Τοπικά

«Δειλό» ενδιαφέρον για το Ξενία Τσαγκαράδας – Στο «κενό» οι προτάσεις Ισραηλινών και Ελλήνων επενδυτών στην ΕΤΑΔ

«Δειλό» μεν, ενεργό δε επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται για το Ξενία Τσαγκαράδας, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, η οποία υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο της ωρίμανσης και αξιοποίησης του συνόλου του χαρτοφυλακίου της έχουν προωθηθεί οι τεχνικές και νομικές ενέργειες για μία σειρά υποδομών, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αξιοποίησης.

Ήδη, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-publicrealestate.gr, «τρέχει» ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Ξενία Κομοτηνής, ενώ έπονται οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί για τα Ξενία Έδεσσας, Κοζάνης, Τσαγκαράδας, Καλεντζίου Αχαΐας και Καστανιάς Κορίνθου. Κάθε προσπάθεια για να αξιοποιηθεί το Ξενία Τσαγκαράδας έχει ωστόσο πέσει στο «κενό», με την ίδια την ΕΤΑΔ να απορρίπτει τις προσφορές. Η τελευταία πρόταση κατατέθηκε εν μέσω κρίσης, το 2105, με επιχειρηματία που ενδιαφέρθηκε να προβεί σε επένδυση 10 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Η εγγυητική επιστολή που του ζητήθηκε, ήταν ένα εκατομμύριο ευρώ και δεν αποκτήθηκε ο χώρος για 99 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Ισραηλινοί έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Ξενία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρονται για ξενοδοχείο με την τυπική έννοια του όρου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στους οικονομικούς, ξενοδοχειακούς και μεσιτικούς κύκλους της περιοχής, ενδιαφέρθηκαν για πολυτελή οίκο διακοπών με μακροχρόνια παραμονή, για εύπορους ηλικιωμένους. Τουρισμός υγείας και τρίτης ηλικίας με μακροχρόνια μίσθωση για υψηλά βαλάντια, ήταν το σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης δεν προωθείται, γιατί ο κορωνοϊός «πάγωσε» κάθε ενδιαφέρον. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως για την απόκτηση του Ξενία κινείται και ο δήμος ενεργά, παρότι στο παρελθόν και συγκεκριμένα από το 2013, κάθε πρωτοβουλία των δημοτικών αρχών έπεσε στο κενό για την απόκτησή του.

Όταν ρωτήθηκε ο δήμαρχος Π. Κουτσάφτης, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, προφανώς γιατί πολλές συζητήσεις με την ΕΤΑΔ δεν έχουν καταλήξει πουθενά στο παρελθόν. Το βέβαιο όμως είναι, ότι πριν «βγει» ο νέος διαγωνισμός στον «αέρα», θα υπάρξει συνάντηση του κ. Κουτσάφτη με την ΕΤΑΔ για την κατάθεση επενδυτικής πρότασης.
Η υποδομή στο μεταξύ δεν φυλάσσεται, με συνέπεια επιτήδειοι να έχουν «ρημάξει» το Ξενία και να έχουν αφαιρέσει διάφορα αντικείμενα από μέταλλο και σίδηρο. Η ΕΤΑΔ δεν φυλά την εγκατάσταση από το 2007.

Οι κατεστραμμένες υποδομές του «Ξενία» Τσαγκαράδας αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, για όσους κινούνται στον περιβάλλοντα κυρίως χώρο του, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι δίπλα λειτουργούν το Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το Γυμνάσιο – Λύκειο του χωριού. Έχουν αφαιρεθεί όλα τα κιγκλιδώματα, σωληνώσεις υδροδότησης και θέρμανσης, γεννήτριες και γενικότερα κάθε αντικείμενο αποτελούμενο από μέταλλο και σίδηρο. Παράλληλα, τα σπασμένα τζάμια στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες και γενικότερα ο κατεστραμμένος εξοπλισμός αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, για όσους κινούνται στον χώρο του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου. Το ξενοδοχείο «Ξενία» της Τσαγκαράδας, είναι στενά συνδεδεμένο με τους Αιγυπτιώτες. Η ανέγερσή του άρχισε τον Ιούνιο του 1957 και στοίχισε 4.200.000 δρχ. Από το ποσό αυτό, τα 2.400.000 δρχ. διατέθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), ενώ οι 1.800.000 δρχ. προήρθαν από το κληροδότημα του Αιγυπτιώτη Νικολάου Στακού. Το «Ξενία» Τσαγκαράδας είχε σχεδιαστεί από τον επίσης Αιγυπτιώτη αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Σφαέλλο (1914-2004), ο οποίος αφού αποφοίτησε το 1935 από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, μαθήτευσε κοντά στον Αναστάσιο Ορλάνδο και τον Δημήτρη Πικιώνη.

Όταν κτίστηκε το ξενοδοχείο, είχε 45 κλίνες – από τις οποίες οι 25 διέθεταν ιδιαίτερο ντους ή λουτρό – σαλόνι, μπαρ, αίθουσα εστιατορίου, εγκατάσταση μαγειρείου, θέρμανση, τρεχούμενα ζεστά και κρύα νερά κ.τ.λ., ενώ αγορανομικώς ανήκε στη Β’ κατηγορία, για να είναι προσιτό και στη μεσαία τάξη.
Το ξενοδοχείο αναγέρθηκε σε έκταση 14 στρεμμάτων, που είχε παραχωρηθεί από την Κοινότητα Τσαγκαράδας, στη θέση «Μπεϊλίκι» (υψόμετρο 550 μ.) της συνοικίας Αγία Παρασκευή, γενέτειρα του Στακού. Το κτίριο αναπτύχθηκε σε δύο πτέρυγες και θεμελιώθηκε σ’ ένα αντέρεισμα του Πηλίου, πάνω ακριβώς σε ράχη. Η δε θέα προς όλες τις κατευθύνσεις ήταν πράγματι μαγευτική. Στόχος της διοίκησης της ΕΤΑΔ, όπως η ίδια υποστηρίζει είναι να προωθήσει την εξυγίανση και βέλτιστη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας, με γνώμονα το συμφέρον του Δημοσίου και με όρους ιδιωτικής οικονομίας, αλλά κάθε πρόταση που της έχει κατατεθεί, δεν έχει τελεσφορήσει για το Ξενία. Η επενδυτική πρόταση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου φαίνεται πως θα εξεταστεί εκ νέου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το