Κόσμος

Διακινητές θα περνούν πρόσφυγες από την Ελλάδα στην Ιταλία με ψαροκάικα

metanastes-nees-diadromes-708

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα να εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, αφού τα σύνορα της Βαλκανικης Οδού έκλεισαν ντε φάκτο κάτι που «χάλασε» πλέον τις δουλειές των διακινητών.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (εφόσον τεθεί σε ισχύ και στην πράξη) που βάζει τέλος στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, οι ταξιδευτές του τρόμου ετοιμάζονται για νέα δρομολόγια.
Σύμφωνα με την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) οι διακινητές προετοιμάζουν το έδαφος για την ενεργοποίηση εναλλακτικών διαδρομών μέσω της ανατολικής Μεσογείου προς την ιταλική χερσόνησο.

Οπως γράφει και η Deutsche Welle η εφημερίδα που επικαλείται διακινητές «τα τηλέφωνα των οποίων δημοσιεύονται στο facebook», οι σχετικές επιχειρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μαζικά στις αρχές Απριλίου.

Τρία θα είναι τα σημεία απόπλου -Κόστος 3.000-5.000 το άτομο

Ως σημεία αφετηρίας των ψαροκάικων αλλά και μικρών εμπορικών πλοίων αναμένεται να χρησιμοποιηθούν η Αττάλεια και η Μερσίνη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και η Αθήνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ορισμένοι διακινητές θέλουν να «προσφέρουν» ακόμη και δύο δρομολόγια την εβδομάδα ενώ ένας μιλά για μεταφορά ακόμη και 200 ατόμων με ένα σκάφος.
Οι οδηγίες που δίνονται στους πρόσφυγες και μετανάστες είναι να μένουν κρυμμένοι κάτω από το κατάστρωμα μέχρι τα σκάφη να περάσουν σε διεθνή ύδατα. Για τη διαδρομή αυτή οι διακινητές ζητούν από τους πρόσφυγες μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ, αναφέρει η FAS.
Μάλιστα σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, η ζήτηση για εναλλακτικές διαδρομές προς την κεντρική Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς και οι αρχές φοβούνται πως αυτές οι νέες εναλλακτικές διαδρομές που φέρεται να εξετάζουν οι διακινητές θα είναι μόνο οι αρχή.

Αβραμόπουλος: Δεν λύνονται όλα δια μαγείας επειδή υπογράψαμε συμφωνία
Σε συνέντευξή του προς τη κυριακάτικη Welt am Sonntag ο επίτροπος Mετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε να συνδράμουν τις ελληνικές προσπάθειες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ζητά εν τω μεταξύ από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
«Οι χώρες μέλη δεν μπορούν να περιμένουν ότι όλα θα λυθούν δια μαγείας επειδή επετεύχθη μια συμφωνία”, λέει χαρακτηριστικά ο έλληνας επίτροπος, προσθέτοντας ότι τώρα ξεκινά η «σκληρή δουλειά».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το