Κόσμος

CIA: Κυνηγώντας τον νέο Σνόουντεν για τα Wikileaks

Στην ταινία «No way out» ο Κέβιν Κόστνερ υποδυόταν έναν υποπλοίαρχο του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ο οποίος εμπλέκεται σε μια υπόθεση κατασκοπείας που εκτυλίσσεται μέσα στο Πεντάγωνο.
Στο συγκλονιστικό τέλος της αποδεικνύεται ότι αυτός ήταν ο περίφημος «Γιούρι» της KGB-ρώσος κατάσκοπος μεγαλωμένος από μικρό παιδί στην Αμερική, ώστε να είναι ο τέλειος πράκτορας-μόνο που στα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλει της Βιρτζίνια αυτές τις μέρες, δεν ψάχνουν κανένα «Γιούρι».

Προσπαθούν να ανακαλύψουν τον νέο Έντουαρντ Σνόουντεν και τους τυχόν συνεργάτες του σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται επιλεκτικά από την υπηρεσία, τον άνθρωπο δηλαδή η τους ανθρώπους που οργάνωσαν την απίστευτη διαρροή στην ιστοσελίδα των Wikileaks, με χιλιάδες χιλιάδες άκρως απόρρητα έγγραφα της CIA.

Μια διαρροή που όχι μόνο τσαλάκωσε το προφίλ της CIA η οποία αποδεικνύεται διάτρητη με τέτοιες αποκαλύψεις για έναν από τους πλέον ευαίσθητους και μυστικούς τομείς, αυτό των παρακολουθήσεων.
Μέσα από αυτά αποκαλύφθηκαν οι εξειδικευμένες τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί προκειμένου να υποκλέπτουν συνομιλίες όχι μόνο κινητών αλλά ακόμη και μέσω των λεγόμενων Smart TV ή όπως τις αποκαλούμε στην Ελλάδα, «έξυπνες τηλεοράσεις».
Η αναταραχή στους κόλπους της CIA είναι τεράστια μετά την δημοσιοποίηση των άκρως απόρρητων εγγράφων, τόση ώστε όπως έλεγε χαρακτηριστικά πρώην αναλυτής σε off the record συζήτηση με δημοσιογράφο φίλο του, δεν είναι καθόλου απίθανο να ξεσπάσει ένα τεράστιο κυνήγι με πράκτορες να παρακολουθούν πράκτορες.

Πρώην εμπειρότατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών που έχουν υπηρετήσει σε νευραλγικά πόστα στα κεντρικά του Λάνγκλει εικάζουν ότι  ότι ο ένοχος είναι ήδη πολύ μακριά-πιθανότατα έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση-καθώς και ότι πρόκειται για άσο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε έναν νέο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος εν αντιθέσει με τον πρώην πράκτορα της NSA που αποκάλυψε την ταυτότητά του και κατέληξε στην Ρωσία, προτιμά προς το παρόν να κρατάει το στόμα του κλειστό και την ταυτότητά του κρυφή.
Κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν αν είχε άλλους συνεργάτες σε ότι έκανε, αφού οι έρευνες που ξεκίνησαν απο κοινού CIA και FBI πριν από δύο ημέρες, είναι ακόμη στα τυφλά.
Παρόλο που επισήμως η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ αρνείται να επιβεβαιώσει ακόμη και την αυθεντικότητα των εγγράφων-κάτι που για όλους τους άλλους δείχνει ότι είναι αληθινά-φρόντισε μέσω του εκπροσώπου της να δώσει σε όλους να καταλάβουν, τον αντίκτυπο της διαρροής, υψώνοντας πατριωτικές κορώνες.

«Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι βαθύτατα προβληματισμένος από οποιαδήποτε αποκάλυψη των Wikileaks η οποία έχει σχεδιαστεί με σκοπό να βλάψει την ικανότητα της υπηρεσίας να προστατεύει την Αμερική ενάντια σε τρομοκράτες και άλλους αντιπάλους» τόνισε εμφατικά.
Συνεχίζοντας επισήμανε ότι τέτοιου είδους αποκαλύψεις δεν θέτουν απλά θέτουν σε κίνδυνο το προσωπικό και τις επιχειρήσεις αλλά εξοπλίζουν τους αντιπάλους των ΗΠΑ με εργαλεία και πληροφορίες.

Κύκλοι της CIA εικάζουν ότι η έρευνα που μόλις ξεκίνησε θα είναι τεράστια, προκειμένου να αποκαλυφθεί ο «τυφλοπόντικας» που διέλυσε τα κρυπτογραφημένα και διαβαθμισμένα συστήματα ασφαλείας της υπηρεσίας.
Στο «No way out»-στις ελληνικές αίθουσες η ταινία προβλήθηκε μα τον τίτλο «Το Αδιέξοδο»-ο Κέβιν Κόστνερ που είναι τελικά ο «Γιούρι» καταλήγει σε ένα δωμάτιο να δίνει εξηγήσεις για το πως κατάφερε να οδηγήσει τον υπουργό άμυνας των ΗΠΑ στην παραίτηση με την δράση του μέσα στο Πεντάγωνο.
Ο μύθος ότι οι Ρώσοι είχαν δημιουργήσει έναν κατάσκοπο γεννημένο και μεγαλωμένο στην Αμερική με το κωδικό όνομα «Γιούρι» ήταν μια εμμονή που κατέτρεξε για δεκαετίες στελέχη, αλλά και αρχηγούς της CIA.
Αυτή την φορά αν βγει αληθινός-όσο απίστευτο κι αν ακούγεται-θα είναι η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της, εκτός αν τελικά ότι έγινε το έκανε ένας νέος Σνόουντεν.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το