Τοπικά

Δαμόκλειος σπάθη για αυτούς που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Τα μάτια τους δεκατέσσερα θα πρέπει να έχουν όσοι Βολιώτες και γενικά κάτοικοι του Νομού θελήσουν να παραβιάσουν τα μέτρα αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού που έλαβε η κυβέρνηση, καθώς ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ αυστηρός, αφού προβλέπεται η επιβολή μέχρι και των ισόβιων δεσμών…
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε το φαινόμενο και στον Βόλο, ορισμένοι να μην υπακούσουν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση, αλλά και στην εστίαση. Σε άλλες περιοχές της χώρας μάλιστα έγιναν και συλλήψεις παραβατών από την αστυνομία και οδηγήθηκαν οι παραβάτες στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ποινικός Κώδικας και συγκεκριμένα το άρθρο 285 που αναφέρεται στην παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών: Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) Με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) Στην περίπτωση του στοιχείου α’ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β’ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
Έτσι άπαντες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τηρώντας τις οδηγίες και τις αποφάσεις της πολιτείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το