Τοπικά

Δέκα τουλάχιστον νεκροί Αργυροπελεκάνοι στην Κάρλα

Τουλάχιστον 10 νεκροί αργυροπελεκάνοι από τον H5N1 έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες στην Κάρλα. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπανακάκη, φοιτητή, στο τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος στον Βόλο και χρόνια μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ο H5N1 είναι ένας ιός που προσβάλει ζωικούς οργανισμούς και ιδιαίτερα τα πουλιά, κοινώς γνωστός ως «Γρίπη των πτηνών».

Ο ιός αυτός είναι σε έξαρση κυρίως τους χειμερινούς μήνες και διασπείρεται έντονα με τις μεταναστευτικές κινήσεις των άγριων πουλιών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ιός ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 Αργυροπελεκάνων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και τις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας (σύμφωνα με στοιχεία από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών), αλλά και για δεκάδες ακόμη θανάτους του είδους σε άλλους υγροτόπους, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.
Ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) είναι ένα απειλούμενο είδος υδρόβιου πουλιού με μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, αφού η Μικρή Πρέσπα διαθέτει τη μεγαλύτερη αναπαραγόμενη αποικία παγκοσμίως, μετά από δεκαετίες προσπάθειας περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Μόλις την τελευταία δεκαετία, οι πελεκάνοι έχουν επιστρέψει και στη Θεσσαλία, όπου αναπαράγονται στη λίμνη Κάρλα και στους γύρω ταμιευτήρες, καθιστώντας την περιοχή μία από τις σημαντικότερες για το είδος στη νότια Ευρώπη.
Όπως αναφέρει ο φοιτητής, «δυστυχώς, όλα αυτά τα επιτεύγματα ετών από οργανώσεις, επιστήμονες και εθελοντές βρίσκονται τώρα σε άμεσο κίνδυνο. Τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν τουλάχιστον δέκα νεκροί Αργυροπελεκάνοι στην Κάρλα, γεγονός που φανερώνει ότι ο H5N1 είναι «παρών» πλέον και στη Θεσσαλία. Από ίδια περιοχή συλλέχθηκε και ένας νεκρός Μαχητής (Calidris pugnax) και αναμένεται νεκροψία από την Κτηνιατρική Υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για ακόμα ένα είδος-θύμα του ιού ή τυχαίο περιστατικό εξάντλησης από τη μετανάστευση. Η ανάγκη για μεγαλύτερη κινητοποίηση του Φορέα Διαχείρισης, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, καθώς και όλων των πολιτών είναι επιτακτική».

Τι μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες
Σε καμία περίπτωση δεν συλλέγουμε μόνοι μας / αγγίζουμε νεκρά πουλιά. Αν εντοπίσουμε νεκρό ή ημιθανές πουλί (ειδικά πελεκάνο) και υποψιαζόμαστε ότι είναι θετικό στον H5N1, ενημερώνουμε αμέσως την Κτηνιατρική Υπηρεσία Μαγνησίας ή τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου-Δέλτα Πηνειού, ιδανικά με φωτογραφίες και συντεταγμένες.
Η έγκαιρη απομάκρυνση των νεκρών και ημιθανών πουλιών είναι αναγκαία προκειμένου να ανιχνευθεί ο ιός στη νεκροψία και να περιοριστεί η εξάπλωσή του.
Μία από τις σημαντικότερες περιοχές για το είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η Κάρλα βρίσκεται τώρα σε άμεσο κίνδυνο και οι Αργυροπελεκάνοι της Θεσσαλίας έρχονται αντιμέτωποι με μια σημαντική επικείμενη μείωση του πληθυσμού τους, λίγα χρόνια μετά την επιστροφή τους στους υγροτόπους της Λάρισας και της Μαγνησίας.
Οφείλουμε να δράσουμε ώριμα και άμεσα, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη φυσική μας κληρονομιά, πριν να είναι αργά.

Χρήσιμα email και τηλέφωνα:
Φορέας Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου-Δέλτα Πηνειού, 2428073856, [email protected]/, Κτηνιατρική Υπηρεσία Μαγνησίας, 2421352430, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, 2108228704.

Φωτό:Γιώργος Κουθουρίδης – Ράνια Μακρυγιάννη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το