Τοπικά

Διακοπή και μειώσεις αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων

amea

Για ΑμΕΑ δύο ταχυτήτων κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Αλ. Μεϊκόπουλος, σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αφορμή η μείωση προς τα κάτω των ποσοστών αναπηρίας από της επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αποτέλεσμα όλο και λιγότερα άτομα να δικαιούνται επιδόματα και συντάξεις.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι “οι παρατηρούμενες μειώσεις των ποσοστών αναπηρίας από τις επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. οδηγούν σε μία οριζόντια και άδικη κατάργηση συντάξεων και επιδομάτων ατόμων με αποδεδειγμένη αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα άτομα αυτά αδυνατούν εκ των πραγμάτων να εργαστούν και κατά συνέπεια να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Η απουσία οικονομικής υποστήριξης ατόμων με χαμηλότερα ποσοστά αναπηρίας (50%) και η χορήγησή της αποκλειστικά σε ποσοστά άνω του 67%, αποτελεί άδικη αντιμετώπιση ατόμων με αναπηρία, καθώς καθιστά αυτά τα άτομα μη ορατά από την στατιστική απεικόνιση της πραγματικότητας και δημιουργεί Α.Μ.Ε.Α δύο ταχυτήτων.

Επίσης, η αδικαιολόγητη επανεξέταση ασθενών με χρόνιες παθήσεις οδηγεί σε μετατροπή – συνήθως μείωση – των ποσοστών αναπηρίας, στην αυξανόμενη κατάργηση συντάξεων και στην στέρηση των ασθενών από την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Δεδομένης της περεταίρω μείωσης των ήδη ισχνών και συχνά άδικα διανεμημένων προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων και των ελλιπών δημοσίων υποδομών σε θέματα πρόνοιας, το βάρος της κοινωνικοψυχολογικής και οικονομικής-βιοποριστικής υποστήριξης σηκώνει η ελληνική οικογένεια, κάτι που οδηγεί στην πλήρη εξάρτηση των ατόμων αυτών από την οικογενειακή μέριμνα. Εξάλλου, η δραστική μείωση του οικογενειακού εισοδήματος ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων οδηγεί στην όξυνση ενδοοικογενειακών συγκρούσεων και στην επιδείνωση κατά συνέπεια της ίδιας της υγείας επιβαρημένων ατόμων. Σε πολλές δε περιπτώσεις η αναπηρική σύνταξη αποτελεί το μοναδικό οικογενειακό εισόδημα, δεδομένης της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας στη χώρα μας. Ο αποκλεισμός σημαντικής μερίδας ασθενών από τα προνοιακά τους δικαιώματα οδηγεί αυτές τις ομάδες πληθυσμού στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην φτωχοποίηση”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το