Πολιτισμός

Διαγωνισμός διηγήματος με θέμα το περιβάλλον από τον Ροταριανό Όμιλο Βόλου

Ο Ροταριανός Όμιλος Βόλου συμμετέχει στη δράση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, για τη διοργάνωση πολύπτυχου διαγωνισμού με θέμα «Δημιουργούμε στο σπίτι», προτείνοντας τη δημιουργία πεζού κειμένου – διηγήματος με θέμα το περιβάλλον.
Μέσα από τη δράση αυτή, στόχος είναι οι μαθητές-τριες να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους και να εκφράσουν αγωνίες, όνειρα, ελπίδες, στον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν αυτή την κρίσιμη για όλους μας περίοδο.
Η προσπάθεια αυτή, συμπίπτει με τις πολιτιστικές δραστηριότητες που προωθούνται, με αφορμή τη συμπλήρωση 83 ετών από την ίδρυση του Ροταριανού Ομίλου.
Στους διαγωνιζόμενους θα δοθούν χρηματικά βραβεία κι έπαινοι, ενώ τα έργα που θα διακριθούν από την επιτροπή εκπαιδευτικών και λογοτεχνών, θα τυπωθούν σε ειδική έκδοση.
Θερμές ευχαριστίες στον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτη Σαβελίδη και στην υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας κ. Σοφία Κανταράκη για τη συνεργασία.
«Ευελπιστούμε ότι οι μαθητές κι οι μαθήτριες θ’ αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους, «αγκαλιάζοντας» δημιουργικά αυτή την προσπάθεια» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ροταριανού Ομίλου Βόλου.

Μετά από υποβολή αιτήματος, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέκρινε τη διεξαγωγή διαγωνισμού διηγήματος, που προκήρυξε ο Ροταριανός Όμιλος Βόλου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων και με την ευκαιρία συμπλήρωσης 83 ετών από την ίδρυσή του. Ο εν λόγω διαγωνισμός αφορά μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Σκοπός του διαγωνισμού:
-Να δώσει την ευκαιρία στους/στις μαθητές/τριες να ξεκλειδώσουν το νόημα των λέξεων και να κατανοήσουν τη σημασία τους στον γραπτό λόγο, σε μια εποχή που προάγει και αποδέχεται την επιφανειακή επεξεργασία των πληροφοριών.
-Να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά να αποτυπώσει μέσω της γραπτής έκφρασης τις δικές της αγωνίες, όνειρα, ελπίδες και ανάγκες. Για αυτό τον λόγο, το θέμα του διαγωνισμού ορίστηκε να είναι ελεύθερο και να πηγάζει από τα ενδιαφέροντα, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς κάθε μαθητή ξεχωριστά.
-Να προωθήσει τη δημιουργικότητα των μαθητών/τριών.

Ο διαγωνισμός διηγήματος διέπεται από τους κάτωθι όρους:
1) Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και με την έγγραφη
συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
2) Η έκταση του κειμένου να είναι μέχρι και 1.500 λέξεις.
3) Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλλει στον διαγωνισμό μονάχα ένα (1) διήγημα, το οποίο δεν έχει εκδοθεί ούτε έχει λάβει μέρος σε άλλον διαγωνισμό.
4) Οι συμμετοχές θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικώς σε κλειστό φάκελο. Ο φάκελος θα περιέχει το διήγημα σε έξι (6) δακτυλογραφημένα αντίτυπα, καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή-CD.
5) Για να εξασφαλιστεί η ανωνυμία των δημιουργών κατά την κρίση των διηγημάτων, οι διαγωνιζόμενοι θα αναγράφουν το ψευδώνυμό τους στο κάτω δεξιά μέρος της σελίδας του έργου που θα διαγωνιστεί και όχι το ονοματεπώνυμό τους, το οποίο θα παραμείνει κρυφό μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Οι συμμετοχές που θα λαμβάνονται με ανοιχτά προσωπικά στοιχεία, θα ακυρώνονται με την παραλαβή τους. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στον φάκελο θα πρέπει να υπάρχει ένας ακόμη μικρότερος φάκελος. Στο εξωτερικό του μικρότερου φακέλου θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του δημιουργού, ενώ στο εσωτερικό του θα πρέπει να υπάρχει το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, η τάξη, το σχολείο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των διαγωνιζόμενων.
6) H κρίση των έργων θα πραγματοποιηθεί από 7μελή κριτική επιτροπή, που θα αποτελείται από εκπαιδευτικούς και λογοτέχνες.

Τελευταία ημέρα υποβολής έργων στον διαγωνισμό ορίζεται η 31η/7/2020 (σφραγίδα ταχυδρομείου) ή courier.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.
Θα δοθούν συνολικά 3 βραβεία, 5 έπαινοι, καθώς και βεβαιώσεις συμμετοχής για όλους τους διαγωνιζόμενους. Για τον διαγωνιζόμενο που θα κερδίσει το 1ο βραβείο θα δοθούν 600 ευρώ, για το 2ο βραβείο 400 ευρώ και για το 3ο βραβείο 200 ευρώ. Τα έργα που θα διακριθούν θα τυπωθούν σε ειδική έκδοση.
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι πως ο Ροταριανός Όμιλος Βόλου έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα απεσταλμένα διηγήματα με την υπογραφή των δημιουργών τους, για τυχόν επανέκδοση του συνόλου των επιλεγμένων διηγημάτων ή για οποιαδήποτε άλλη παρόμοια χρήση.
Η αποστολή των έργων θα γίνει στη διεύθυνση: Για τον Μαγνησιακό Διαγωνισμό Διηγήματος,
Ξενοδοχείο «Παρκ», Δεληγιώργη 2, Βόλος, Τ.Κ. 38221.
Η απονομή των βραβείων και των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία σχετικά με τον διαγωνισμό μπορούν να αποστέλλονται ερωτήματα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] ή [email protected]/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το