Τοπικά

Χρονιά επενδύσεων με νέα ρεκόρ για τη Mytilineos το 2022

Αλλάζει επίπεδο η MYTILINEOS το 2022, καθώς ολοκληρώνονται σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν την εισηγμένη σε νέα ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων. Παράλληλα, η εταιρεία προχωρεί κανονικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της για τη μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη εποχή του 2050 περιορίζοντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και συμμετέχοντας στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η χρονιά που πέρασε ήταν ιστορική για τα μεγέθη της εισηγμένης και εν μέσω μάλιστα τεράστιων προκλήσεων, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και το πληθωριστικό σπιράλ σε αγαθά και υπηρεσίες. Η Mytilineos, όπως διαπίστωσε και ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος S&P στην έκθεση με την οποία αναβάθμισε από σταθερό σε θετικό το outlook της εταιρείας, όχι μόνο επέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα απέναντι στα προαναφερόμενα πρωτόγνωρα γεγονότα, αλλά χαρακτηρίζεται από την αποδοτικότητα των δραστηριοτήτων του που αποδίδεται στη διαφοροποίηση του επιχειρηματικού του χαρτοφυλακίου.
Γι’ αυτό άλλωστε η S&P αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης της εταιρείας στο επόμενο δωδεκάμηνο. Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος βλέπει επίσης για το 2021 λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) της εισηγμένης στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 εκτιμά υψηλότερα επίπεδα στα 500 με 550 εκατ. ευρώ.
Η MYTILINEOS, όπως αναφέρει και στην ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το εννεάμηνο της χρονιάς, διάβασε έγκαιρα τις προκλήσεις του 2021 κι έλαβε στοχευμένα μέτρα, ιδιαίτερα αναφορικά με το ενεργειακό κόστος.
Αυτά αφενός διασφαλίζουν την επίτευξη νέας ιστορικά υψηλής κερδοφορίας το 2021, αφετέρου θέτουν τη βάση για αλλαγή επιπέδου των οικονομικών επιδόσεών της από το επόμενο έτος. Σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης σημαντικές επενδύσεις.

Επενδύσεις
Η πρώτη επένδυση αφορά στην αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου στους 250.000 τόνους (project NEW ERA 250).
Η δεύτερη έχει να κάνει με την εδραίωση, αλλά και περαιτέρω επέκτασή της στην ηλεκτροπαραγωγή καθώς βρίσκεται προς το τέλος της η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826 MW.
Kαι το τρίτο μεγάλο επενδυτικό πακέτο της MYTILINEOS είναι η ολοκλήρωση ανάπτυξης και η κατασκευή νέων σταθμών ΑΠΕ, συνολικής ισχύος πάνω από 2,5 GW στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για τις επενδύσεις αυτές γίνεται θετική μνεία και από τη S&P. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται η πορεία του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας όπου ξεχωρίζει για τη δυναμικότητά του, το επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων Build-Operate-Transfer («BOT») που αξιοποιεί τεχνογνωσία κατασκευής εταιρείας.
Σύμφωνα με τον χρηματοοικονομικό οίκο, η MYTILINEOS έχοντας ολοκληρώσει περισσότερα από 1,5 GW ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας και 400 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας και στις πέντε ηπείρους έχτισε μία πλατφόρμα που έχει σημαντικές προοπτικές να εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εταιρείας. Πέραν αυτού η S&P επισημαίνει ότι η αναπτυξιακή πορεία της εισηγμένης ισχυροποιεί τον διεθνοποιημένο χαρακτήρα της εδραιώνοντάς την στις διεθνείς αγορές. Τάση που γίνεται ιδιαίτερα αισθητή ιδίως μέσω της πλατφόρμας BOT (Build-Operate-Transfer), αλλά και του τομέα Power & Gas.

Οικονομικές επιδόσεις
Οι οικονομικές επιδόσεις της MYTILINEOS για το εννεάμηνο του 2021 κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά σημεία προμηνύοντας το κλείσιμο της χρονιάς με ρεκόρ μεγεθών. Πιο συγκεκριμένα σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2020 σε ενοποιημένη βάση:
Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1,698 δισ. έναντι 1,341 δισ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 27%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ανέβηκαν στα 241,2 εκατ. έναντι 234,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, επωφελούμενα από τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που επανήλθε σε κερδοφορία μετά την ανάληψη νέων συμβάσεων το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Τομέα Μεταλλουργίας. Οι αυξημένες επιδόσεις των Τομέων Μεταλλουργίας, Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας αντιστάθμισαν πλήρως την αναμενόμενα μειωμένη επίδοση του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου που οφείλεται κυρίως στην προγραμματισμένη μεγάλη συντήρηση της μονάδας Korinthos Power διάρκειας τριών μηνών και την πίεση που ασκούν τα ιδιαίτερα αυξημένα κοστολόγια φυσικού αερίου. Αν η προγραμματισμένη συντήρηση της Korinthos Power δεν είχε πραγματοποιηθεί το 2021, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας αλλά και της Μytilineos συνολικά κατά το εννεάμηνο του 2021, υπολογίζεται πως θα ήταν αυξημένα κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ.
Σε μια περίοδο μεγάλων διακυμάνσεων η συγκριτική ανάλυση μεγεθών αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ως εκ τούτου, αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρουμένων των επιδράσεων μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων, η προσαρμοσμένη αύξηση του EBITDA για το εννεάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 ανέρχεται σε περίπου 23%.
Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 115,2 εκατ. για το εννεάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 13% σε σύγκριση με τα 101,8 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Αντίστοιχα, αν η σύγκριση γινόταν σε προσαρμοσμένη για έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα βάση, η αύξηση σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2020 ανέρχεται σε 55%.

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Με υψηλές ταχύτητες μετάβασης κινείται η MYTILINEOS στην «πράσινη» ενέργεια και την κλιματική ουδετερότητα. Η εισηγμένη στοχεύει το 2030 να έχει αναπτύξει και να λειτουργεί συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 2,5 GW τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος έθεσε ως στόχο στο τέλος της δεκαετίας το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας να παράγει «πράσινο» αλουμίνιο. Δηλαδή, η ενέργεια που θα χρησιμοποιεί να είναι καθαρά από ΑΠΕ.
Η εταιρεία στο πλαίσιο της επίτευξης αυτών των στόχων, ανέλαβε επίσης τις ακόλουθες δεσμεύσεις ανά τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας:
-Να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών στους Τομείς Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανάπτυξης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας έως το 2030.
-Να καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την Πράσινη Μεταλλουργία μέσα από τη δέσμευσή της να μειώσει τις συνολικές εκπομπές ρύπων του Τομέα Μεταλλουργίας κατά 65% και αντίστοιχα στις ειδικές εκπομπές ρύπων, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75% μέχρι το 2030.
-Να αποτελέσει τον καταλύτη για μία ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών, μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, με μείωση των ειδικών εκπομπών ρύπων ανά παραγόμενη MWh, έως 50% έως το 2030.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το