητές για την μόρφωση και την εκπαίδευση. Εμείς οι Σοροπτιμίστριες της Θέτιδος πιστεύουμε πως όταν μορφώνονται οι νέοι μας, μορφώνονται οι επόμενες γενιές και μπορούμε να έχουμε ελπίδα για το μέλλον».
Η κ. Χούστη σημείωσε πως «η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τις ζωές μας σε μεγάλο βαθμό και θελήσαμε να δείξουμε στους μαθητές την τεχνολογική πρόοδο, τη νέα διάταξη πραγμάτων σε κάθε διάσταση της καθημερινότητάς μας. Η νέα γενιά θα έχει να αντιμετωπίσει την τεχνητή νοημοσύνη. Δυστυχώς στα ΜΜΕ υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που είναι ένα καινούριο εργαλείο το οποίο θα αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο. Βέβαια υπάρχουν και τα αρνητικά, αλλά υπάρχουν προσπάθειες από κυβερνήσεις για να υπάρξουν κανόνες δεοντολογίας και ηθικής».
Η ίδια ανέφερε πως «η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων μεγάλης κλίμακας και θα επηρεάσει πολλά επαγγέλματα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει επάγγελμα, όπου δεν θα χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη. Από την οργάνωση της ανακύκλωσης και τον γραπτό λόγο μέχρι την ιατρική, όλα θα επηρεαστούν. Η μεγαλύτερη εφαρμογή θα είναι στην ιατρική. Εκεί θα είναι η κορωνίδα των εφαρμογών, όπου θα σώζονται ζωές».

 

Οι μαθητές

Ενθουσιασμένοι με όσα άκουσαν ήταν οι μαθητές. Ο Γιώργος Αρχοντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου ανέφερε πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι πολύ πρόσφατο, οπότε είμαστε οι πρώτοι που ερχόμαστε σε επαφή με τον συγκεκριμένο τομέα. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση με την οποία μπορεί να αντιγράψει ή να λύσει ασκήσεις».
Η μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ Βόλου Αντωνία Αλεξάνογλου είπε πως «η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια νέα εξέλιξη με την οποία πρέπει να συνυπάρξουμε. Πρέπει να υπάρχει προσοχή στην εφαρμογή της, ώστε οι άνθρωποι να έχουν τον πρώτο λόγο, όπως στο σχολείο οι μαθητές να γράφουν τις ασκήσεις και όχι η τεχνητή νοημοσύνη».
Η Αιμιλιάνα Πρίφτη από το ΓΕΛ Αργαλαστής ανέφερε πως η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα για να βελτιώσει τους τομείς της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας και άλλους. Και η νέα γενιά θα τη χρησιμοποιήσει, γι’ αυτό και πρέπει να ενημερωθεί κατάλληλα, ώστε να μην προκύψουν άσχημες καταστάσεις».
Ο κ. Σαβελίδης σημείωσε πως «η κοινωνία μας βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη σαν μια κατάσταση κρίσης, σαν κάτι φοβερό και τρομερό που θα επιβουλευθεί το μέλλον. Ωστόσο η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο, μια επαγγελματική διέξοδος του μέλλοντος για τους νέους μας. Και σε αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκε αυτή η εκδήλωση».

Ευκολότερη
η ζωή μας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ κ. Μιχάλης Βασιλακόπουλος επισήμανε πως «η τεχνητή νοημοσύνη εμπλέκεται πλέον με όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Στο τμήμα μας διδάσκουμε γύρω στα 45 άτομα, μόνιμοι και έκτακτοι καθηγητές, με διαφορετικές ειδικότητες, αλλά σχεδόν όλοι έχουμε συνδέσει τις ειδικότητές μας με το σήμερα και το αύριο. Επηρεάζονται πολλά επαγγέλματα, αλλά η επιρροή αυτή ανάλογα που θέλει να την κατευθύνει η κοινωνία θα είναι προς όφελος. Εκτιμάται ότι σε μια πενταετία ο κόσμος θα είναι διαφορετικός σε σχέση με σήμερα, με νέες εφαρμογές και αλλαγές σε όλους τους τομείς. Θα γίνει η ζωή μας ευκολότερη, και θα υπάρχουν εργασίες που θα μπορούν να τις κάνουν οι μηχανές, ενώ ο στόχος των εργαζομένων θα είναι να επικεντρωθούν σε πιο ουσιαστικά ζητήματα, όπως να λαμβάνουν αποφάσεις, να σχεδιάζουν, να δημιουργούν το μέλλον».
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Τσομπανοπούλου αναφέρθηκε στη σχέση των μαθηματικών με την τεχνητή νοημοσύνη λέγοντας πως «χωρίς μαθηματικά δεν υπάρχει τεχνητή νοημοσύνη. Τα πάντα γύρω από τους υπολογιστές στηρίζονται στα μαθηματικά. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο και εξαρτάται από τον άνθρωπο πώς θα τη χρησιμοποιήσει».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Την Τετάρτη 3/4 οι ημιτελικοί του Κυπέλλου ΕΠΣΘ

Από την ΕΠΣ Θεσσαλίας έγινε γνωστό ότι οι δύο ημιτελικοί του Κυπέλλου θα διεξαχθούν την…

29 Μαρτίου 2024

Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε, λέει ο πατέρας του 34χρονου που εξαφανίστηκε

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαφάνιση του 34χρονου Χρίστου Θώμου, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν το…

29 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση για την Ειρήνη την Κυριακή στην παραλία του Βόλου

Μια σπουδαία εκδήλωση για την ΕΙΡΗΝΗ, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου, στις 12 το…

29 Μαρτίου 2024

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Το δικαστήριο ομόφωνα επέβαλε την ομόφωνα ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο…

29 Μαρτίου 2024

Κέντρο Υγείας Αλμυρού:Ευχαριστίες σε φορείς

Ο Συντονιστής Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αλμυρού κ. Παναγιώτης Ι. Γεωργιάδης, εκφράζει θερμές ευχαριστίες…

29 Μαρτίου 2024

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι Κορασίδες του ΓΣ Βόλου στο βόλεϊ

Με την κατάκτηση της 2ης θέσης και του ασημένιου μεταλλίου ολοκληρώθηκε η πορεία της ομάδας…

29 Μαρτίου 2024