Κόσμος

COP26: «Πρόκειται για το μέλλον μας» -Χιλιάδες νέοι στους δρόμους της Γλασκώβης για το κλίμα

Χιλιάδες νέοι πραγματοποίησαν πορεία σήμερα στους δρόμους της Γλασκώβης, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της διεθνούς συνόδου για το κλίμα COP26, κατηγορώντας τους ισχυρούς του πλανήτη για αδράνεια μπροστά στην απορρύθμιση του κλίματος, που απειλεί τη γενιά τους και τις επόμενες γενιές. Δύο ημέρες διαδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί στην πόλη της Σκωτίας προκειμένου οι νέοι να φωνάξουν για την κλιματική αλλαγή, αντιμέτωποι με τις καταστροφικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη της αύξησης της θερμοκρασίας εξαιτίας των εκπομπών των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για τις οποίες ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Ελπίζω πως αυτή η ημέρα θα αλλάξει τα πράγματα», είπε η 9χρονη Ζάρα, που ζει στη Γλασκώβη. «Ελπίζω να μπορέσουμε να φυτέψουμε περισσότερα δέντρα, να έχουμε περισσότερα ζώα. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά». Πολλοί από τους μικρούς Σκωτσέζους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση δεν πήγαν στα μαθήματά τους σήμερα, προκειμένου να βγουν στους δρόμους της Γλασκώβης μαζί με νέους από ολόκληρο τον κόσμο.

Στα χέρια τους κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα, όπως «Δεν υπάρχει πλανήτης B», ενώ φώναζαν «Εάν δεν είναι τώρα η ώρα, πότε θα είναι;». Κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούσαν την πορεία “κρεμασμένοι” από τα παράθυρά τους ή παρατεταγμένοι στην άκρη του δρόμου. Η Μπεθ Ντόναλντσον, μια Σκωτσέζα ηλικίας 16 ετών, πήγε με φίλους στην κινητοποίηση για να πει ότι σε κοντινή απόσταση από εκεί, κλεισμένοι στο τεράστιο συνεδριακό κέντρο, βρίσκονται ενήλικες, στους κόλπους των αντιπροσωπειών σχεδόν 200 χωρών, που θα αποφασίσουν έως τις 12 Νοεμβρίου για το μέλλον των συνομηλίκων της. «Βλέπουμε στην τηλεόραση όλους αυτούς τους πολιτικούς ηγέτες να λένε ότι θα δράσουν, όμως δεν γνωρίζουμε ποτέ τι είδους δράσεις θα αναλάβουν. Δεν πρόκειται για το μέλλον τους που διακυβεύεται, αλλά για το δικό μας», σημείωσε.

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται γύρω από το συνεδριακό κέντρο. Μεταξύ των διαδηλωτών βρισκόταν και η 50χρονη μεταφράστρια Τζούλια Κλέιν, που πήγε να διαδηλώσει με τον 10χρονο γιο της. «Είναι η νέα γενιά που θα επηρεαστεί στην πραγματικότητα από όλο αυτό. Και έχουν ήδη συνείδηση για αυτό. Θέλω να έχουν έναν σωστό πλανήτη. Για να μην χρειαστεί να πολεμήσουν για την τροφή ή να πεθάνουν σε πυρκαγιές ή πλημμύρες», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μετά τους νέους σήμερα, μια ευρύτερη συμμαχία οργανισμών έχει απευθύνει κάλεσμα για κινητοποιήσεις αύριο, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις αναμένονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το