Πολιτισμός

Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου των Νίκου και Αιμιλιανού Σιδέρη

Το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός» και οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσκαλούν στη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου των Νίκου και Αμιλιανού Σιδέρη “Απώλεια – Πένθος – Κατάθλιψη, Πάθος και λύτρωση”, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ., ζωντανά από την ψηφιακή πλατφόρμα zoom.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής Ψυχιατρικής Νικηφόρος Αγγελόπουλος,
ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Σάββας Σαββόπουλος, η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, η καθηγήτρια ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Ευαγγελία Γαλανάκη και οι συγγραφείς του βιβλίου Αιμιλιανός Σιδέρης, διδάκτωρ Ψυχολογίας, και Νίκος Σιδέρης, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής. Συντονίζει ο Αιμιλιανός Σιδέρης.
Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση (μέσω της πλατφόρμας zoom) ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://zoom.us/j/95873645664 ή συμπληρώστε εναλλακτικά τον απαραίτητο κωδικό στην πλατφόρμα. Meeting ID: 958 7364 5664.

Ένα βιβλίο – οδηγός για την υπέρβαση της απώλειας που θα σας δείξει τον δρόμο προς το φως μέσα από το σκοτάδι.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Η απώλεια καλεί την ψυχή να επιτελέσει ένα έργο: Τον καλό αποχαιρετισμό του αγαπημένου όντος που χάθηκε.
Το πένθος είναι η ολοκλήρωση του καλού αποχαιρετισμού. Για να ζεις, πρέπει να ξέρεις να πενθείς.
Κάποιες φορές, σε ορισμένες συνθήκες, το πένθος αστοχεί. Τότε εμφανίζεται η αντιδραστική κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη είναι το παράπονο μιας προδομένης αγάπης, το οποίο δεν απευθύνεται στον αποδέκτη του ευθέως, αλλά μέσω τρίτου.
Το κλειδί της κατάθλιψης είναι η αναποφάσιστη κατάσταση του αντικειμένου της απώλειας: Δεν είναι ούτε χαμένο ούτε μη-χαμένο.
Το παράδοξο της αναποφάσιστης κατάστασης υποστηρίζεται από την ενδοβολή του απολεσθέντος: Το Εγώ το έχει βάλει μέσα του.
Η επεξεργασία της ενδοβολής και η υπέρβαση της αναποφάσιστης κατάστασης του απολεσθέντος μετατρέπει την κατάθλιψη σε πένθος, και έτσι τη θεραπεύει.
Η καλύτερη πρόληψη της κατάθλιψης είναι το πένθος: Η τέχνη του καλού αποχαιρετισμού.

Ο Νίκος Σιδέρης είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (ειδικότητα Ψυχιατρικής, Νευροψυχολογία-Νευρογλωσσολογία, Ιστορία). Είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής. Είναι επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός». Έχει πλούσιο διδακτικό έργο. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν μπεστ σέλερ όπως Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!, Δεν παίζεις µόνο εσύ. Υπάρχουν κι άλλοι!, μελέτες ατομικής, κοινωνικής, πολιτικής, ιστορικής και παιδαγωγικής ψυχολογίας, δοκίμια λογοτεχνικής και αισθητικής θεωρίας, καθώς και μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές.
Ο Αιµιλιανός Σιδέρης είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (City, University of London) και κάτοχος Masters στη Γλωσσολογία (King’s College London). Έχει παρουσιάσει ερευνητικό έργο και στα δύο πεδία. Εστιάζει στο άτομο (άγχος, κατάθλιψη, θυμός), στο σύνολο (νεανικές, μουσικές και εθνικές ταυτότητες), στη μεταξύ τους σχέση (φαινομενολογικές προσεγγίσεις του πώς η προσωπική εμπειρία αλληλοεπιδρά µε την κοινωνική εμπειρία), καθώς και στις διασυνδέσεις ψυχολογικών και γλωσσικών διεργασιών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το