Τοπικά

Δεν ανιχνεύθηκε διασπορά του κορωνοϊού στα λύματα του Βόλου

Σχεδόν όλες οι ΔΕΥΑ στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να αναλύουν τα λύματα, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο για να εκτιμήσουν έμμεσα τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων σε μία κοινότητα, κάτι που έως τώρα αποτελεί άγνωστο μέγεθος λόγω της έλλειψης επαρκών τεστ στον πληθυσμό. Με άλλα λόγια, επιστήμονες θεωρούν ότι τα λύματα μπορούν να δώσουν μία εκτίμηση για το αόρατο παγόβουνο που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε αναλύσεις και διαπιστώθηκε πως ο ίδιος δεν είναι καν ανιχνεύσιμος, στον Βόλο.
Οι αναλύσεις δόθηκαν σε ιδιωτικό εργαστήριο και τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ αλλά παραμένει άγνωστο εάν θα συνεχιστούν και για πόσο χρονικό διάστημα.
Στα αποχετευτικά δίκτυα των πόλεων καταλήγουν ανθρωπογενή απόβλητα, που περιέχουν ανθρώπινο βιολογικό υλικό και φυσικά στην περίπτωση της τωρινής πανδημίας μέσα σε αυτό βρίσκεται και το αντιπροσωπευτικό γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2, προερχόμενο από κατοίκους που είτε νοσούν, είτε είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.
Η ΔΕΥΑΜΒ και συγκεκριμένα η δομή του βιολογικού προχώρησε σε συλλογή δειγμάτων και στη διάθεση μετρήσεων παροχής και βασικών ποιοτικών χαρακτηριστικών των εισερχόμενων λυμάτων, για να προχωρήσουν τα αποτελέσματα της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην κοινότητα με βάση, όχι απλώς τα διαγνωσθέντα κρούσματα, αλλά το επίπεδο της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού στα αστικά υγρά απόβλητα.
Αυτή η μέθοδος μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά, μετά το τέλος του δεύτερου επιδημικού κύματος, για να εξαχθούν συμπεράσματα κατά πόσο ο κορωνοϊός σταδιακά κάνει την επανεμφάνισή του μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Η έγκαιρη ανίχνευση του ιού στα λύματα μπορεί να προετοιμάσει έγκαιρα τις αρχές δημόσιας υγείας, ώστε να αποφασίσουν κατά πόσο θα επιβάλουν ξανά περιοριστικά μέτρα και να αποφύγουν μία μαζική επανεμφάνιση του ιού.

Απολύμανση στο δημαρχείο
Την ανησυχία των εργαζομένων στον Δήμο Βόλου προκάλεσε η ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 σε εργαζόμενη σε Δημοτική Υπηρεσία. Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας ζητεί από τη Δημοτική Αρχή να προβεί τώρα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης των υπαλλήλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, στη λήψη όλων των μέτρων και στην εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων για τη διαχείριση του «κρούσματος» σε περιβάλλον εργασιακού χώρου.

Απάντηση Δήμου Βόλου
Σε ανακοίνωση-απάντηση του Δήμου Βόλου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται:
«Αν βέβαια δεν έπαιρναν τις γνωστές, προκλητικές για τους πολίτες, συνδικαλιστικές άδειες και προσήρχοντο τακτικά στην εργασία τους θα γνώριζαν ότι ήδη από το μεσημέρι, πριν καν διαγνωστεί το δεύτερο κρούσμα (εκκρεμούσε η απάντηση στο τεστ), με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής απολυμάνθηκαν το κεντρικό δημαρχιακό κατάστημα και το κτήριο Σπίρερ και με απόφαση του Δημάρχου, κ. Αχ. Μπέου αύριο θα διενεργηθούν προληπτικά τεστ στους υπαλλήλους.
Επίσης θα γνώριζαν ότι καθόλη τη διάρκεια της δοκιμασίας από την πανδημία τηρούνται όσο πιο πιστά γίνεται τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο για τους υπαλλήλους, όσο και για τους συναλλασσόμενους με τις δημοτικές υπηρεσίες πολίτες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το