Τοπικά

Δακοκτονία με 1,3εκ. ευρώ για μια διετία στη Μαγνησία

Συνολικό ποσό 1.281.415 ευρώ θα δαπανήσουν για δακοκτονία τη διετία 2020 και 2021 οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας- Βορείων Σποράδων, σύμφωνα με τους δυο διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν προ μηνών για την ανάδειξη αναδόχων. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδένδρων στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Συλλογικής Καταπολέμησης του δάκου της ελιάς με προϋπολογισμό 1.150.913,73 ευρώ και ο δεύτερος την παροχή υπηρεσιών για τον έλεγχο των δακοπληθυσμών με τη μέθοδο της παγιδοθεσίας με παγίδες τύπου McPhail στους ελαιώνες, με προϋπολογισμό 130.502,20 ευρώ. Ικανοποιημένη για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών, προκειμένου να γίνει η δακοκτονία δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Σύμφωνα με τη σύμβαση του διαγωνισμού ο από εδάφους δολωματικός ψεκασμός ελαιοδέντρων σε όλη τη Μαγνησία προβλέπει τον ψεκασμό 975.924 δέντρων, ενώ το σύνολο των προστατευομένων δέντρων φτάνει τα 2.927.767. Η προϋπολογιζόμενη ποσότητα ψεκαζόμενων δένδρων για 9.402 επαναλήψεις ψεκασμών τη διετία 2020-2021 μεταφράζεται σε 9.175.668 δέντρα.
Να αναφερθεί ότι ο αριθμός των ψεκαζόμενων ελαιόδενδρων έχει υπολογιστεί για την εφαρμογή ψεκασμού κατά μέσο όρο σε ένα ελαιόδενδρο ανά τρία προστατευόμενα ελαιόδενδρα.
Ο αριθμός των προστατευόμενων ελαιόδενδρων ανά Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα έχει υπολογιστεί με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία των παραγωγών που τηρούνται στο Ελαιοκομικό Μητρώο, την εκτίμηση των αδήλωτων εκτάσεων με φωτοερμηνεία των χαρτών και σύμφωνα με τα υποδειχθέντα όρια της περιμέτρου των περιοχών εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών στην πράξη από προηγούμενα έτη.
Επισημαίνεται ότι η αναθέτουσα αρχή διατηρεί δικαίωμα αυξομείωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική διακήρυξη.

Παγιδοθεσία δακοπληθυσμών
Η εργολαβία για τον έλεγχο των δακοπληθυσμών με τη μέθοδο της παγιδοθεσίας με παγίδες τύπου McPhail αφορά 2.927.767 προστατευόμενα ελαιόδεντρα, ενώ συνολικά θα τοποθετηθούν 1.465 παγίδες, καθώς προβλέπεται μία ανά 2.000 ελαιόδεντρα. Όπως προαναφέρθηκε ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 130.502,20 ευρώ, ενώ θα απασχοληθούν κατά τόπους 52 συνολικά παγιδοθέτες.
Η αναθέτουσα αρχή διατηρεί δικαίωμα μείωσης των αναρτώμενων παγίδων ή εξαίρεσης περιοχών, για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες εκλείπουν οι προβλεπόμενες απαραίτητες προϋποθέσεις εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας, αφού αποφανθεί σχετικά το αρμόδιο όργανο (ο διευθυντής της Ομάδας Διαχείρισης του Προγράμματος Δακοκτονίας ) της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων (π.χ. η ανθοφορία ή η αναμενόμενη καρποφορία των ελαιοδέντρων είναι μικρότερη από 25% για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες και 20% για τις βρώσιμες ποικιλίες), είτε έχει ληφθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία δεν είναι επιθυμητή η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.
Επιπλέον, σε περίπτωση έναρξης εκτέλεσης της σύμβασης, σε χρόνο μεταγενέστερο του προγραμματισμένου (25/5) ο αριθμός των προϋπολογισθέντων χειρισμών των αναρτημένων δακοπαγίδων (34) θα μειωθεί κατά τον αριθμό των χειρισμών που προβλέπονταν να εκτελεστούν κατά το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης.

Δήλωση Δωροθέας Κολυνδρίνη
Σε δήλωσή της στη «Θ» η αντιπεριφεριάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη σχετικά με την υλοποίηση του έργου της δακοκτονίας αναφέρει:
«Ως Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε έγκαιρα όλες τις νόμιμες διαδικασίες που χρειαζόταν για να εφαρμόσουμε τη δακοκτονία, προστατεύοντας προληπτικά με αυτό τον τρόπο, τις ελαιοκαλλιέργειες και το εισόδημα των παραγωγών. Τόσο η δακοκτονία, όσο και η παγιδοθεσία, είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ως διαδικασίες, καθότι η ελιά αποτελεί την επικρατέστερη καλλιέργεια και μονοκαλλιέργεια για τις περισσότερες περιοχές των Δήμων, Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου. Με την παρακολούθηση του μεγέθους και της αναπαραγωγικότητας των δακοπληθυσμών, που λαμβάνονται από το δίκτυο δακοπαγίδων και την εφαρμογή των απαιτούμενων επαναλήψεων εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου, παρέχεται στους ελαιοπαραγωγούς, ένα ολοκληρωμένο σύστημα προληπτικής προστασίας της παραγωγής τους από την προσβολή του δάκου, που αποσκοπεί στην ποσοτική και ποιοτική παραγωγή ελαιόκαρπου και ελαιολάδου. Για μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η προστασία της αγροτικής παραγωγής και για αυτό θα υπάρξουν στοχευμένες ενέργειες, έγκαιρες παρεμβάσεις και θα καταβληθούν προσπάθειες, ώστε με σύμμαχο και τις καιρικές συνθήκες το αποτέλεσμα να είναι θετικό για τους αγρότες και παραγωγούς του Νομού μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το