Τοπικά

Δάση στο Πουρί και το Ανήλιο έχουν αφανιστεί από την παράνομη υλοτόμηση 

Ρήμαξε η παράνομη υλοτόμηση 2.885,97 τετραγωνικά μέτρα δάσους στο Πουρί και 6.325,97 τετραγωνικά στο Ανήλιο. Όσοι ρημάζουν τα δάση, δεν σταματούν και στις περιοχές Natura. Πριν δύο μήνες το Δασαρχείο Βόλου εντόπισε φορτηγό με παράνομη ξυλεία και ο «επιχειρηματίας» κατέθεσε μήνυση εναντίον του υπαλλήλου. Είναι γνωστό στο Δασαρχείο ένα μεγάλο οργανωμένο κύκλωμα, που δρα στη Μαγνησία, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα. Οι λαθροϋλοτόμοι κατέστρεψαν δάση από οξιές και οι εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες. Η έκταση στο Πουρί που υλοτομήθηκε παράνομα, βρίσκεται στη θέση «Ρέμα Γεροδούλου». Σκοπός της κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας, είναι η προστασία της, η διατήρηση του δασικού χαρακτήρα της, ο αποκλεισμός διάθεσής της για άλλη χρήση και η αποκατάσταση με φυσική αναγέννηση της καταστραφείσας βλάστησης. Η έκταση αυτή, πριν την καταστροφή της, καλυπτόταν από δάσος με οξιές.

Η έκταση που υλοτομήθηκε παράνομα στο Ανήλιο βρίσκεται στη θέση «Μπάνικας». Ήταν δάσος αείφυλλων και φυλλοβόλων πλατύφυλλων δέντρων.
Στο Πήλιο φορτηγά με ξύλα, ακόμα και χωρίς πινακίδες, πηγαινοέρχονται χωρίς κανένα έλεγχο. Παράνομες μάντρες καυσόξυλων ξεφυτρώνουν ακριβώς δίπλα στο εθνικό δίκτυο, ενώ ξυλεία στοιβάζεται στους δρόμους, έτοιμη προς μεταφορά.
Πριν ένα μήνα το Δασαρχείο έπιασε «επιχειρηματία» για μεταφορά παράνομης ξυλείας και εκείνος κατέθεσε μήνυση εναντίον του υπαλλήλου…

Η παράνομη υλοτομία έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί από το 2014. Το φαινόμενο γίνεται εντονότερο τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες, με διάφορα οχήματα γεμάτα καυσόξυλα να κινούνται ανενόχλητα σε όλη την περιοχή. Άλλωστε το Δασαρχείο και οι λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες ελάχιστα πράγματα είναι σε θέση να κάνουν. Το προσωπικό τους δεν επαρκεί για τον στοιχειώδη έλεγχο των δασικών και αγροτοδασικών εκτάσεων του ορεινού όγκου, προς αποτροπή της παράνομης υλοτομίας και εντοπισμό των δραστών.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαπιστώνουν ακόμα και στο εθνικό δίκτυο παράνομη υλοτομία, αφού η ασυδοσία εντάθηκε, εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικών ελέγχων. Είναι γεγονός ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί πλέον επιλέγουν για θέρμανση τη χρήση ξυλόσομπας. Επομένως έχουν αυξηθεί οι ανάγκες σε ξύλα και άρα βρήκε εύκολο δρόμο ανάπτυξης η λαθροϋλοτομία. Η καύση όμως ξύλων σε τζάκια και σόμπες έχει ως συνέπεια, να δημιουργηθούν και, φέτος τον χειμώνα, συνθήκες ασφυξίας από το διοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια, που εκλύονται από την καύση των ξύλων. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα και για τα μωρά παιδιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το