Ελλάδα

Διακοπές στο ξένο σπίτι…

diakopes

Περισσότεροι από 74.500 επισκέπτες έχουν επισκεφθεί την Αθήνα από το 2009 επιλέγοντας να διαμείνουν σε διαμερίσματα ιδιωτών που έχουν συμπεριληφθεί στη διεθνή πλατφόρμα διαμοιρασμού καταλυμάτων Airbnb και τα οποία είναι προσβάσιμα για κρατήσεις από το Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 720 οικοδεσπότες, ενώ μέσα σε έναν χρόνο (Οκτώβριος 2013 – Οκτώβριος 2014) «μετρήθηκαν» 43.740 επισκέπτες, οι οποίοι συνεισέφεραν εισόδημα ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ στους ιδιοκτήτες των κατοικιών που μίσθωσαν. Τα καταλύματα που έχουν συμπεριληφθεί στην πλατφόρμα για την Ελλάδα φτάνουν τα 11.500, εκ των οποίων τα 2.500 βρίσκονται στην Αθήνα.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο Πάτρικ Ρόμπινσον, εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία έχει δεχτεί κριτική από τους επαγγελματίες του κλάδου. Ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για μια δραστηριότητα συμπληρωματική στην τουριστική βιομηχανία σημειώνοντας πως αυτό που ζητούν από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, στις οποίες δραστηριοποιούνται, είναι η θέσπιση ενός απλού και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου, ώστε να αναπτυχθούν οι κλάδοι της συνεργατικής οικονομίας. Υπογράμμισε επίσης ότι: «Ολες οι συναλλαγές και τα έσοδά μας είναι εμφανή και διαθέσιμα στις αρμόδιες αρχές».

Ανέφερε, πάντως, το παράδειγμα της Αγγλίας, η οποία επιτρέπει σε κάποιον να νοικιάσει το σπίτι του για 90 μέρες τον χρόνο, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και χωρίς να πληρώνει φόρο για εισόδημα έως 5.000 ευρώ ετησίως από αυτήν τη δραστηριότητα.

Ωστόσο όσοι ενδιαφέρονται να εντάξουν το διαμέρισμά τους στην πλατφόρμα θα πρέπει οι ίδιοι να ενημερωθούν για τις υφιστάμενες νομικές και φορολογικές διατάξεις στη χώρα τους. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, ο αριθμός των οικοδεσποτών στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε ο Χρήστος Γκενάκος, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω ερωτηματολογίων σε 165 οικοδεσπότες της Αθήνας και 792 επισκέπτες.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το