Τοπικά

Δεκάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων για την παγκόσμια ημέρα – Ζωγράφισαν με ποιήματα τα όνειρά τους

Μικροί ποιητές στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας έγιναν δεκάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του 1ου Πειραματικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, όπου οι μαθητές παρουσίασαν τις όμορφες δημιουργίες τους συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.
Το θέμα που έπρεπε να εντρυφήσουν, ήταν το όνειρο και οι μαθητές απέδειξαν με ποιητικό λόγο που ως η νέα γενιά ξέρει να ονειρεύεται.
Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν δεκατέσσερα σχολεία της Μαγνησίας με συνολικά έως πέντε ατομικές ή ομαδικές δημιουργίες το καθένα.
Ο σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας τίμησε την παγκόσμια μέρα ποίησης με μια εκπαιδευτική δράση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για τρίτο συνεχόμενο χρόνο, φέρνοντάς τους σε επαφή με ελληνικά και ξένα ποιητικά κείμενα. Οι καθηγητές τούς ενθάρρυναν και τους υποστήριξαν στο εγχείρημά τους.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Καπραβέλου Αλεξία, Σχολική σύμβουλος Φιλολόγων, η οποία προέτρεψε τους μαθητές να συνεχίσουν να παράγουν υψηλό γραπτό λόγο και να κατακτήσουν τον κόσμο της γνώσης και του πολιτισμού που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Σημαντική ήταν και η παρουσία σχολείων της περιφέρειας, όπως του Γυμνασίου Ευξεινούπολης και μεγάλη πρωτοτυπία η παρουσίαση μελοποιημένων ποιημάτων σε ρυθμούς χιπ-χοπ και ραπ.
Ιδιαίτερα συγκινητική ακόμη ήταν η παρουσίαση του ομαδικού ποιήματος των παιδιών με αναπηρίες του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού που απέδειξε ότι κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα από τις ικανότητές του μπορεί να μιλήσει με ποίηση. Για την εμπειρία της συμμετοχής τους στη δράση αυτή μίλησαν μαθητές του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού λέγοντας πως διάβασαν ποιήματα, διάλεξαν λέξεις και έγραψαν στίχους.
Μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού μπήκαν στο εργαστήρι των ποιητών για να γνωρίσουν την ποίηση εκ των έσω και να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί και μικροί ποιητές υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων που τους εμπνέουν
Η μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Βόλου Καλλιόπη Ματθαίου ανέφερε πως «η συμμετοχή στη δράση ήταν μια πρόκληση όχι μόνο για μένα αλλά για όλα τα παιδιά που συμμετείχαν. Βγήκαμε κερδισμένοι, αφού εξωτερικεύσαμε συναισθήματα και όνειρα δημιουργώντας ποίηση».
Από την πλευρά της η μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Βόλου Δήμητρα-Ιωάννα Αγγελοπούλου  τόνισε πως «δε θεώρησα τον εαυτό μου ποιητή, δεν είχα μπει στη διαδικασία να εκφραστώ έτσι. Τελικά η ποίηση δεν είναι απλά οι λέξεις, είναι τα συναισθήματα που εκδηλώνονται μέσω αυτών. Η συμμετοχή ήταν η ευκαιρία να ανακαλύψω μια ακόμη ομορφιά του γραπτού λόγου».
Οι μαθητικές δημιουργίες θα εκδοθούν σε ένα καλαίσθητο έντυπο με την επιμέλεια του Συνδέσμου Φιλολόγων.
Η πρόεδρος του συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας κ. Βίκυ Μαντζώρου ανέφερε πως για φέτος η θεματική μας ήταν το όνειρο, με στόχο να ανιχνεύσουμε περισσότερο τους προβληματισμούς των μαθητών μας και να τους μυήσουμε στο χώρο της ποίησης. Να τους δείξουμε ότι υπάρχει και αυτός ο τρόπος έκφρασης, δημιουργικότητας, να βγάλουν αυτό που έχουν μέσα τους, να συμφιλιωθούν με την ποίηση. Άλλωστε τα αδιέξοδα των νέων είναι πολλά. Θελήσαμε έτσι να δώσουμε μια άλλη διάσταση στην παγκόσμια ημέρα της ποίησης».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το