Τοπικά

Δεκάδες κατασχέσεις λογαριασμών κάθε μέρα στο Βόλο “Θ”

katasxeseis

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, καθώς οι κατασχέσεις γίνονται από τα κεντρικά ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στέλεχος μεγάλης τράπεζας του Βόλου υπολογίζει πως καθημερινά οι κατασχέσεις είναι δεκάδες

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται και στις τράπεζες του Βόλου ηλεκτρονικά πλέον, οι κατασχέσεις λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου. Παράλληλα συνεχίζονται και οι κατασχέσεις λογαριασμών οφειλετών του ΙΚΑ και λοιπών ασφαλιστικών ταμείων μέσω του ΚΕΑΟ.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, καθώς οι κατασχέσεις γίνονται από τα κεντρικά ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στέλεχος μεγάλης τράπεζας του Βόλου υπολογίζει πως καθημερινά οι κατασχέσεις είναι δεκάδες, αφού μόνον από το ΙΚΑ και για μία μόνον τράπεζα φθάνουν τις 10, ενώ άλλες τόσες σχεδόν ή και περισσότερες είναι οι κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο στην ίδια τράπεζα…

«Μπορεί οι κατασχέσεις να μην παρουσιάζουν αύξηση, ωστόσο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στα περυσινά δεδομένα. Το ΙΚΑ αποστέλλει στην δική μας τράπεζα γύρω στις δέκα την ημέρα, ενώ το Δημόσιο αποστέλλει δύο φορές το μήνα πακέτα των 50-80 κατασχέσεων», τόνισε μιλώντας στη «Θ» το εν λόγω τραπεζικό στέλεχος.

Αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες, τότε ο αριθμός των κατασχέσεων είναι σίγουρα δεκάδες σε καθημερινή βάση.

Η άρση των απαγορεύσεων των κατασχέσεων, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση από την 1η Νοεμβρίου, έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ενεργοποιηθεί σε βάρος χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου όλα τα κατασχετήρια, που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προς τις τράπεζες.

Έτσι, όσα χρηματικά ποσά κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, δεσμεύονται πλέον αυτόματα από τις τράπεζες και κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου, εκτός εάν οι λογαριασμοί στους οποίους πιστώνονται τα ποσά, έχουν ήδη δηλωθεί από τους δικαιούχους τους ως «ακατάσχετοι» στο σύστημα ΤΑΧΙSNET.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Προκειμένου οι οφειλέτες του Δημοσίου να γνωρίζουν επακριβώς τι μπορούν πλέον να περιμένουν, οι ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) προβλέπουν, αναλυτικά, τα εξής για το μέτρο των κατασχέσεων:

-Για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, μπορεί να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή άλλης υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

Τα μέτρα αυτά προβλέπονται στο άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και είναι:

α) Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων στα χέρια του οφειλέτη, δηλαδή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών αναψυχής κ.λπ.

β) Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ.

γ) Κατάσχεση ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

-Σε περίπτωση κατά την οποία επιλέγεται να ληφθεί το μέτρο της κατάσχεσης ακινήτου ή κινητού περιουσιακού στοιχείου, η φορολογική διοίκηση πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης πρέπει να κοινοποιήσει στον οφειλέτη ατομική ειδοποίηση και του δίνει χρονικό περιθώριο 30 ημερών, για την ολοσχερή εξόφληση του χρέους ή την υπαγωγή του σε ρύθμιση.

-Η κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, δηλαδή η κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ., γίνεται χωρίς καμία προειδοποίηση του οφειλέτη.

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά που κατάσχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνονται υπόψη για την αποπληρωμή μιας ή περισσότερων δόσεων της ρύθμισης, στην οποία θα έχει υπαχθεί κάθε οφειλέτης.

Με λίγα λόγια, εάν ο φορολογούμενος δεν πληρώνει τη δόση του, η εφορία θα παίρνει μόνη της τα χρήματα, από όπου μπορεί.

Όπως προβλέπει η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 2745), οι κατασχέσεις έχουν χαρακτήρα κατεπείγοντος, καθώς γίνονται σε διάστημα το πολύ επτά ημερών.

Λόγω capital controls, όσοι έχουν καταθέσεις στις τράπεζες και χρωστούν στην Εφορία, μπορούν να σώσουν από την κατάσχεση τις τραπεζικές τους καταθέσεις, μόνο αν εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Η δέσμευση των καταθέσεων γίνεται εντός δύο ημερών από τις τράπεζες και η κατάσχεση ολοκληρώνεται μέσα σε επτά εργάσιμες ημέρες από την αποστολή του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο, με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή πράξης διοικητικού οργάνου.

Ακατάσχετα όρια

Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα έχει μειωθεί από τα 1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Το ακατάσχετο όριο για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα μειώθηκε από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ και ισχύουν τα εξής:

●Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών.

●Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη, μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, για την επιβολή της κατάσχεσης λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών.

Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν γνωστοποιήσει τον μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό τους στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση, με την οποία θα γνωστοποιείται ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός.

Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το