Τοπικά

Δακοκτονία με 1,18 εκ. ‎ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε 20,95 εκ. ευρώ θα ανέλθει φέτος το ποσό που θα διατεθεί για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας του έτους 2021, σύμφωνα με Απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας το κονδύλι ανέρχεται σε 1.187.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να προβλέπεται εξειδίκευση ανά περιφερειακή ενότητα.
Η δαπάνη αφορά αποκλειστικά και μόνο την κάλυψη δαπανών δακοκτονίας, σύμφωνα με την έκταση εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος και τη δυναμική των δακοπληθυσμών (δαπάνες προσωπικού, δαπάνες εργολάβων ψεκασμών και παγιοθεσίας, δαπάνες προμήθειας υλικών, λοιπές δαπάνες δακοκτονίας).
Να αναφερθεί ότι τυχόν αδιάθετα ποσά προηγούμενων ετών δύναται να διατεθούν συμπληρωματικά του προαναφερόμενου ποσού για την κάλυψη προγράμματος δακοκτονίας 2021.

Παθογόνα βακτήρια στις ελιές
Στο μεταξύ, οδηγίες στους ελαιοκαλλιεργητές του νομού δίνει το Περιφερειακό Κέντρο «Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου για την αποφυγή προσβολής από το παθογόνο βακτήριο της καρκίνωσης ή φυματίωσης. Το βακτήριο προκαλεί καρκινώματα (όγκους) σε νεαρούς βλαστούς, κλαδιά, στον κορμό, στις ρίζες, στον λαιμό και σπανιότερα σε φύλλα. Στα μικρής ηλικίας δένδρα όταν οι όγκοι προσβάλλουν έντονα τον κορμό ή βρίσκονται στον λαιμό ή τις κεντρικές ρίζες προκαλούν μεγάλη εξασθένηση του φυτού, μείωση της παραγωγής και ακόμα μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο του δένδρου.
Όπως επισημαίνεται, «πολυάριθμες και σοβαρές μολύνσεις πραγματοποιούνται μετά από τους παγετούς και χαλάζι τον χειμώνα, ενώ προσβολές ευνοούνται από βροχερό και υγρό καιρό και κυρίως μέσω προσφάτων πληγών που προκαλούνται από το κλάδεμα, με καλλιεργητικά εργαλεία, καθώς και από τις μη επουλωμένες ουλές που δημιουργούνται με την πτώση των φύλλων. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται όλες τις εποχές του έτους εφόσον επικρατεί υγρός καιρός και υπάρχουν στα δένδρα μη επουλωμένες πληγές».
Συστήνεται να γίνει ψεκασμός των ελαιοδέντρων με βορδιγάλειο πολτό αμέσως μετά από τους παγετούς στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Φθιώτιδας καθώς και επανάληψη του ψεκασμού μετά από το κλάδευμα των δένδρων, αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων τμημάτων των δένδρων, αποφυγή κλαδεύματος με υγρό και βροχερό καιρό. Όταν η προσβολή εντοπίζεται στον κορμό ή σε μεγάλους βραχίονες, συνιστάται αφαίρεση των όγκων με κοφτερό μαχαίρι και επάλειψη της πληγής με πυκνό βορδιγάλειο πολτό.
Επίσης, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου δίνονται οδηγίες και για την προστασία από το παθογόνο κυκλοκόνιο. Όπως αναφέρεται «η δραστηριότητα του παθογόνου στα φύλλα και τους μικρούς βλαστούς των ελαιοδέντρων είναι ενεργός και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξή του και την πραγματοποίηση μολύνσεων».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τρόμος στον αέρα: Έπιασαν φωτιά οι κινητήρες Boeing 737 – Αναγκαστική προσγείωση για 175 επιβάτες

Σε αναγκαστική προσγείωση οδηγήθηκε ένα επιβατικό αεροπλάνο Boeing 737 έπειτα από «μικροεκρήξεις» που προκάλεσαν φωτιά…

8 Δεκεμβρίου 2023

Δολοφονία Κατσούρη: Αποφυλακίζονται ακόμη 10 Κροάτες οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Ακόμα δέκα οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι τον περασμένο Αύγουστο για…

8 Δεκεμβρίου 2023

Μαθητές σε δράση για το κλίμα – Τι έδειξε έρευνα για τα επίπεδα «κλιματικού άγχους» σε νέους

Υψηλά επίπεδα «κλιματικού άγχους» καταγράφονται σε πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε νέους 16-25 ετών, σε…

8 Δεκεμβρίου 2023

Άκρως ανησυχητικά στοιχεία: Το 31% των ατόμων που κακοποιούν σεξουαλικά ζώα κάνουν το ίδιο σε παιδιά και ενήλικες!

Η κακοποίηση μέχρι θανάτου του σκύλου Όλιβερ στην Αράχωβα έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ την…

8 Δεκεμβρίου 2023

Νέα παρέμβαση Μπουκώρου στον Αυγενάκη- “Επιτακτική η στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας”

Το σημαντικό αίτημα στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας και ιδιαίτερα των πλημμυροπαθών αγροτών της Νοτιοδυτικής…

8 Δεκεμβρίου 2023

Αυστραλία: Νεκρός 23χρονος – Έπεσε σε τρύπα και θάφτηκε στην άμμο

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 23χρονος, ο οποίος θάφτηκε στην άμμο σε παραλία της…

8 Δεκεμβρίου 2023