Τοπικά

Δεύτερες σκέψεις τις τελευταίες ημέρες από Βολιώτες για τον εμβολιασμό 

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται πως αρχίζουν να κάνουν ορισμένοι Βολιώτες για το αν τελικά θα κάνουν το εμβόλιο, και αυτό οφείλεται περισσότερο, όπως τονίζεται από τους φαρμακοποιούς, στις παλινωδίες του συστήματος, αλλά και τις αναφορές πως κάποιοι αρρωσταίνουν ακόμη και μετά την πρώτη δόση εμβολίου.
Από χθες στην πλατφόρμα εμφανίζεται ως εμβολιαστικό κέντρο, εκτός από το Νοσοκομείο Βόλου και το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, και το Κέντρο Υγείας Βόλου (πρώην ΙΚΑ).
Εδώ και λίγες ημέρες μπορούν να κλείσουν ραντεβού και οι ηλικιωμένοι 80-84 ετών, ενώ και τα άτομα άνω των 85 μπορούν να εξυπηρετηθούν. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό απευθύνεται στα φαρμακεία για να εξυπηρετηθεί. Πώς, όμως διαμορφώνεται η εικόνα μέχρι στιγμής;

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης δήλωσε πως «τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως ο κόσμος είναι περισσότερος διστακτικός για να κάνει το εμβόλιο. Και γι’ αυτό συντρέχουν διάφοροι παράμετροι. Για παράδειγμα η πλατφόρμα τη μια στιγμή μπορεί να λειτουργεί και να δέχεται ραντεβού και την άλλη όχι. Επίσης οι πολίτες δεν βολεύονται να μεταβούν στην Αργαλαστή για να εμβολιαστούν. Ακόμη ο κόσμος ακούει διάφορα για τις μεταλλάξεις του ιού και πώς μπορεί να επηρεάσει τον εμβολιασμό. Επομένως σε σχέση με τις πρώτες μέρες, όπου υπήρχε έντονο ενδιαφέρον, τώρα φαίνεται να είναι μικρότερο».
Επίσης έθιξε και το ζήτημα των ανθρώπων που είναι κατάκοιτοι και δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι για να εμβολιαστούν λέγοντας πως και αυτοί οι συμπολίτες με κάποιον τρόπο θα πρέπει να εξυπηρετηθούν.
Παράλληλα τόνισε πως οι φαρμακοποιοί για ακόμη μια φορά στέκονται στο πλευρό των πολιτών.

Η κολχικίνη
Στα φαρμακεία για να ρωτήσουν για την κολχικίνη, το φάρμακο που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα, λόγω της θετικής τους επίδρασης στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, απευθύνονται Βολιώτες, αν και ο ρυθμός δεν είναι ίδιος σε σχέση με ό,τι αναφέρεται για άλλες πόλεις.
Πανελλαδικά το ενδιαφέρον από προχθές Δευτέρα είναι έντονο με τους περισσότερους να ρωτούν για το φάρμακο και αν μπορούν να το αγοράσουν άμεσα.
Βέβαια από τους φαρμακοποιούς ξεκαθαρίζεται ότι η κολχικίνη δίνεται στον ασθενή μόνο με ιατρική συνταγή.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αποφάσισε ομόφωνα για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης της κολχικίνης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία. Η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη πήρε έγκριση μετά από τα αποτελέσματα της πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς.
Η κολχικίνη μπορεί να χορηγηθεί στις εξής κατηγορίες ασθενών μετά το θετικό μοριακό τεστ κορωνοϊού: όλοι οι ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.
Οι Έλληνες γνώρισαν την κολχικίνη εδώ και λίγα 24ωρα, όταν εγκρίθηκε και στην Ελλάδα η χορήγησή της για ασθενείς από κορωνοϊό. Τα αισιόδοξα κλινικά ευρήματα από τη χρήση της, δημιούργησαν ελπίδες στους πολίτες ότι έχουν ακόμη ένα «όπλο» για να καταπολεμήσουν τον ιό.
Βέβαια κάποιοι άλλοι εκτίμησαν ότι μπορούν να το λάβουν και χωρίς συνταγή, παρά μόνο δίνοντας ένα μικρό ποσό, καθώς πρόκειται για φθηνό φάρμακο, αλλά γρήγορα απογοητεύτηκαν, καθώς η κολχικίνη χορηγείται κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το