Οικονομία

Δάνεια: «Καμπανάκι» Κομισιόν για την πιστωτική επέκταση – Καθησυχαστικοί οι Ελληνες τραπεζίτες για τα NPLs

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και των άλλων δύο τραπεζών στις ΗΠΑ, τα προβλήματα με την Credit Suiess και οι επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού για την ΕΕ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στην έκθεση της η Commission οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, διαθέτουν ρευστότητα και είναι υπό πλήρη εποπτεία. Ομως oδηγούμαστε σε αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού και υψηλότερο κόστος χρήματος στην Ε.Ε.

Απαιτείται προσαρμογή σε υψηλότερα επιτόκια
Ως συνήθως, οι προβλέψεις για τα επιτόκια, όπως αναφέρεται στην έκθεση, αντανακλούν τις προσδοκίες της αγοράς κατά τη στιγμή της πρόβλεψης. Επιπλέον, αυτή η πρόβλεψη προϋποθέτει μια ομαλή προσαρμογή του χρηματοπιστωτικού τομέα σε υψηλότερα επιτόκια, ενώ οι κίνδυνοι που απορρέουν από τα ανοίγματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θεωρείται ότι είναι διαχειρίσιμοι κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν σημαντικά προς το τέλος του περασμένου έτους και η αύξηση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την εκκαθάριση της εκκρεμούς αφερεγγυότητας που δημιουργήθηκε από τα προγράμματα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις εξελίξεις σε συγκεκριμένες χώρες που σχετίζονται με αλλαγές στους κανονισμούς αφερεγγυότητας.

Δεν ανησυχούν για νέα ΜΕΔ στελέχη των τραπεζών
Στελέχη της ελληνικής τραπεζικής αγοράς σημειώνουν, ωστόσο, ότι οι επισημάνσεις της Eπιτροπής μάλλον δεν αφορούν ιδιαίτερα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, στο οποίο μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια δημιουργίας νέων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Πέραν της μεγάλης ρευστότητας που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες δεν βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες χρεοκοπίες καθώς την περίοδο της οικονομικής κρίσης οι χορηγήσεις δόθηκαν με πολύ αυστηρά κριτήρια και οι πελάτες τους μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους παρά τα υψηλά επιτόκια και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αρνητικές ροές δανεισμού
Μάλιστα βασικό πρόβλημα στην παρούσα φάση για τις τράπεζες είναι οι επιχειρήσεις, που προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άνοδο των επιτοκίων αξιοποιούν τη ρευστότητα που διαθέτουν και αποπληρώνουν τα δάνεια τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται αρνητικές ροές δανεισμού.

Πιέσεις στα νοικοκυριά
Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναμένεται βραχυπρόθεσμα σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, είτε μέσω της πρόωρης αποπληρωμής επιχειρηματικών δανείων είτε μέσω της μειωμένης ζήτησης για νέα δάνεια.

«Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μείωση στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των υφιστάμενων δανείων, θα ασκήσουν πιεσεις στη χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και δύνανται να αυξήσουν το κόστος πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών».

Πηγή: imerisia.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το